AK Parti İl Başkanı Muammer Avcı, Filyos ziyareti sonrasında parti binasında önemli açıklamalarda bulundu.

Ak Parti İl Başkanı Muammer Avcı, ''Tabi gönlümüz teşkilat mensubu kardeşlerimizi il ilçe mahalle köy hep beraber göstermekti ama oradaki güvenlik nedeniyle bize 50 kişilik izin verilince bizde böyle bir toparlama gerçekleşirdik. Yıllardır da arkadaşlarımızın rüyasıydı. Allah bize nasip etti. Orada ciddi anlamda çalışmalar yapılıyor. Filyos Vadisinde ki doğalgaz tesisi ülkemizin ilk doğalgaz tesisi olma özelliği var. Bunun yanı sıra da bugün Türkiye olarak biz enerjimizin doğalgazımızın yüzde doksan dokuzunu ithal eder durumdayız''dedi.

Filyos'da ki tesiste 7 bin 500 kişinin istihdam edildiğini ifade eden Başkan Avcı, ''Şuanda orada 7 bin 500 kişi istihdam ediliyor. Bu nedemek bizim için çok kıymetli. Buranın yüzde doksanı yerli yüzde onu ise yabancı. Burada merkez ilçe olarak kilimi, Beycuma, Ereğli olarak yegane yolu Filyos'a bağlamak''diye konuştu.

Ak Parti İl Başkanı Muammer Avcı, Muslu-Filyos arasında ki tünel çalışmalarının devam ettiğini ve oranın da içerisinin kalıplarının geldiğinin altını çizdi.

'12 km'lik enerji üstü kuruluyor'

Ak Parti İl Başkanı Muammer Avcı, ''Evet geçen gün Filyos Vadisi projesine belediye başkanımız ilçe başkanlarımız yönetim kurulu üyelerimiz belediye meclis üyelerimizle birlikte 50-60 kişilik grupla ziyaret gerçekleştirdik. Tabi gönlümüz teşkilat mensubu kardeşlerimizi il ilçe mahalle köy hep beraber göstermekti ama oradaki güvenlik nedeniyle bize 50 kişilik izin verilince bizde böyle bir toparlama gerçekleşirdik. Yıllardır da arkadaşlarımızın rüyasıydı. Allah bize nasip etti. Orada ciddi anlamda çalışmalar yapılıyor. Filyos Vadisinde ki doğalgaz tesisi ülkemizin ilk doğalgaz tesisi olma özelliği var. Bunun yanı sıra da bugün Türkiye olarak biz enerjimizin doğalgazımızın yüzde doksan dokuzunu ithal eder durumdayız. Dolayısıyla burada yapılan işi halkımıza anlatmamız gerekir. Bu anlamda öncelikle deniz kısmından anlatmak isterim ben. Karadan 174 km açıkta bir doğalgaz çalışması yapılıyor. Bu nere de yapılıyor? Denizin 2200 derininde Kozlu-Türkali arasında orada 12 km'lik enerji üssü kuruluyor. Bu enerji üssü o kadar devası bir üst ki Bu modüler parçaların en ufağı Kuyubaşı vanası diye geçer Kuyubaşı vanaları 10 tanedir. 1 tanesinin ağırlığı 65 ton dolayısıyla bunların şuanda oraya yerleşimi devam etmekte. Tabi ki bunu 65 gemiyle yapıyoruz. 3 tanesini yakınen biliyoruz. Fatih ne yapıyor orada kuyu açımıyla meşgul. 2 bin metre sondaj vurmak suratiyle. Yani biz doğalgazı 2 bin 200 metreden çıkıyormuşuz gibi bir algı oluşmasın''dedi.

'Önümüzde ki yılın ilk çeyreğinde 10 milyon metreküp doğalgaz salınımı yapılacak'

Önümüzde ki yılın ilk çeyreğinde 10 milyon metreküp doğalgaz salınımı yapılacağını ifade eden Başkan Avcı, ''4 bin 200 emtreden doğlgazı çıkarıyoruz. Kanuni burada ne iş yapıyor. Rezervar deliklerini açıyor. Yavuz ne yapıyor. Az önce bahsetmiş olduğum denizin 2bin 200 metre derinliğinde kurulan vanaların montajıyla uğraşıyor. Biz karadan gazın çıktığı kuyuların 3 hat çekiyoruz. Bunlardan bir tanesi gazın içerisinde bulunan suyun donmamasını sağlayan maddeyi sağlayan kablo çekildi. Fiber optik kablolar. Hidrolik gibi kabloların taşınmasını sağlayan kablolar. Dolayısıyla biz karadan 174 km'lik hat çekiyoruz derken bunları 3 hatla çektiğinin bilinmesini istiyoruz. Geldik kara kısmına. Bu gazın karaya çıkartılıp orada bizim doğalgaz işleme tehsisimiz var. Depolama olmayacak şuanda. Depolama çok ayrı. Biz çıkan gazın içerisinde ki değişik maddeler kumlar killer partükürler gibi bileşenlerin ayırt edip burada botajın oradaki istasyonuna gönderilmesiyle meşgulüz. Burada karada yine 1 milyon 200 bin metre karelik alanda 3 ayrı blokdan oluşan ilk blokda ki işimiz tamam. Burada ne iş yapılıyor, buranın zemini elverişsiz zemindi. Tamamlandı. Doğalgaz işletmelerinde oturma denilen sisteme asla yer yok. Dolayısıyla 40 bin adet fro kazık çalışması yapıldı. 100 bin ton metreküp beton dökümü yapıldı. Devasa işler yapıldı. Şuanda gelinen nokta da ise Allah nasip ederse önümüzde ki yılın ilk çeyreğinde ise günde 10 milyon metreküp doğalgaz salınımı yapılacak tehsis kuruldu''diye konuştu.

'Filyos'da 7 bin 500 kişi istihdam ediliyor'

Ak Parti İl Başkanı Muammer Avcı, Filyos'da 7 bin 500 kişinin istihdam edildiğini söyleyerek, ''Bu karada da bir çalışma devam isterim. Botaj bu gazı 210 km uzaklıkta ki Sakarya'da ki ana terminale bağlayacak. Bunun çalışması şuanda devam ediyor. Bunun 36 buçuk km'si tamamlanmış durumda. 10 milyon metreküp doğalgaz neyi ifade eder. Şuanda ülkemizde tüm konutların kullandığı doğalgaz miktarı 20 milyar metre küp. biz günde 10 milyon metreküp doğalgaz çıkarmakla beraber yılda 4 milyar metreküp doğalgaz salınımı gerçekleştirmiş oluyoruz. Biz bunun yüzde yirmilik kısmını Zonguldak olarak karşılamış duruma geçeceğiz. Peki daha sonra ne olacak. Daha sonra fazdan oluşan 1 milyon 200 metre kare alandaki 3 gaz işlemi tehsis olarak kurduğumuz tesisin bir sonraki faz da da iki iki buçuk yıl içerisindeki ünite hayata geçireceğiz. Bunun içi,n hazırlıklar yapılmış durumda. Fakat bu ikinci fazda 30 milyon metreküp üreteceğiz. Yani toplamda 40 milyon metreküp 2 buçuk sene yapar hale getirmiş olacağız. Bu da totalde 1 yılda yüzde yetmiş beşini 20 milyar konutlarda kullandığımız gazın yüzde yetmiş beşini biz karşılamış olacağız. Hepimizde şahit olduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı çalışanları gayretle çalışıyor. Geceli gündüzlü muazzam bir çalışma yapıyorlar. Karada 5 bin 500 kişi çalışıyor. Denizde ise 2 bin kişi çalışıyor. Şuanda orada 7 bin 500 kişi istihdam ediliyor. Bu ne demek bizim için çok kıymetli. Buranın yüzde doksanı yerli yüzde onu ise yabancı. Burada merkez ilçe olarak kilimi, Beycuma, Ereğli olarak yegane yolu Filyos'a bağlamak''şeklinde konuştu.

'Muslu-Filyos tünel çalışmasının kalıpları geldi'

Kilimli-Muslu arasın da ki tünel çalışmaları için kalıpların geldiğini ifade eden Başkan Avcı, ''İlk başta Karaelmas köprülü kavşak Prof Doktor Şaban Teoman Duralı tünlleriyle başlamak üzere 1540 daha sonra 340 metrelik tüp sonra 206 metrelik tüp. En son aslan kayasındaki 440 metrelik tüple beraber Kilimli etabını halettik. Bundan sonrası ile birlikte Kilimli-Muslu arasında muazzam bir çalışma yapılıyor. Orada deniz tarafını da düşünürseniz 410 metrelik tüpte bir açılım gerçekleştirildi. Heme sağ tüpte ise 330 metrelik yani toplam 744 metrelik tünel açılımı gerçekleşti. Daha sonra Muslu-Filyos arasında bir çalışma var. Burayla alakalı da 7 sıralı tünelimiz var. Bunda bir tane kara yolu köprümüz. 1 tane de demir yolu köprümüz var. Burada da şuanda 3 bin 523 metrelik tünel açımı gerçekleşti. Yine bunun yanı sırada Filyos'dan Kilimli Zonguldak istikametine doğru ilk tüpümüz 220 metrelik. Burada fro kazık çalışmalarımız sonra doğru geldi. Tünel açmaya başlanacak. Yani biz istiyoruz ki tüneller hem Zonguldak-Filyos yönüne hem Filyos-Zonguldak yönüne çift taraflı açılma başlanılsın. Yine aynı zamanda Muslu-Filyos arasındaki tünel çalışmalarıyla alakalı çok güzel bir gelişme geldi. Kalıplarımız geldi. Tünel içerisinde ki nihayi betonlama dediğimiz kalıplarımız geldi. Hatta 1 haftaya kadar Allah nasip ederse betonlamayı başlıyoruz. 1 yandan tünel açarken 1 yandan da nihayi betonlamayı sürdürüyoruz.''

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi