Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen “Zonguldak Yöresel Lezzetlerine (Malay ve Zılbıt) Coğrafi İşaret Alıyor” başlıklı projesi kapanış toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Özener Marka & Patent & Coğrafi İşaret Danışmanlık Ofisi yetkilisi Huriye Özener, Zonguldak TSO Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya, Proje Sorumlusu Erdem Koltuk, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Turizm ve Tanıtım Birimi Başkanı Mehmet Çetinkaya ve Uzman Öznur Berkün katılım sağladı.

Toplantıda; başvuru aşamasına gelen coğrafi işaret çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı. Oluşturulan raporlar detaylı incelenerek önümüzdeki süreçte izlenecek yol haritası hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. 7 Eylül 2022 tarihinde başlayan proje kapsamında Sınırlı Sorumlu Karaelmas Kadın Kooperatifinin mutfağında ve atölyelerinde Malay ve Zılbıt yemekleri yapılarak kayda alınmış ve bu iki yemeğin Zonguldak tarihindeki önemini ortaya çıkaracak röportajlar gerçekleştirilmişti. 20 Eylül 2022 Salı günü Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası eğitim salonunda “Güvenilir ve güvenli gıdada tercih edilen coğrafi işaretli ürünlerimiz neler? Coğrafi işaretin anlamı, Türkiye'de neler oluyor, Avrupa Birliğinde neler oluyor, coğrafi işaret ve marka arasındaki fark nedir?”  Konuları hakkında eğitim verilmişti. Tüm bu süreçlerin değerlendirildiği rapor önümüzdeki günlerde Türk Patent Enstitüsüne sunulacak ve böylece coğrafi işaret alım sürecinin bürokratik ayağı başlamış olacak.

Konu ile ilgili açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, “Odamız tarafından hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından kabul edilen “Zonguldak Yöresel Lezzetlerine (Malay ve Zılbıt) Coğrafi İşaret Alıyor” başlıklı projemiz son aşamasına geldi.  Projemizin raporu ortaya çıktı.  Özener Marka & Patent & Coğrafi İşaret Danışmanlık Ofisi yetkilisi Huriye Özener bugün bizlere raporun sunumunu gerçekleştirdi. Bu hafta içerisinde coğrafi işaret başvuru dosyamızı Türk Patent Enstitüsüne sunacağız. Geçtiğimiz hafta paydaşlarımız olan Zonguldak İl Tarım Orman Müdürlüğümüz ve Kahveciler/Lokantacılar Esnaf Odamız ile protokollerimizi imzaladık. Alınacak coğrafi işaretlerin saha çalışmalarını beraber gerçekleştireceğiz. Coğrafi işaret konusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Zılbıt bitkisinin ayırt edici özelliklerini bilimsel çalışmalarla ortaya koyarak Zılbıt bitkisi için de coğrafi işaret almayı planlıyoruz. Projemizi; coğrafi işaret, marka, patent konularında ülkemizin önde gelen şirketlerinden biri olan Özener Marka & Patent & Coğrafi İşaret Danışmanlık şirketi ile birlikte gerçekleştirdik. Bilgi, birikimi ve özenli çalışması ile projemize katkı veren, Özener Marka & Patent & Coğrafi İşaret Danışmanlık şirketi yetkilisi Huriye Özener’e, Projemize destek veren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’mıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

(HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi