En büyük bayramın 99. Yıldönümü Zonguldak'ta coşkulu törenlerle kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluşunun 99. Yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de halkın yoğun katılımı, büyük coşku ve heyecanla kutlandı.

Vali Mustafa Tutulmaz'ın makamında tebrikleri kabulü ile başlayan törenler Gazipaşa Caddesi üzerinde devam etti.

Törene Vali Mustafa Tutulmaz, CHP Zonguldak Milletvekill Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Zonguldak Baro Başkanı Türker Kapkaç, BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, AK Parti İl Başkanı Muammer Avcı, CHP İl Başkanı Murat Pulat, MHP İl Başkanı Varol Demirköse, İyi Parti İl Başkanı Yavuz Erkmen, Merkez İlçe Başkanı Dilay Küçük, DEVA Partisi İl Başkanı Fatih Keleş, Zonguldak Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Yorulmaz, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Necmettin Cantaş, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Tören alanında saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu.

Törende Cumhuriyetin anlam ve önemini ifade eden bir konuşma yapan Vali Mustafa Tutulmaz, "Bugün Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 'En Büyük Eserimdir' dediği Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 99. yıldönümünü ve en büyük bayramımız olan Cumhuriyet Bayramını büyük bir sevinç, coşku ve heyecanla kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Öncelikle 14 Ekim tarihinde Bartın ilimizin Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait maden ocağında meydana gelen ve ülke olarak bizleri üzüntüye boğan, elim kazada hayatını kaybeden emek ve alın terinin timsali maden şehitlerimize Allahtan rahmet, kederli yakınlarına sabır ve başsağlığı, tedavileri halen devam eden yaralı madenci kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Malumlarınız olduğu üzere taş kömürü havzasında bugüne kadar meydana gelen üzücü maden kazalarında 5000’e yakın madencimizin hayatını kaybettiği ifade edilmektedir. Acılar, hiç istenmeyen her maden kazasında tazelenmektedir. 15 gün önce meydana gelen maden kazası da halkımızı derin bir üzüntüye boğmuştur. Bu müessif olayın halkımızda yaşattığı matem havasının hala devam ettiğini hissettiğimiz bugünlerde, hayatını kaybeden madencilerimizin manevi anısına saygı, değerli aileleri ve vatandaşlarımızın hassasiyetleri de göz önünde bulundurularak, Bakanlıkla yapılan istişare sonucunda, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. yılı kutlama, tören ve etkinliklerinin Bartın Valiliği ile aynı doğrultuda şekillendirilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir. Konuyu saygıdeğer halkımızın bilgilerine sunmak isterim. Büyük Önder Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlattığı bağımsızlık, özgürlük ve kurtuluş mücadelesi, aziz milletimiz ve kahraman ordumuzun azim, inanç ve kararlılığı ile başarıyla yürütülmüş, zorlu muharebeler ve büyük zaferler neticesinde 99 yıl önce bugün 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet İlan edilmiştir. Atatürk’ün liderliğinde bağımsız bir vatan, aydınlık bir gelecek, güven dolu, onurlu, huzurlu bir yaşam uğrunda bir çok cephede çok zor şartlar altında yürütülen ve binlerce şehit verilerek kazanılan Milli Mücadelenin ardından Cumhuriyetimizin kurulması, tarihin kaydettiği ender ve önemli başarılardan birisi olmuş, Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti devleti bu büyük fedakarlık, cesaret, azim, inanç ve kararlılığın eseri olarak doğmuştur" dedi.

Gazipaşa Caddesi üzerinde Madenci Anıtı önünde düzenlenen törenlerde resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Zonguldak halkının yoğun katılımı ile gerçekleşen Cumhuriyet Bayramı törenlerinde Vali Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkanı Ömer Selim Alan vatandaşların bayramını kutladı.

Resmi geçit töreninde asker, polis, itfaiye , madenciler ve okullar vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılandı.

LİMANDAKİ GÖSTERİLER BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 99. Yıldönümü nedeniyle Gazipaşa Caddesi üzerindeki tören alanı dışında, limanda da su üstü gösterileri yapıldı.

Türk Bayrakları ile donatılmış teknelerle yapılan gösterilen vatandaşlar tarafından büyük beğeni ve coşkuyla izlendi.

Kutlamalar kapsamında TCG Kdz. Ereğli Karakol Botu da limanda halkın ziyaretine açıldı.

56 KM'LİK BİSİKLET YARIŞMASI

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nce Devrek-Zonguldak arasında düzenlenen bisiklet turuna katılanlara ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

Bisiklet turuna katılan yanışmacılar yanlarında getirdikleri Türk Bayrağı'nı Vali Mustafa Tutulmaz'a teslim etti.

Zonguldak İl Merkezi'nde düzenlenen törenlerle birlikte ilimizin tüm ilçelerinde de  halkın yoğun katılımı ve çeşitli etkinliklerle coşkulu törenler düzenlendi.

HABER-ERCAN DEMİR

Editör: Haber Merkezi