Filyos'ta Bükrü İnşaat tarafından inşa edilip, büyük reklam kampanyaları ile astronomik rakamlarla satışına başlanan Filyos Evleri'nin projeye aykırı olarak kaçak eklentilerle inşa edildiğinin tespit edilmesine ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün resmi yazı ile kaçak eklentilerin yıkılıp, binaların projeye uygun hale getirilmesi istenmesine rağmen şu ana kadar hiçbir işlem yapılmadı.

Bilirkişi raporlarına ve resmi tebligata rağmen Bükrü İnşaat'ın Filyos Evleri'ndeki kaçak eklentileri yıkmamakta ısrar eden Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal'ın yasa tanımazlığı devam ediyor.

Bu arada Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Bükrü İnşaat firmasına, söz konusu kaçak eklentiler ve projeye aykırılık nedeniyle 450 bin TL para cezası uygulandığı belirtiliyor. Ömer Ünal'ın görevini yapmamakta direnmesi halinde resmi makamlar tarafından ne gibi işlem yapılacağı merak ediliyor.

YAPI DENETİM NE İŞ YAPIYOR ?..

Bükrü İnşaata ait Filyos Evleri'nin projesine aykırı olarak kaçak eklentilerle inşa edilmesi, söz konusu konutları denetlemekle görevli yapı denetim firmasının sorumluluğunu da gündeme getirdi.

İnşaatın başlamasından bitimine değin her aşamada projesine uygun olarak inşa edilmesini denetlemekle görevli yapı denetim firmasının kaçak eklentilere göz yumması ve görevini yapmayışı yeni bir tartışma başlattı.

Söz konusu Filyos Evleri'nin denetleme sorumluluğunu üstlenen yapı denetim firmasından bu konuda açıklama bekleniyor.

Yapı denetim firması projye aykırılığı neden görmezden geldi, sığınak duvarlarında ve teraslardaki kaçak yapılaşmayı görmedi mi, bu konutlara ilişkin düzenlediği raporda kaçak yapılaşmaya dikkat çekildi mi, çekilmedi mi?..

Projeye aykırı kaçak eklentilerle inşa edilen Filyos Evleri'ne nasıl iskan ruhsatı  (yapı kullanma izni ) verildi? Yapı kullanma iznine ilişkin dosyada teknik adam olarak kimlerin imzası vardı? Bütün bu sorular açıklama bekliyor.

KONUT ALANLAR TEDİRGİN OLDU

Öte yandan, Bükrü İnşaat'a ait Filyos Evleri'nden konut alan vatandaşların, kaçak yapılaşma ve projeye aykırılık nedeniyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce firmaya 450 bin tl para cezası uygulanması ve kaçak eklentilerin yakılıp, binaların projeye uygun hale getirilmesine ilişkin resmi tebligat göndermesinin ardından bu siteden konut alan vatandaşlar arasında tedirginlik oluştu.

Bükrü İnşaat'a ait sözkonusu konut sitesinde binaların tamamına yakın kısmında projye aykırılık ve kaçak yapılaşma tespit edildiğinden, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal'ın yıkım kararını uygulamamakta ısrar etmesine rağmen, devletin mutlaka gereğini yapacağına inanan konut sahipleri, önceden bilgileri olmadığı için mağdur olduklarını ifade ediyor.

YAPI DENETİM KURULUŞLARININ GÖREVİ

Yapı denetim kuruluşu, bir inşaatın başlangıcından bitimine kadarki süreçte arsa sahibi adına inşa faaliyetlerini ve dolayısıyla müteahhiti denetleyen kuruluşlardır. Özel kişilere ait biryapının imar planına, fen/sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kalitede yapılması için proje ve denetimini sağlar.

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu

İnşaatın ruhsat ve eklerine aykırı şekilde inşa edilmesi sonucunda yapı denetim kuruluşlarının ortakları, yöneticileri, mühendisleri ve mimarlarının imar kirliliğine neden olma suçunu işlemiş olmaları gündeme gelebilir.

(HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi