Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde şap hastalığı görülen 79 köyden süt ve süt ürünleri ile et ürünlerinin satışının yasaklandığı öğrenildi. Diğer yandan alınan kararın yapılan incelemelerin tamamlanmasının ardından tüm köyleri kapsayabileceği ifade edildi.
Edinilen bilgiye göre, Türkiye genelinde hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle İlçe Kaymakamlığı ve Sağlık Müdürlüğü tarafından Karadeniz Ereğli’de yapılan çalışmalar neticesinde 79 köyde şap hastalığına rastlandı. İlçeye bağlı 79 köyde süt ve süt ürünleri ile et ürünlerinin satışının yasaklandığı öğrenilirken, Akköy, Terzi, Bayat, Elmacı, Ovaköy, Çevlik, Şamlar, Uludağ, Karakavuz, Cemaller, Davutlar, Ramazanlı, Külah ve Velidağ köylerinin kapsam dışı bırakıldığı bildirildi.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.

(Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi