Yayla Ortaokulu'nun yıkılmayacağına ilişkin asılsız haberler kamuoyunu yanıltıyor

İlimizde siyasilerin de taraf olduğu Yayla Ortaokulu ile ilgili tartışmalar, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Merve Kır'ın " okulun mahkeme kararı ile yıkımdan kurtulduğu" şeklindeki açıklamasının ardından yeni bir boyut kazandı.

Mahkemenin "yıkımı önleyecek" bir karar almadığı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5. İdare Dava Dairesi'nce 17 Ocak 2023 tarih ve 2023-20 sayılı kararın "yürütmeyi durdurma kararı " olmadığı, üstelik Yayla Ortaokulu'nun yıkılması için engel teşkil etmediği öğrenildi.

Bu kapsamda, Merve Kır'ın açıklamaları ile kamuoyuna lanse edilen Yayla Ortaokulu'nun yıkılmayacağına ve yargı sürecinin devam ettiğini ilişkin güvenilir  kaynaklardan gelen sağlam bilgiler, bunun aksini göstermekte ve okulun yıkılma riskinin devam ettiğini ifade etmektedir.

Yayla Ortaokulu'nun yıkılmaması ve güçledirilerek eğitim vermeye devam etmesi için mücadele eden öğrenci velileri ve ilgili çevrelerden gazetemize yapılan açıklamada, bazı kişilerin yalan-yanlış bilgilerle Yayla Ortaokulu'nu kişisel amaçlarına alet etmek istediği ve konunun "siyasi şov" malzemesi yapılmaya çalışıldığı belirtilerek şu görüşlere yer verildi :

'" Bu günlerde “Yayla Ortaokulu’nun yıkım ve mahkeme süreçlerine ilişkin” olarak yerel basınımızda çıkan bazı haberlerde, doğru olmayan, bilgiler yayılarak, Zonguldak kamuoyu ve basın kuruluşlarımız yanlış bilgilendirilmektedir. 

 Şöyle ki; söz konusu haberlerde, “Yayla Ortaokulu’nun yıkım sürecinin mahkeme kararı ile durdurulduğu, Ankara Bölge İdare Mahkemesince yıkım kararına karşı ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı alındığı ve böylelikle okulun yıkılmaktan kurtulduğu” bilgisi servis edilmektedir. 

Oysa; konusunda uzman hukukçu arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz değerlendirmelerde söz konusu durumun aslında hiç de böyle olmadığını göstermektedir. 

 Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5.İdare Dava Dairesince (17/01/2023 tarihinde 2023/20) ,verilen söz konusu karar incelendiğinde, bu karar bir “Yürütmenin Durdurulması” kararı olmadığı gibi, kararın Yayla Ortaokulu’nun yıkılması açısından ne yazık ki “hukuki bir engel teşkil etmediği” anlaşılmaktadır. 

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, okulun yıkım kararının iptali istemiyle birkaç velinin Zonguldak İdare Mahkemesine açıtığı yürütmeyi durdurma istemli davanın ret edilmesini itiraz üzerine incelemiş, (22.12.2022 gün E.2022/1164 Sayılı karar) verilen bu ret kararına yapılan itirazı kabul etmiş ve dosyayı tekrar Zonguldak İdare Mahkemesine göndermiştir.  

Ayrıca, Mahkeme, dilekçede “yıkım kararının esas dayanağı olan Afet Riski Raporunun iptalinin talep edilmesi gerektiğini” söylemiş, bu nedenle eski dilekçedeki usul eksikliğine de dikkat çekmiş, ve dava açanlara bir nevi yol göstermiş, “ depreme dayanıklılık raporuna itiraz etmeniz gerekmektedir” demiştir.. 

Yani yargı süreci aynı şekilde devam etmektedir. Bu nedenle, “Okulun yıkımdan kurtulduğu, mahkemenin yıkıma dur dediği” şeklinde yayılan bu bilgiler, doğru olmadığı gibi Yayla Ortaokulu’nun yıkılmayarak güçlendirilmesi için çaba sarf edenleri yanıltmakta, verilen mücadeleyi rehavete sevk etmektedir.

Bu okulun velilerini ve bu konuyu takip eden Zonguldak kamuoyunu uyanık olmaya çağırıyorum.. Özellikle genel seçimlerin yaklaştığı bu günlerde, bazı kişilerin sırf öne çıkma ve şehrin gündeminde kalma çabaları nedeni ile bu tip hassas ve hukuki konuları “mücadele edip, başarmış” gibi gösterme gayretleri içinde olmaları alıştığımız bildiğimiz davranışlardır. 

 Ancak bu yanılgıların faturası her seferinde  ağır olmuştur.. Bu asılsız, “başardık kazandık, yürütmeyi durdurma kararı alındı, okulumuz yıkılmayacak” yalanı, başta Okul velilerinin ve oluşturulmuş duyarlı kamuoyunu mücadeleden uzaklaştırmaya sevk edeceği gibi en çok da rantçıların işine yarayacaktır..  

Gelişmeler karşısında, dava süreci devam etmekte olduğunu, yıkım tehlikesinin henüz bitmediğini duyarlı insanlarımızın özellikle hatırlatmak isterim.. Asılsız haberlerin kişisel çıkarlara dayandığını asla unutmayınız."

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi