Kaçak eklentilere göz yuman, heyelan bölgelerine inşaat ruhsatı veren, yeşil alanları imar rantına feda eden belediye başkanları ...

Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizde binlerce can kaybı ve yaralanmaya ve şehirlerimizde ağır yıkımlara neden olan deprem felaketi, sağlıklı zemin etüdü yapılmadan, projesine aykırı ve sonradan kaçak eklentiler yapılan, gösterişli reklamlarla ve astronomik fiyatlarla satışa sunulan konutlar ve konut siteleri yerle bir oldu.

Deprem sonrasında deprem bölgesinde cumhuriyet savcıları tarafından yapılan soruşturmalarda, yeni inşa edilen bazı konut sitelerinin, rezidans ve apartmanların uygun olmayan zeminlerde inşa edildiği, eksik malzeme kullanıldığı, kurulduğu alana göre kat yüksekliğinin fazla olduğu ve benzeri usulsüzlükler tespit edildi.

Depreme dayanıksız olarak inşa edilen binaların müteahhitleri yurt dışına kaçmak isterken gözaltına alındı, bazıları tutuklandı.

Deprem bölgesinde yerle bir olan lüks görünümle bina ve konut sitelerinin enkazlarında yapılan araştırmalarda kalitesiz beton, yetersiz beton ve demir kullanıldığı, bazı binaların taşıyıcı kolonlarının kesildiği tespit edildi.

Binlerce insanımızın enkaz altında kalıp can vermesine neden olan bu binaların müteahhitleri veya inşaat firması sahipleri şimdi yargı huzurunda hesap verecek.

limizde, yeşil alanları pervasızca imara açan, Devrek ve Kozlu'da heyelan alanlarına inşa edilen konutlar ve 20 katın üstündeki apartmanlar, Filyos'ta kaçak otel inşaatları ile uçuk fiyatlarla satışa sunulan konut sitelerinde "kaçak eklentilere " , projesine aykırı yapılara göz yuman belediye başkanları depremden ders aldı mı?..

Bu tür imara aykırı usulsüzlükler nedeniyle mahkemelerde yargılanan belediye başkanları ile rant uğruna imara ve yeterli teknik özelliklere sahip olmayan ve depreme dayanıklılık şartını taşımayan binaları inşa eden müteahhitler veya inşaat firmaları, Kahramanmaraş depreminde yerle bir olan yeni yapılmış, gösterişli binaların enkaz yığınlarından gerekli dersleri çıkardı mı?

Projesine aykırı olarak inşa edilen, kaçak eklentilerle ayarı bozulan konut sitelerine müdahale etmeyen, denetleme görevini yerine getirmeyen yapı denetim firmalarının vicdanları rahat mı?..

Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizde yaklaşık 30 bin insanımızın can kaybına, binlerce insanımızın yaralanmasına ve şehirlerimizin enkaz yığını haline gelmesine neden olan büyük deprem, bina rantçıları ile onlara göz yumanlara ders oldu mu, olmadı mı?

Bu binalar yetkili makamlar tarafından denetlenecek mi, denetlenmeyecek mi?..

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi