Baş dönmesi, hemen her yaşta olabilen, çocuklarda nadir, orta ve ileri yaş gruplarında ise daha sık görülen bir sağlık problemidir. Peki, baş dönmesi neden olur? Baş dönmesi nedir, nasıl geçer? Baş dönmesine ne iyi gelir? Neyin belirtisi? İşte ayrıntılar.

Kişinin kendisinin ya da çevresindeki nesnelerin dönüyormuş gibi hissetmesi durumu baş dönmesi olarak tanımlanır. Çoğunlukla vertigo ile eş anlamlıymış gibi kullanılmaktadır. Ancak baş dönmesiyle vertigo tam olarak aynı anlama gelmemektedir.
Baş dönmesi basit bir durumun sebep olduğu bir şikayet olabilmektedir. Vertigo ise tek başına bir hastalık olmamakla birlikte genellikle altta yatan bir hastalığın meydana getirdiği ciddi bir semptomdur.

BAŞ DÖNMESİ NEDENLERİ NELERDİR? BAŞ DÖNMESİ NEDEN OLUR?

Her baş dönmesi bir hastalığın habercisi değildir. Bazen, çok yorulmak, stresli olmak gibi psikolojik sebepler ya da ani ve hızlı hareketler anlık baş dönmesi şikayetine yol açabilmektedir. Ancak gündelik hayatı olumsuz etkileyen ve sık sık tekrarlayan baş dönmeleri için mutlaka altta yatan neden araştırılmalıdır. En yaygın baş dönmesi nedenleri aşağıdaki gibidir: 

1. MS hastalığı 
2. Hipertansiyon
3. Beyin tümörleri 4. Periferik vertigo 5. Enfeksiyonlar 6. Migren
7. Travmalar 8. Diyabet 9. Damarsal nedenler 10. Psikolojik etkenler 11. Metabolik hastalıklar

(HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi