Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, katıldığı tv programında genel ekonomiyi değerlendirirken “Muhteşem bir dönemden geçmiyoruz. Ama şunu da rahatlıkla ifade edebilirim ki, sayın cumhurbaşkanımız, ; hükümetteki temsilcilerimiz bakanlar kurulu, Türkiye Odalar ve Borlar Birliği ve özel sektör, herkes bir yandan çalışıp bu durumu toparlamak gibi bir gayret var” diye konuştu.

Başkan Demir, "Zonguldak için ise “30 yıldır Zonguldak’ın geriye gidiş hikayesi olduğunu ama bunun sonuna geldiğimizi, tekrar bir toparlanma, büyüme trendine girdiğini ben objektif bir bakışla söyleyebiliyorum. Zonguldak’ın geleceğinin çok parlak olduğunu pek çok alanda fırsatlarının, potansiyellerinin olduğunu görüyorum” dedi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Kanal Z’de yayınlanan ‘Gönüllü Ajanda’ programında Gazeteci Doğan Gönüllü’nün sorularını yanıtladı.

“MUHTEŞEM BİR DÖNEMDEN GEÇMİYORUZ AMA…”

1 Temmuz Cuma günü canlı olarak yayınlanan programda genel ekonomiyi değerlendiren Demir, “Muhteşem bir ekonomik dönemden geçtiğimizi söyleyemeyiz, sorunlarımız var. Bunların bir kısmı uluslararası konjonktürden kaynaklanan sorunlar, pandemi belası ile baş ettik, küresel tedarik zincirinin getirdiği kopmalar var, bütün dünyada enflasyon artışları söz konusu. Ülke olarak  bizim kırılganlıklarımız da var. Genel itibarı ile şunu söyleyebiliriz; muhteşem bir dönemden geçmiyoruz. Ama şunu da rahatlıkla ifade edebilirim: hükümetteki temsilcilerimiz, sayın Cumhurbaşkanımız, Bakanlar Kurulu, Türkiye Odalar ve Borlar Birliği ve özel sektör, herkes bir yandan çalışıp bu durumu toparlamak gibi bir gayret var.” diye konuştu.

“GELECEĞE İNANIYORUZ”

İş dünyasının hiçbir zaman umutsuz olmadığını savunan Demir,  “Türkiye’nin, bölgemizin, ilimizin geleceğine inanan ve bu geleceğe yatırım yapan insanlarız. Dolayısı ile biz her zaman temkinli ama iyimser insanlarız. Biz yine ülkemizin bu krizin de üstesinden geleceği kanaati ile bize yakışan rol ne ise; sorun varsa sorunları, çözüm önerileri ile birlikte varsa potansiyeller ve bunların nasıl hayata geçirileceği ile ilgili yol ve yöntemlerini dersimizi çalışarak hem hükümetle, hem yerel yönetimlerle işbirliği halinde bir çalışma tarzı içerisindeyiz, yani sorunlar yaşadığımız aşikar ama biz ülkemizin geleceğine inanıyoruz, inanmayı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

TOBB TEMASLARINI AYRINTILARI İLE AÇIKLADI

TOBB nezdine gerçekleştirdiği temasları ayrıntıları ile açıklayan Demir, taşkömürü üretimi ve pazarlamasından, akaryakıt istasyonlarının sorunlarına, diyaliz merkezlerinin sorunlarından, bölgesel tarım-hayvancılık ve kırsal turizm teşviklerine kadar birçok konuda detaylı açıklama yaptı.

ALMANYA –ZONGUDAK İŞ BULUŞMASI PLANLANIYOR

Soru üzerine geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Avrupa Türk Girişimciler Birliği heyetinin ziyaretine de değinen Demir, görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini, Zonguldak’a gelen Alman heyetin oldukça etkilendiğini ifade ederek yakın zamanda Zonguldak’ta geniş kapsamlı fuar benzeri bir iş buluşması programlandığını açıkladı.

FİLYOS LİMANI SİVİL HİZMETLERE AÇILACAK

Filyos projesi konusunda limanın TPAO’nun geçici olarak kullanacağının anlaşıldığını bildiren Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, tüm çevre yatırımlarının limanın kullanılacağı hesabı ile planlandığını belirterek, “Karadeniz doğalgazı işletme aşamasına geçtikten sonra limanın tüm sivil ticari faaliyetlere açılacağını umut ediyoruz” dedi.

“GÜBRE FABRİKASI AB KRİTERLERİNE UYUMLU OLACAK”

Demir ayrıca, Filyos Projesine Liman, Endüstri Bölgesi ve Serbest Bölgenin yanında dördüncü unsur olarak Karadeniz doğalgazı sürprizinin eklendiğini hatırlatarak bu kapsamda kurulacak ve Tosyalı Grup tarafından işletilecek gübre farikasının AB kriterlerine uyumlu olacağını, çevre kirliliği yaratmayacağını savundu. 

KAFES BALIKÇILIĞI YATIRIMCILARI HAZIR, RUHSAT ALANI BELİRLENECEK

Soru üzerine gündemde olan kafes balıkçılığı konusuna da değinen Demir, yakın zamanda bakanlık nezdinde bir heyetin bilimsel kriterlere ve yasal mevzuata göre ruhsat sahası belirleme çalışması yapmak üzere bölgeye geleceğini açıkladı.

Yerli somon balığı üretme tesisleri kurmak için ilk yatırım maliyetinin yüksek olmasına rağmen yatırımcıların hazır olduğunu ifade eden Demir, özellikle ihracata dayalı ekonomik potansiyelin yüksek olduğunun fizibilite sonucu anlaşıldığını; Kdz. Ereğli, Alaplı ve Çaycuma TSO başkanlarının da konuyu iyi bildiklerini söyledi.

“ZONGULKDAK, TÜRKİYE’NİN YILDIZ İLLERİNDEN BİRİ OLACAK”

Demir program sonunda ise karamsar olmamak gerektiğini söyledi ve pozitif bir mesajla şöyle konuştu:

“30 yıldır Zonguldak’ın geriye gidiş hikayesi olduğunu ama bunun sonuna geldiğimizi, tekrar bir toparlanma, büyüme trendine girdiğini ben objektif bir bakışla söyleyebiliyorum. Zonguldak’ın geleceğinin çok parlak olduğunu, pek çok alanda fırsatlarının, potansiyellerinin olduğunu görüyorum. Biz 20. Yüzyılda Türkiye Cumhuriyeti’ni kömürü ile çeliği ile elektrik enerjisi ile omuzlamış bir memleketiz. Genç Türkiye Cumhuriyeti bir sanayi devrimi yaptıysa, bir ekonomik mucize başardıysa bunun baş aktörlerinden biri de Zonguldak’tır. Bu uğurda da büyük fedakârlıklar yapmıştır… Ben büyük bir umutla şunu söylüyorum: 21. yüzyılda da yine Türkiye’nin yıldız illerinden biri olacaktır Zonguldak. … Şu anda yaşadıklarımız bunun doğum sancısıdır belki de… Zonguldak’ı çok daha güzel günler bekliyor inşallah.”

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi