Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan,Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun ve Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş Kahramanmaraş depreminin ardından afet bölgesine giderek vatandaşların yaralarını sarmaya çalışmış ve arama kurtarma ekiplerine moral vermişti.Üç Belediye Başkanı Zonguldak'a dönerek arama kurtarma çalışmalarını takip ederken, Kanal Z'de katıldıkları canlı yayınlarda deprem bölgesinde yaşadıklarını ilk kez izleyicilerle paylaştılar,madencilerin destan yazdığını vurguladılar.Belediye Başkanları ayrıca Zonguldak genelinde önlemlerin artacağını söylediler.

ALAN:ACI TECRÜBE YAŞADIK DERS ÇIKARDIK

Kanal Z Genel Yayın Yönetmeni Simge Kırlı'nın sorularını yanıtlayan Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan, kentte kolonları kesilmiş binaların tespitine başlanıldığını vurgulayarak,"Bizzat yerinde gördüğümüz deprem bölgesinde iki blok yan yana bir blok yıkılmış diğeri sağlam.Taşıyıcı kolon ya da kirişlerin zarar gördüğü söyleniyor. Acı tecrübelerden ders alarak bu günden sonra Zonguldak için ne gerekiyorsa onu yapacağız. “dedi.

BEKTAŞ:İMAR AFFINA KARŞIYIM

Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, KGD Başkanı Mustafa Emen'in sunduğu "Sinyal" deprem özel yayınında soruları yanıtladı.Bektaş, “Kilimli, Zonguldak ve Kozlu alüvyon zemin üzerinde bulunuyor ve bu çok tehlikeli bir durum. Artık bu saatten sonra gereken neyse yapılacak. Kozlu’da ki tüm binaların kolonlarını kontrol edeceğiz. Uygun olmayanlar boşaltılacak. felaketten sonra bu ülkede imar affı getirileceğine inanmıyorum."dedi.

ALTUN:KAT ÇIKAYIM TEKLİFİYLE GELMEYİN

Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun'da KGD Başkanı Mustafa Emen'in sunduğu "Sinyal" deprem özel yayınında soruları yanıtladı.Kilimli'de kentsel dönüşümün başladığını vurgulayan Altun,"Zonguldak olarak deprem bölgesine çok uzağız diye hiç kimse düşünmesin. Kilimli çok eski bir yerleşke.60-70-80-90 yıllık yapılarımız bile var. Çatı katı çıkayım, bir kat daha çıkayım şeklinde teklifte gelen vatandaşlara bundan önce izin vermediğimiz gibi bundan sonra da müsaade etmeyeceğiz"dedi.

Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan, Kanal Z Genel Yayın Yönetmeni Simge Kırlı'nın canlı yayın konuğu oldu.Deprem özel yayında önemli açıklamalarda bulunan Alan,başta madenciler olmak üzere arama kurtarma ekiplerinin verdiği mücadeleyi anlattı.Alan,"Zonguldak ekibini buradan çekmeyin diye deprem bölgesindeki insanlar bize rica etti.Yurtdışından gelen ekiplerden de Allah razı olsun.Kozlu TTK ekibimizi ziyaret ettik, orada bir otel vardı ve otelin sahibi madenci kardeşlerimize otelin anahtarını teslim etmiş bunları duydum gözlerim yaşardı . Madenci torunları destan yazdılar "dedi.

ALAN:KOLONLARI KESİLEN BİNALARI BELİRLİYORUZ

Zonguldak'ta binalar depreme hazır mı? Binaların altlarında bulunan marketlerde kolonlar kesilmiş iddiaları var,imar affı için ne düşünüyorsunuz, sorusuna Alan,"Zonguldak Belediyesi olarak bir revizyon ele alacağız. Doğal afetlerde arama kurtarma ekibi olsun ne gerekiyorsa yapılacaktır. Zonguldak Belediyesi olarak afet durumunda daha hazırlıklı olmak için gayret göstereceğiz. Bizzat yerinde gördüğümüz deprem bölgesinde iki blok yan yana bir blok yıkılmış diğeri sağlam.Taşıyıcı kolon ya da kirişlerin zarar gördüğü söyleniyor.Bizler Belediye olarak zarar görmüş yapıları tespit edip gereken her şeyi yapacağız biz şu andan itibaren önlemlerimizi alıyoruz .Acı tecrübelerden ders alarak bu günden sonra Zonguldak için ne gerekiyorsa onu yapacağız. “dedi.

BEKTAŞ:BİNALARI KONTROL EDECEĞİZ
Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, KGD Başkanı Mustafa Emen'in sunduğu "Sinyal" deprem özel yayınında soruları yanıtladı.Bektaş, “Kilimli, Zonguldak ve Kozlu alüvyon zemin üzerinde bulunuyor ve bu çok tehlikeli bir durum. Artık bu saatten sonra gereken neyse yapılacak. Kozlu’da ki tüm binaların kolonlarını kontrol edeceğiz. Uygun olmayanlar boşaltılacak.“ ded

BEKTAŞ:ZONGULDAKLI OLMAKTAN GURULUYUM

Madencilerle gurur duydum diyen Bektaş,"99 Düzce depremi Kahramanmaraş depreminin onda biri düzeyindeydi. İlk günden itibaren her enkaza gidilmiş ve enkazdan sayısız canlar kurtarıldı. Devletimle, milletimizle gurur duydum. Zonguldak’la gurur duydum. Orada madencileri görünce iyi ki Zonguldaklıyım dedim. En kısa sürede bunun altından kalkacağız hep birlikte.Bu coğrafyada felaketler olabilir. Burada bizi bütünleştiren, ulus yapan işte bu birlikteliğimizdir."dedi.
ONLARIN TÜRKLÜĞÜNDEN ŞÜPHE EDERİM

Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, sosyal medyada dolaşan “Enkazdan ilk olarak AK Partililer çıkartılıyor” şeklindeki iddiaya çok sert tepki göstererek, “Bunları diyen kişilerin ben Türklüğünden şüphe ederim” dedi.

KALPLER BU KADAR KÖTÜ OLMAMALI

Devletin yaptığı işlerin görmezden gelinmemesi gerektiğini vurgulayan Bektaş,"13 milyon insanımız etkilendi. Bu büyüklükte ki bir felakete dünyanın en büyük devletleri bile müdahale edemez. Canımız yandı ama kalpler de bu kadar kötü olmamalı. Yapılan işleri de görmek lazım.Nurdağı, İslahiye ve Maraş’ta gördüğümüz oba ve dere yataklarında kurulan evlerin hepsi yıkılmıştı. Yapıdan daha çok zeminlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum.2002 yönetmeliğinden önce yapılan evler tuzla buz oldu."dedi.

İMAR AFFINA KARŞIYIM

İmar affına her zaman karşı olduğunun altını çizen Başkan Bektaş,"felaketten sonra bu ülkede imar affı getirileceğine inanmıyorum."dedi.

ALTUN: KİLİMLİ’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun'da KGD Başkanı Mustafa Emen'in sunduğu "Sinyal" deprem özel yayınında soruları yanıtladı.Kilimli'de kentsel dönüşümün başladığını vurgulayan Altun,"Zonguldak olarak deprem bölgesine çok uzağız diye hiç kimse düşünmesin. Kilimli çok eski bir yerleşke.60-70-80-90 yıllık yapılarımız bile var. O yüzden yapıların güçlendirilmesi ve yenilenmesi anlamında çok kararlı olacağımız kesindir. Ben bir belediye başkanı olarak bu sorumluluğu üzerimde hissediyorum. Çatı katı çıkayım, bir kat daha çıkayım şeklinde teklifte gelen vatandaşlara bundan önce izin vermediğimiz gibi bundan sonra da müsaade etmeyeceğiz. Kilimli insanının canı her şeyden daha çok önemli, bu konuda keskin ve sert olacağız."dedi.

SANKİ MAHŞERDEN BİR GÜN ÖNCESİYDİ

Deprem bölgesi ziyaretini “Sanki mahşerden bir gün öncesiydi “ sözleriyle değerlendiren Altun, "Gerçekten anlatılmaz bir tablo, kelimelerle ifade edilemeyecek bir acı var orada. 3 belediye başkanımız ile beraber deprem bölgesindeydik. Gerçekten çok üzgünüm. Elimizden geldiği kadar bir şeyler yapmaya çalıştık. Rabbim dünyada hiçbir kimseye ve milletimize böyle bir felaket göstermesin."dedi.
KİLİMLİ’DEN 19 TIR YARDIM MALZEMESİ GÖNDERDİK

Deprem bölgesine yardımların gittiğini anlatan Altun,"İnanılmaz bir soğuk vardı ve ateşin etrafında ısınırken o esnada bir 4.4 şiddetinde artçı depremi yaşadık. Ben bunun 7.7’sini bile düşünemiyorum. Nurdağı ilçesi Kilimli kadar büyük bir yer. Ancak Kilimli’de ki Atatürk caddesindeki sadece bir bina sağlam diğerleri hepsi yıkılmış vaziyette dersek Nurdağı’nda yıkımı daha iyi anlatmış olabiliriz.Depremin ilk iki günü yardımları organize ettik. 19 tır deprem yardımı gönderdik. "dedi.
MADENCİLER DOMUZDAMINI DÜNYAYA TANITTI

Madencilerin deprem bölgesinde tarih yazdığını vurgulayan Altun,"Girilmez denilen yerlere girdiler.Madenlerimizde tahkimat sistemli olarak kullanılan domuzdamı’nı artık tüm Türkiye öğrendi. Oradaki herkes keşke madenciler daha önce gelebilseydi şeklinde bizlere görüşlerini beyan ettiler.
Devletimiz ilk andan itibaren depremzedelerin yayındaydı. Devletimiz tüm imkanlarını seferber etti.Orada ki halk, enkazdan canlı çıkarma çalışmalarını TTK madencileri yapsın diye hep talep ettiler.Yüzlerce canı enkaz altından kurtardılar. Madencilerimiz göğsümüzü kabarttı. Tüm Türkiye’nin göğsünü kabarttı."dedi.

(HABER-NERİMAN DENGİZ)

 

Editör: Haber Merkezi