Dr. Dilek Gürsoy, dünyaca ünlü Forbes dergisinin Almanya’da yayımlanacak sayısında kapak oldu. Gürsoy, Avrupa’nın tam yapay kalp nakli yapan ilk kadın kalp cerrahı olarak tarihe geçmişti. Gürsoy, Zonguldaklı gazeteci Mustafa Tığlı'ya konuştu.

DÜSSELDORF –Avrupa, tam yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrahı Dr. Dilek Gürsoy’u konuşuyor. Tarihe adını altın harflerle yazdıran Gürsoy, ünlü Forbes dergisinin Almanya’da 3 Kasım’da yayımlanacak sayısına kapak oldu.

Tıpta başarılı çalışmalara imza atarak adından söz ettiren ve Avrupa’nın tam yapay kalp nakli yapan ilk kadın kalp cerrahı olan Dr. Dilek Gürsoy, ABD merkezli Forbes dergisinin Almanya’da 3 Kasım’da yayımlanacak sayısına kapak oldu. Gürsoy, Zonguldaklı gazeteci Mustafa Tığlı'ya yaptığı açıklamada, „12 yıldır tam yapay kalp alanında çalışmalar yürütüyorum. Forbes gibi dünyaca ünlü bir derginin Almanya’daki sayısında kapak olmam beni onurlandırdı. Dergide, Almanya’da kuracağımız kalp hastanesi hakkında bilgiler verdim. Tam yapay kalp ve tam yapay kalp araştırmaları şu an ne durumda bunları anlattım. Avrupa’daki bu son çalışmalar hakkında bilgi sundum. Kalp yetmezliği büyük bir problem. Organ bağışı az yapılmakta. Dolayısıyla tam yapay kalp araştırmalarına önem verilmeli ve daha çok bütçe ayrılması lazım. Hem insan hem de hayvanlar üzerinde çok tecrübeliyim. Tam yapay kalp, özellikle kadınlarda büyük önem taşıyor“ ifadelerini kullandı.

Dr. Dilek Gürsoy kimdir?

Ordu Aybastılı bir işçi ailesinin kızı olarak 1976 yılında Almanya’nın Neuss kentinde doğan Dr. Dilek Gürsoy, son teknoloji yapay kalp nakli üzerinde uzmanlaşmış bir kalp ve yapay kalp cerrahıdır. Almanya’ya göçmen olarak gelmiş bir işçinin kızı olan Gürsoy, 2012 yılında Avrupa’da komple yapay kalp nakli yapan tek kadın olmuştur.

Cerrahi başarısı ve yapay kalp nakli alanına yaptığı katkılardan dolayı birçok ödül almıştır.

Gürsoy ayrıca 2019 yılında Almanya’da „Yılın Kadın Doktoru“ seçilmiştir.

Doktor Gürsoy, 3 Kasımda Almanca olarak yayınlanacak olan derginin, Türkçe versiyonun da yayınlanacağını da belirtti.

https://www.forbes.at/shop/magazine/forbes-8-22-women.html

(HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi