TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk,  TTK Amasra'da meydana gelen grizu faciasının sorumluluğunu barutçunun üzerine yıkacaklarını iddia etti.

Facia'nın gerçek sorumluların bir an önce ortaya çıkarılmasını istediklerini ifade eden Maden mühendisi Odası Çağlar Öztürk şunları söyledi:
"Amasra kazasında dava henüz tam olarak oturmuş değil. Şu anda savcının belki ileride dava açacağı başka insanlar da olabilir. Sadece şu anda 8 kişiye açılan dava ile kalınmayabilir. Henüz dosya yazdırıp mahkemeye sunulmadı, dolayısıyla savcılık dosyanın üzerinde büyük bir ihtimalle çalışıyor.
Tabii ki ilk bilirkişi biliyorsunuz ilk bir kişi ön raporu hazırladı bundan sonrası bilirkişiler birkaç kere daha gider gelir asıl ve gerçek suçluların ne zaman ortaya çıkacağı daha sonra belirlenir. Ama şunu söyleyeyim Amasra'da olayın bir iki kişi üzerinde özellikle ateşleme de görevli barutçu üzerine yıkılıp kapatılması sürecini biz kabul etmiyoruz"

TTK DA MADEN MÜHENDİSİ AÇIĞI VAR..

Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nda maden mühendisi sayısını yetersiz olduğunu ifade eden maden mühendisliği Odası Başkanı Çağlar Öztürk sözlerine şu şekilde devam etti:

"Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nda bulunan maden mühendisliği sayısal anlamda yetersizliği söz konusu
Maden kanunu gereği madem işletmelerinde maden mühendisi olması gerekir ve her vardiyada da olacak. Çünkü maden üretimi maden mühendisin denetim ve gözetiminde yapılır onun nezaretinde yapılır, dolayısıyla madenleri o hale getirmeliyiz, Madenleri bilimsel yaklaşımlara açık hale getirmeliyiz.
Maden mühendislerimizin yeterliliği yüksek seviyede olanların erken emekli olmalarını önlemek için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.
Çünkü bu atamalar ve mülakat sınavları ister istemez mühendisleri küstürmekte, layık oldukları yere gelemeyen mühendisler de emekliliği dolunca emekli olmayı tercih edip gitmektedir. Bu da alt kadrolar ile üst kadrolar arasında yani maden mühendisleri arasındaki bilgi aktarımını engellemektedir. Bu aynı zamanda işçiler arasında durum aynıdır. Bu bilgi aktarımı çok önemlidir. Amasra'da gördük ki buna herkes şahit oldu baraj yapacak maden mühendisi ne yazık ki bulunamadı.
Ne yazık ki başka bir şey daha söyleyeyim Türkiye Taş Kömürleri Kurumu'nun mecliste havalandırma sistemini bir jeoloji mühendisi sunmak zorunda kaldı"

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi