Sigorta girişi olduğu halde primi yatırılmayan pek çok insan emeklilikte yaşa takılanlar için getirilen düzenlemeden yararlanamıyor. Hizmet tespit davası, onlar için bir fırsat.

Milliyet'de yer alman habere göre EYTde prime takılanlar dikkat Sosyal Güvenlik Uzmanı Bal onlar için bir fırsat dedi ve açıkladı: Sigorta girişi yapılsa da primi yatırılmayanlar EYT düzenlemesinden faydalanamıyor. Onlar için çare yargı yoluna gitmek.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, "08 Eylül 1999'dan önce işe girişi yapılmış, primi yatırılmamış işe girişleri var hiçbir günleri gözükmüyor. EYT'li oldukları halde, işe girişleri gözüktüğü halde günleri gözükmediği için bu haliyle EYT'den faydalanamıyorlar. Bu insanların acilen hizmet tespit davaları açması gerekiyor" dedi.

Bal konuyla ilgili şunları söyledi: "Kişi farz edelim ki Haziran 1999'da normal olarak çalışmaya başladı. Bu insanın aslında işe girişi yapılmış olsaydı EYT'liydi. Haziran ayında bu insan gerçek fiili çalışmasına başladı. Ama bu insanın işe girişi örnek veriyorum 2000 yılının Ocak ayında yapıldı. Dolayısıyla işe girişi resmi olarak 2000 Ocak ayı olduğu için bu kişi şu anda EYT'den faydalanamıyor. Bu şekilde çok fazla insan var. Bu insanlar geçmişe dönük olarak hizmet tespit davalarını açabilirler."

Peki o tarihlerde çalışmış ama sigorta girişi hiç yapılmamış olanlar ne yapmalı? Murat Bal konuya şu şekilde yanıt verdi:

"İşten çıkıştan itibaren 5 sene içinde hizmet tespit davası açmazsa tekrar hizmet tespit davasını açma hakkı kalmıyor. Bu 5 sene hak düşürücü süre olarak geçiyor. Aradan geçmiş 20 sene geçmiş olsun. Bu konuda hiçbir şey yapılamaz."

(Haber merkezi)

Editör: Haber Merkezi