Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu ÇATES A binasının tescil edildiğini ancak bina sahibi şirketin tescili bozmak adına girişimlerde bulunacağını belirterek buna tepki gösterdi.

Zonguldak Kent konseyi 21 olan genel kurulda konuşan Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu Zonguldak kamuoyunu yakından ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.

Kutoğlu, "Çates A binası tescil edildi, bu şehrimiz için çok önemli bir kazanımdır. Binanın sahibi şirket Ankara genel merkezde genel müdürlük nezdinde tescil edilmesine itiraz etmeye hazırlanıyor. Bilgilerinize sunuyorum, biz o binayı tescil ettirdik ve bundan sonra görev Zonguldak’ın.
O Çateş A binası olmadan Zonguldak’ta kömürün hikayesi anlatılamaz. Zonguldak olmadan UNESCO kömür Jeoparkı olamaz. Endüstri mirası Çates A binası olmadan tam olamaz" diyerek bunun önüne geçilmesi çağrısında bulundu.
Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, genel kurulda Ayrıca kamuoyunda Zonguldak'ta ortak platform kurulsun şeklindeki yorumlara da sert Tepki göstererek ortak platform zaten kent konseyidir şeklinde konuştu.

Kent konseyine son kez katılarak veda konuşması yapan ve Kent Konseyi Başkanlığı görevini bıraktığını açıklayan Prof. Dr. Hakan Kutoğlu şunları söyledi:

1.5 yıl önce sizlerin teveccühü ile kent konseyi başkanlığını üstlenmiştim.
Ama bu süreçte üniversitemizde bir rektörlük değişikliği oldu.
Değişikliği neticesinde yeni atanan rektörümüz bizleri de yanında görmek istedi ve bizim buna kayıtsız kalmamız mümkün değildi.
Çünkü üniversitemi çok önemlidir, kent Konseyi’nin görevi kentindeki halkın hakkını korumaktır.
Dolayısıyla kentteki tüm paydaşlarla eşit mesafede olmamız gerekiyor. Rektörlükte görev aldığım için de kent konseyinde bir çıkar çatışması meydana geliyor.
Dolayısıyla üniversitenin kendi icraatları olabilir ve bu icraatlar kent konseyi tarafından desteklenebilir ve burada kent Konseyi’nin objektif olması gerekiyor.
Bu Sebeple vekaleten görevi Ferdi Kesikoğlu'na devrettik.

Olağan üstü seçim kararı alma yetkisi genel kurulda ve bu konuyu da bu genel kurulda konuşuruz diye hesap etmiştik.
Vekâlet Ferdi hocamız da ama beni davet ettiniz ve davete gelmemek saygısızlık olurdu. Saygısızlık olmaması adına gelip burada karşınızda hesap veriyorum. Kent konseyi başkanlığına bir takım iddaa ve sözlerle aday olmuştum. Sizlerde bana verdiğim sözlere ithafen teveccühte bulunduğunuz.
Bu dönem güzel işlerde yapıldı gerçekten, Çok önemli çalışmalar gerçekleştirildi Kültür ve sanat adına.

Bu süreçte 15 tane çalışma grubu oluşturduk.

Kent konseyi olarak sizlere bir takım vaatler vermiştik ve bu vaatlerimizin ancak yüzde yirmisini gerçekleştirebildik.

Bu başarısızlığın suçu hiç kimsede değil ben dedir.
Zaman zaman çeşitli platformlarda ve medyada görüyoruz ortak bir platform oluşturmuştur ve Zonguldak’ın sorunları bu ortak platformda tartışılsın diye. Gibi yorumlar yapılıyor, bu platformları başka yerde aramaya gerek yok Zonguldak'ın meselelerini tartışacaksanız zaten bir kent konseyi var.

Kent konseyi kentin meselelerini konuşmak için kurulmuştur.

Seçim olduğu zaman bu salon tıklım tıklım doluyor, saatlerce oturup başkan seçiyorsunuz ondan sonra seçtiğiniz o başkan iyi şeyler yapmasın diye o başkanı yalnız bırakıyorsunuz.

Bu salonun şu anki genel kurulda da dolu olması gerekiyordu.

Yönetim kurulu kendi kendine karar alıp uygulayamaz ancak genel kurulda alınan kararları uygulayabilir. Okuldaki meselelerini konuşmak için ayrı bir platform aramaya gerek yok ortak platform burasıdır.

Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile zaten hep bir aradayız kent konseyi çatısı altındayız.

Herkes bir çıkar grubu ve herkes çıkarını savunurken ortaya bir çatışma çıkıyor.

Kent konseyi niye var, o çatışmaları uzlaştırmak için var.
Biz görevime sürece çatışmayı değil uzlaşmayı sağlamaya çalıştık. Başardıklarımız oldu, başaramadıklarımız oldu.

Belediyenin bazı projelerinde fikirlerimizi sunduk, bazıları kabul gördü bazıları kabul görmedi.

Bilindiği üzere daha önce ki yönetimler tarafından tescil edilmiş eski TTK yönetim binası vardı, o bina çürüyordu biz onu gündeme getirdik, o bina bize nasip olmadı ama o bina şimdi milli eğitim bakanlığı tarafından kullanılacak.

İkinci bir kazanım olarak da Çates A binası tescil edildi, bu şehrimiz için çok önemli bir kazanımdır.

Binanın sahibi şirket Ankara genel merkezde genel müdürlük nezdinde tescil edilmesine itiraz etmeye hazırlanıyor.

Bilgilerinize sunuyorum, biz o binayı tescil ettirdik ve bundan sonra görev Zonguldak’ın.
O Çateş A binası olmadan Zonguldak’ta kömürün hikayesi anlatılamaz.
Zonguldak olmadan UNESCO kömür Jeoparkı olamaz.
Endüstri mirası Çates A binası olmadan tam olamaz.

Bunu Zonguldak kamuoyunun bilmesi lazım.

Bu görevler ve kent konseyi Başkanlığı vekaleten başkanlık ile yürümez. Burada kent konseyi için olağan üstü genel kurul kararı almamız gerekiyor. Benim fikrim de olağan üstü genel kurul kararı alınması yönünde diyerek sözlü önerge verdi ve üç ay içerisinde olağan üstü kongre yapılması oybirliğiyle kabul edildi.

Kutoğlu, Yaptığı konuşmanın ardından kürsüye kent konseyi yardımcı Başkan Vekili Ferdi kesik oğluna devrederek salondan ayrıldı.
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi