GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Amasra'daki meydana gelen grizu faciasından sonra özellikle ulusal basında kendisi hakkında başlatan karalama kampanyaları sert tepki göstererek, " bilen de konuşuyor bilmeyen de bizi seven de var sevmeyen de ve bizi sevmeyenler tarafından bu yanlış bilgiler uluslar odasına servis ediliyor ve ulusal basında da yanlış bilgi verdi ve bu programlar yapılıyor hepsini bu konuda uyardık doğru bilgileri aktardık" dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan yeşil gündeme ilişkin önemli ve çarpıcı açıklamalarda bulundu iddiaları yanıtladı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Bartın Amasra'daki meydana gelen grizu faciasından sonra özellikle ulusal basında kendisi hakkında başlattan karalama kampanyaları sert tepki göstererek şunları söyledi

"Bilen de konuşuyor bilmeyen de konuşuyor. Bu işin sahibi de konuşuyor olmayını da konuşuyor ama yapacak bir şey yok. Hepsine biz gereken cevapları veriyoruz. Tabii ulusal basında bir şekilde bilgiler aktarılıyor, veriliyor. Tabii ki burada bizi seven de var sevmeyen de var. Bu bizi sevmeyen arkadaşların verdikleri yanlış bilgilerle ulusal basında yanlış programlar yapılıyor ve biz de kendilerini bu konuda uyardık. Kendilerine doğru bilgileri aktardık ve bu işin takipçisiyiz. Biz tabii ki büyük bir acı içerisindeyiz. 41 tane arkadaşımız vefat etti biz şu anda yapılan eleştirilere odaklanmıyoruz sadece ve sadece 41 şehidimizin olayının nasıl oluştuğu ve bu arkadaşlarımızın vefat sebebinin kazanın sebep ve nedenlerini ile oradaki sorunlar nelerdir şu an itibariyle bu konuya tamamen odaklanmış durumdayız. Birileri sırf egolarını tatmin edecek diye biz o tarafa yoğunlaşmıyoruz şu anda biz acımızı yaşıyoruz. Biz sorunun ne olduğu konusunda şu an araştırma içerisindeyiz" dedi.
GAZ SEVİYESİ YÜKSEK OLMASINA RAĞMEN GMİS SEÇİMLERİ SEBEBİYLE OCAKLARDA ÇALIŞMA DEVAM ETTİRİLDİ İDDİASI TAMAMEN YALAN..

Bartın Amasra'daki maden faciası öncesinde gaz seviyesinin yüksek olduğu ancak sendikası için çalışmaların sebebi ile çalışmalara ara verilmediği şeklindeki iddialara da cevap veren GMİS genel Başkanı Hakan yeşil şunları ifade etti:

"Gaz ile söylenen şeylerin tamamı asılsızdır. Hepsi kulaktan dolma bilgiler. Niye, çünkü bizim metan gazı renksiz ve kokusuz bir gazdır ve arkadaşlarımızın bunun kokusunu duymaları kesinlikle mümkün değildir zaten metan gazıyla temas ettiklerinde hayatta kalmaları da mümkün değildir. Bizim zaten o yüzden yani metan gazının renksiz ve kokusuz olması sebebiyle yerin altında gaz detektörleri dediğimiz gaz ölçer cihazlarımız var. Hepsi son teknoloji sesli görüntülü şekilde uyarı yapar ben bu iddiaya kesinlikle katılmıyorum.
Onun dışında seçimlerle ilgili tamir ve bakımların yapılmadığı konusunda da bu şekilde çıkan konuşmalar var bize de soruldu bu oradaki olay şudur. Bizim Türkiye taş kömürü kurumu Amasra müessesesinde aspiratör yani havalandırma dediğimiz sistemin son teknolojik donanımlarla donatılmış yeni bir sistemin orada tekrar uygulanması çalışması varmış. Ve bu da işçi arkadaşlarımızın kulağında yayıyla bu şekilde bir algı oluşturdu. Bu sistemin buraya monte edilmesi 1-1,5 aylık bir süreyi gerektiriyor. Bunun seçimlerle hiçbir alakası da yoktur zaten bir seçim kararımızı 8 ayın 31'inde aldık ve 10 ayın 4'ünde de seçimlere başladık. Türkiye taş kömürü kurumunun yaptığı ihale sonucunda bir tane firma ihaleyi aldı. Tabii tedarikçi firmanın hangi tarihte makine yerleştireceği konusunda bir tarihi açıklanmamış zaten firma anladığımız kadarıyla yaptığımız çalışmalar sonucunda malzemeyi şu an tedarik edememiş durumda.. yani bunun seçimlere bağlanması kesinlikle yanlıştır. İhale ile ilgili şeyler söylüyor eski aspiratörümüzde bir arıza var mıydı hayır yoktu manuellikten çıktı daha dijital daha teknolojik bir aspiratörün oraya yerleştirilmesi söz konusu. Tabii ki yapılan çalışmada bunun üzerindeydi.. amaç daha ileri daha gelişmiş bir aspiratörü kullanarak oradaki havalandırmanın daha iyi şartlarda yapılmasıdır. Bu ilden işçilerin belirli bir süre izinli olmaları da gerekiyordu gündemdeydi ancak bunun sendika seçimleriyle hiçbir ilişkisi de yoktur konuşulan ve tartışılan olaylar bunlardır daha iyi bir sisteme geçiş aşamasıdır"
DERİN MADENCİLİKTE METAN GAZI YÜKSELİR RİSKİ HER SAYIŞTAY RAPORUNDA ZATEN YAZILIR..

Sayıştay raporu ile ilgili de konuşan genel maden işler sendikası genel Başkanı Hakan yeşil şunları ifade etti:

"Bizim Türkiye taş kömürü kurumu taş kömürümüz 300 yıl önce oluşmuş bir kömürdür nokta ve bünyesinde metan gazı üretir ve Türkiye'de sadece Zonguldak'ta taş kömürü çıkarılır. Biz yıllardır doğa ile mücadele ediyoruz aynı zamanda da bizim yerin altında 1 sırada önceliğimiz metan gazı ile mücadele edilir. Önemli kazaların büyük bir çoğunu hep metan gazı sebebiyle oluşmuştur. Sayıştayda görevli olan arkadaşlarımız derin kodlara inildiğinde metan gazının devamlı metan gazının artacağı bu da risklere sebep olacağı yönünde raporda bu belirtilmiş bu her yıl yapılan rutin kontrollerde Sayıştay da görevli arkadaşlarımız bunu raporlarına yazarlar. Niye yazarlar metan gazını çok tehlikeli bir gaz olduğunu madenciler olarak zaten biz biliriz sayıştaydaki görevli arkadaşlarımız ve kurum yöneticilerimiz de bilir ve zaten bununla ilgili bir yönetmeliğimiz de mevcuttur. Mekan gazı yönetmeliğine uyulması konusunda telkinlerde bulunulur çünkü bilim olmazsa olmaz yer altındaki birinci mücadelemiz metan gazıyla ilgilidir.. Sayıştay raporunuzdan her arkadaş bunu zaten tüm raporlara yazarlar geri madencilikte metan gazetesinin artacağı bilimsel bir gerçektir bu normaldir"

İFADELER ALINMAYA BAŞLANDI, SORUŞTURMAYI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ.. BİR İHMAL VAR..

Devam eden soruşturmayı değerlendiren GMİS  genel Başkanı Hakan yeşil sözlerine şu şekilde devam etti:

"Soruşturmamız yer üstünde görev yapan birimlerdeki arkadaşlarımızın ifadeleri dün itibariyle alınmaya başlandı. Tabii yerin altında da kaza sırasında orada olan yerin altında sağ kalan arkadaşlarımızın ifade verebilecek durumda arkadaşlarımızın ifadeleri alınmaya başlandı. 6 tane savcımız ve bizler de bu işin içinde dahili soruşturmaları yakinen takip ediyoruz.
Tabii ki bir yerde bir sorun var. Bu kadar teknolojik bir ortamın her türlü önlemden alındığı bu ocakta böyle bir kaza böyle bir patlama olduysa muhakkak ki bir ihmal vardır. Çünkü olmaması gereken bir kaza ama oldu nokta bunun sebep ve nedenleri araştırılacak ve sorunların ortaya çıkacağı konusunda hiçbir şüphem yok. Sorumlunun gereken ceza alması konusunda genel maden işleri sendikası olarak bu işin peşindeyiz çünkü 41tane canımız yandı."

ÇAĞLAR ÖZTÜRK'ÜN AÇIKLAMASI TALİHSİZLİKTİR. OLAY YERİNDE MADEN MÜHENDİSİ YOKTU

Madem Mühendisi Odası Başkanı Çağlar Öztürk'ün, "Maden mühendisimiz Kuyubaşı'ndaydı ve yaralandı" şeklindeki açıklamasını değerlendiren Hakan Yeşil. "Çağlar Öztürk'ün açıklaması tamamıyla bir talihsizliktir. Çünkü biz olay anında oradaydık . Oradan çıkan kazalı ve yaralı arkadaşlarımın durumunu çok iyi biliyoruz. Olay yerinde vefat eden arkadaşlarının arasında maden nezaretçisi bir arkadaşımız da var. Ama olay yerinde bir maden mühendisi yoktu. Madem meclisini kuyu başında ya da kuyudan yeni inmiş oldu yaptığımız araştırmalarda böyle bir gerçek ortaya çıktı ama olay yerinde kesinlikle maden mühendisi yoktu"

BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ..

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil son olarak Maden mühendislerinin diplomalarını kiraladığı yönündeki iddiaların tamamıyla asılsız olduğunu Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nda böyle bir şeyin olamayacağını ifade etti.
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi