Ankara'da kurulu bulunan Uluslararası Batıkaradeniz Birliği Platformu Genel Başkanı Tuncay Gençer ve yönetimi,  TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Ufuk Yalçın'a Karaelmas Ekspresinin çalışmalarına başlanılması nedeniyle teşekkür ve değerlendirme ziyaretinde bulundu.
Birlik olarak Karaelmas Ekspresi  seferlerinin Ankara – Zonguldak arasında olmasını istediklerini, ancak projenin sadece Ankara-Karabük arasında planlandığı görülmekte olduğunu belirterek, "Demiryolu hattı bulunmasına rağmen Zonguldak’a kadar uzatılmaması, büyükşehir olma potansiyeli taşıyan Zonguldaklılar ile Amasra ve İnkumu gibi Başkant’in denize açılabildiği cazibesi yüksek imkanları olan Bartınlıları üzmüştür." dedi.
Karaelmas Ekspresi'nin Zonguldak'a kadar uzatılması içerisinde bulunan uluslararası batıyor Birliği Genel Başkanı Tuncay Gençer şunları söyledi;
ULUSLARARASI BATI KARADENİZ BİRLİĞİ PLATFORMU OLARAK ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ

"Karaelmas Ekspresi (ya da Batıkaradeniz Ekspresi) Projesi Birlik olarak bizim yıllardır TCDDY ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı nezdinde takip ettiğimiz bir projeydi. Sayın Cumhurbaşkanımıza iletilmek üzere sunduğumuz taleplerimizi içeren iki adet dilekçemizde de taleplerimiz arasında bu projeye yer vermiştik.
Her şeyden önce projenin başlamasına sevindiğimizi belirtmeliyiz. Ancak; başlanılan haliyle proje üzerindeki tereddütlerimizi de ifade etmemiz gerekir:

1. Birlik olarak karaelmas Ekspresi  seferlerinin Ankara – Zonguldak arasında olmasını istemiştik ama projenin sadece Ankara-Karabük arasında planlandığı görülmektedir. Demiryolu hattı bulunmasına rağmen Zonguldak’a kadar uzatılmaması, büyükşehir olma potansiyeli taşıyan Zonguldaklılar ile Amasra ve İnkumu gibi Başkant’in denize açılabildiği cazibesi yüksek imkanları olan Bartınlıları üzmüştür.

2. Demiryolu hattında hızlandırma ya da modernizasyon çalışmaları yapılmadığı anlaşılmaktadır. Ankara – Karabük arası demiryolu hattı mevcut haliyle işletmeye alınmakta ve sekiz buçuk saatlik bir zamanda gidilebildiği ifade edilmektedir. Bu da uzun bir zamandır.

3. Çok önemli güzergahlarla turizm eksenine güçlü bir şekilde girmeden hattın bu haliyle yürütülmesi zor görülmektedir. Oysa Ankara – Zonguldak arası güzergahta turizm açısından büyük fırsatlar bulunmaktadır. Bu bağlamda güzergahtaki tüm illerimizce ilgili bakanlıklar, siyasetçiler, turizm şirketleri, ticaret ve sanayi odaları, kalkınma ajansları, yerel yönetimler hülasa tüm paydaşlar tarafından en azından bu hat işletmeye alınıp sistem oturana kadar birlikte çalışılmalıdır.

4. Doğu Ekspresi ve benzeri hatlar gelişene kadar devlet tarafından sübvanse edilmiştir ve hala da bir kısmı devlet tarafından sübvanse edilmektedir. Karaelmas Ekspresi ise daha başlangıçta turizm ekspresi olarak planlandığı için devlet tarafından sübvanse edilmeyecektir. En azından yatırımlarıyla birlikte sistem oturana kadar sübvanse edilmesi için girişimlerde bulunulmalıdır.
Sonuç itibariyle bu bir fırsattır. Elbirliğiyle bu fırsatın değerlendirilmesi ve projenin baştan ölü doğmuş durumuna düşürülmemesi gerekir.
Ankara Uluslararası Batıkaradeniz Birliği Platformu olarak Ankara - Zonguldak arasında olmasını istediğimiz bu projenin baştan sağlam kurgulanması ve yaşatılabilmesi için bakanlıklar, siyasetçiler, bürokrasi, yerel yönetimler, akademi, kalkınma ajansları vb. herkesi elinden geleni yapmaya davet ediyoruz"
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi