İlimizde ekmeğe yeniden zam yapılacağı şeklindeki söylentiler vatandaşlar arasında tedirginliğe neden oluyor.

İstanbul başta olmak üzere bazı illerimizde ekmek gramaj ve fiyatının yeniden belirlenmesine ilişkin taleplerin Zonguldak'taki bazı fırın işletmecileri tarafından da gündeme getirildiği ve son bir yıl içinde üst üste zam gören ekmek fiyatının yeniden belirlenmesi için Fırıncılar Odası'na baskı yapıldığı iddia ediliyor.

Son iki yıl içinde 1.50 TL'den 5.00 TL'ye çıkan ekmek fiyatı özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın bütçelerini etkilerken, yeni zam söylentileri vatandaşlar arasında tepkiyle karşılanıyor.

Zonguldak Fırıncılar Odası Başkanı Alpaslan Küçük'e, özellikle ilimizde ekonomik durumu iyi olan ve ekmek satışları yüksek olan bazı fırın işletmecileri tarafından ısrarla yeni zam tabelinde bulunulduğu ve önümüzdeki günlerde yeni zam talebiyle ilgili teklifin Fırıncılar Odası'na verilebileceği belirtiliyor.

*** Özellikle un ve maya fiyatlarını gerekçe gösteren bazı fırın işletmecilerinin zam talebinde ısrarlı olacakları belirtirken, Fırıncılar Odası'nın ne şekilde tavır alacağı merak ediliyor. İlimizdeki bazı fırın işletmelerinin un fiyatlarındaki artışları gerekçe göstermelerine rağmen düşük randımanlı un kullandıkları, normal ekmeklik un fiyatı ile düşük randımanlı un arasında yarı yarıya fark bulunduğu ifade ediliyor.

Ekmek fiyatlarına yeniden zam yapılacağına ilişkin söylentiler üzerine görüşlerini açıklayan vatandaşlar ise, " Ekmek sofralarımızın temel gıda maddesidir. Bir günde en az 10 ekmek tüketen kalabalık aileler var. Fırın işletmelerinin maliyet artışları varsa, bizim de hayat pahalılığı ile mücadelemiz var. Bu durumda ekmeğe ödediğimiz para bütçemizin önemli bir kısmını götürüyor. Üst üste zam yapıldı, yeni bir zam soframızdan bir ekmeğin daha eksilmesi anlamına gelir. Ekmekle oynanmasın. Bu kadar sık zam yapılmasını normal karşılamıyoruz" şeklinde konuştular.

YÜKSEK İSKONTODAN VAZGEÇİLSİN

Fırın işletmecilerinin ekmek gramaj ve fiyatları ile ilgili mevzuatta öngörülen iskontonun çok üzerinde bayi iskontosu vererek, ekmeğin fiyatının yükselmesine neden olduğu ve normal iskonto verilmesi halinde fiyatların bu kadar yükselmeyeceği bildiriliyor.

Fırın işletmecilerinin kendi aralarındaki pazar rekabeti nedeniyle ilimizdeki market, bakkal ve ekmek satış noktalarına mevzuatla belirlenen iskontonun çok üzerinde iskonto sağladığı, bu durumun ekmek fiyatlarını etkilediği belirtiliyor.

BİRLİK BAŞKANI NE DİYECEK 

Öte yandan ilimizde ekmek gramaj ve fiyatlarının belirlenmesinde yetkili merci olan Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun'un, ekmeğe yeni zam söylentileriyle ilgili nasıl tavır alacağı ve yaklaşık 20 bin üyesi ile ilimizin en büyük meslek kuruluşu halindeki ZESOB'un, kendisine bağlı Zonguldak Fırıncılar Odası'ndan böyle bir talep gelmesi halinde nasıl bir karar alacağı da merak ediliyor.

Üyelerinin hak ve hukukunu korumakla birlikte, toplumsal hassasiyetleri de dikkate alan kişiliği ile tanınan ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun'un, fırın işletmelerinin maliyet artışları ile toplumun yaşam standartlarını ve geçim zorluklarını dikkate alacağı tahmin ediliyor,

HABER: Ersin ÇORBACI

Editör: Haber Merkezi