Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 84’üncü yılında törenle anıldı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğündeki Devlet erkanı Anıtkabir’i ziyaret etti.

Bayraklar yarıya indirildi

Tüm yurtta olduğu gibi Zonguldak'ta da Valilik binası önünde anma töreni düzenlendi.Törene, Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Selim Alan, İl Jandarma Komutanı Albay Cezmi Yalınkılıç, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, kurum amirleri, siyasi parti ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Atatürk'ün 84 yıl önce vefat ettiği saat olan 09.05'te saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.Saygı duruşu sırasında gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.

Sürücüler kornaya basarak, vatandaşlar da bulundukları yerde durarak saygı duruşunda bulundu. Limandaki gemiler de sirenlerini çalarak saygı duruşuna eşlik etti. Ayrıca Atatürk Anıtı yanında meşaleler yandı.

Atatürk resimlerde anlatıldı

10 Kasım Atatürk'ü anma programı kapsamında Zonguldak'ta Atatürk Konulu resim sergisi açıldı.Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde düzenlenen serginin açılışını Vali Mustafa Tutulmaz gerçekleştirdi.

Atatürk Kurtuluş Savaşı'nda Oratoryosu

Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Kız Anadolu İmamhatip Lisesi’nde, "Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda" konulu oratoryo düzenlendi.Etkinlik öncesinde Vali Mustafa Tutulmaz ve beraberindeki protokol üyeleri Atatürk konulu resim sergisini inceledi, Atatürk ile yan yana fotoğraf çektirdiler.Ardından Fen Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen oratoryo büyük beğeni toplandı.Programa,Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan ve davetliler katıldı.

Şiirler okundu,öğrencilere ödüller verildi

Fen Lisesi Müdürü Murat Sevin konuşmasında;"Aramızdan ayrılışının 84’üncü yılında Büyük Önder Atatürk’ü sevgi ve saygıyla anıyorum"dedi.Zonguldak Fen Lisesi öğrencisi, ‘Mustafa Kemal’ler Tükenmez’ adlı şiirini okudu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen Atatürk temalı resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri, protokol üyeleri tarafından takdim edildi.

ZBEÜ'de Atatürk'ün Mirası:Vatan ve Millet" konferansı

Büyük Önder Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84’üncü yılı nedeniyle Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde "Atatürk'ün Mirası: Vatan ve Millet" konulu konferans düzenlendi.İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr Yücel Namal, "Atatürk'ün en önemli mirası; Türk devleti ve Türk vatanıdır. Bu vatan tam bağımsız bir vatan ve devleti ifade eder. Yani siyasi ve askeri bağımsızlığın yanında ekonomik bağımsızlığını da gerçekleştirmiş güçlü bir Türkiye'yi ifade ediyor.ATATÜRK kimdir? sorusuna bizlerin cevap vermesi belki o kadar önemli olmayabilir. Ancak 152 ülkenin ifadesi en güzeli olsa gerek.UNESCO, 1981 Yılının Atatürk’ün doğumunun 100. yılı olarak ilan edilmesinin gerekçesini şöyle açıklamıştır:

Atatürk uluslararası anlayış, işbirliği ve barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, UNESCO’nun yetki alanlarında yenilikler gerçekleştirmiş bir inkılâpçı, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önderlerden biri, insan haklarına saygılı, insanları ortak anlayışa ve devletleri dünya barışına teşvik eden, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, din, ırk ayırımı gözetmeyen, eşi olmayan devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur ifadesi yer alır"dedi.

Madenci ve yol inşaatı işçilerinden Ata'ya saygı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 84. ölüm yıldönümü dolayısıyla Türkiye Taşkömürü Kurumu Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nde anma programı düzenlendi. Bayraklar yarıya indirildi, Atatürk büstü önüne çelenk bırakıldı.Saatler 09.05’i gösterdiğinde sirenler çalmaya başladı. Maden işçileri saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı’nı okuyarak Ata’sını andı.
İşçiler törenin ardından çalışmak üzere maden ocağına girdi.10 Kasım Atatürk’ü anma programında çalan sirenlerle birlikte Bartın’da Karadeniz Sahil Yolu Projesinde çalışan inşaat işçileri de saygı duruşunda bulundu.

Zonguldaklılar Atatürk'ü özlemle andı

Diğer yandan, Zonguldaklı vatandaşlar Atatürk'ü rahmet,saygı ve özlemle andılar.Mustafa Kemal Atatürk en önemli devlet adamlarından bir tanesi olduğunun altını çizen Zonguldaklılar," Onun bize bıraktığı değerlere de sahip çıkmaya devam ediyoruz. Atatürk tarif edilmeyecek bir adamdır. Atatürk’e karşı olanlar tarih kitaplarını iyi okusunlar. Atatürk'ün en önemli mirası; Türk devleti ve Türk vatanıdır"dediler.

(HABER:ERCAN DEMİR-FOTO:AYTAÇ ÖZTÜRK)

Editör: Haber Merkezi