Yerli kömür ölüyor, vekiller seyrediyor

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimine aylar kala, sadece özel kömür işletmelerinin değil, tüm Zonguldak halkının sorunu olan EPDK'nın yerli kömürü yok sayan kararı hala çözülemedi.

EPDK'nın ithal kömüre yüksek teşvik, yerli kömüre düşük teşvik vermesi nedeniyle ilimizde faaliyet gösteren rödövans işletmeleri ile tüm kömür işletmeleri kapanma noktasına geldi.

Yerli kömür işletmelerinin başlıca müşterileri halindeki enerji ve sanayi kuruluşlarının ticari düşüncelerle tamamen ithal kömüre yönelmesi sonucunda ayakta kalabilen son işletmeler de kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Süreç içinde bu işletmelerde çalışan işçi sayısı 6 bin'den 3 bin 500'e düşerken, EPDK kararı düzeltilmediği takdirde mevcut işçilerin de işsiz kalması ve aileleri ile birlikte yaklaşık 15 bin kişinin ekmek kapısının kapanması gündeme gelecek.

VEKİLLER KİMİN KAPISINA GİDECEK ?..

Rödövans işletmeleri ile birlikte ilimizdeki tüm özel kömür işletmelerinin sorunlarını içeren dosya Zonguldak milletvekillerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ve ilgili tüm mercilere sunuldu.

Başta EPDK kararının düzeltilmesi olmak üzere, özel kömür işletmelerinde yaşanan yüksek maliyet artışları ayrıntılı olarak bu dosyada yer aldı.

Yıllardır sürüncemede kalan bu sorunun çözümü için Ak Parti Zonguldak milletvekillerinin konuyu Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş'a götürüp, sorunun seçimden önce çözülmesi bekleniyor.

Başta ilimizde kömür işletmeciliği yapan özel kurumlar olmak üzere bu kurumlarda çalışan binlerce işçi sorunun bir an önce çözülmesini bekliyor.

Zonguldak kamuoyunda, yerli ve milli kömüre reva görülen uygulama karşısında, Ak Parti Zonguldak milletvekillerinin ne iş yaptığı, neden vekil oldukları sorgulanıyor. Vekillerin bir an önce harekete geçip, yerli kömüre sahip çıkması ve sorunu en üst düzeye taşıyarak çözüme kavuşturması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'I SANDIĞA MI GÖMMEK İSTİYORSUNUZ ?..

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerli ve milli kaynakların kullanılmasına öncelik verilmesi yönündeki talimatlarına rağmen, yerli ve milli kömürü yok sayan EPDK kararının düzeltilmesi ve özel kömür işletmelerindeki yüksek maliyet artışlarının dikkate alınması yönündeki dosyayı görmezden gelen Ak Parti Zonguldak milletvekillerinin, sorunun seçimden önce çözülmemesi halinde Zonguldak'ta Ak Parti'ye çok yüksek oranda oy kaybettireceğini kesin gözüyle bakılıyor.

Sağladığı istihdam ve şehir esnafına sağladığı katma değer nedeniyle tüm şehir halkını ilgilendiren sorunun seçimden önce Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş eliyle Hükümet gündemine aldırılması ve konunun Zonguldak için taşıdığı önemin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aktarılması bekleniyor.

ÖZEL KÖMÜR İŞLETMELERİNDE ÇALIŞAN MADEN İŞÇİLERİ :

" SORUN ÇÖZÜLMEZSE OY VERMEYİZ "

Öte yandan, Zonguldak'ta rödövans işletmeleri ve diğer özel kömür işletmelerinde çalışan binlerce maden işçisi de, işlerini kaybetmek kaygısı içinde sorunun bir an önce çözülmesini bekliyor. İlimizin önde gelen rödövans işletmecilerinin " işletmelerini kapatacaklarına" ilişkin açıklamaları çalışanlar ve aileleri arasında büyük tedirginlik oluşturdu. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan özel sektör maden işçileri, " İşletmelerimizin varlığı bizim iş garantimizdir. Ak Parti Zonguldak milletvekillerine sesleniyoruz. Eğer, işletmelerimizin sorunları çözülmezse, kimse kapımıza oy istemeye gelmesin. Bizim işimizi, aşımızı, ekmeğimizi düşünmeyene oy vermeyiz" şeklinde konuştular.

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi