Bir grup çevreci ile TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesinin Tosyalı Gübre Fabrikası için verilen “ÇED olumlu” kararının iptali için açtığı davanın keşfi Filyos’taki proje alanında yapıldı. Yoğun önlem alan Jandarma keşif alanına köylülerle çevrecileri almayınca gerilim yaşandı. 

Tosyalı Holding’in Filyos Endüstri Bölgesinde yapmayı planladığı entegre gübre fabrikasına Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED Olumlu” kararının iptali için açılan davanın bilirkişi keşfi proje alanında yapıldı. Zonguldak İdare Mahkemesinde bir grup çevre gönüllüsü ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından açılan iki ayrı davanın keşfine mahkeme ve bilirkişi heyetinin yanı sıra dava avukatları, Zonguldak Çevre Koruma Deneği Başkanı Ahmet Öztürk, TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan, ADD Zonguldak Şube Başkanı Zeynep Yüksel Ünal, ADD Çaycuma Şube Başkanı Ela Mantarlı Kurt’un yanı sıra çok sayıda köylü ve çevre gönüllüsü katıldı. Yoğun yağmur altında yapılan keşifte, şirket yetkilileriyle davacılar arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. 

ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİNİN KEŞİF ALANINA ALINMAMASI ALENİYET İLKESİNE AYKIRI 

Çevrede yoğun güvenlik önlemi alan Jandarma, sayıları 100’e ulaşan köylü ve çevre gönüllüsünü keşif alanına sokmayınca kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Dava avukatı Yakup Okumuşoğlu, Türkiye’de mahkemelerin aleni olduğunu, keşif alanının da mahkeme sayıldığını, bu nedenle izleyici alınmamasının aleniyet ilkesine aykırı olduğunu bildirdi. Yapılan müzakereler sonucunda davayı açan 12 kişi ve TMMOB Mimarlar Odası temsilcisinin keşfe alınmasına, diğer katılımcıların uygun bir yerden izlemesine karar verildi. Tüm taraflar hep birlikte proje alanını gezerek bilirkişi heyetini bilgilendirmeye çalıştı. Kocaeli Üniversitesinden 3, Abant İzzet Baysal Üniversitesinden 1, Balıkesir üniversitesinden 1 olmak üzere 5 kişiden olan bilirkişi heyeti bol bol not tutarak proje alanıyla ilgili bilgi edinmeye çalıştı.  

BAKANLIK VE ŞİRKET YETKİLİLERİ DİLE GETİRİLEN İDDİALARA CEVAP VERMEMEYİ TERCİH ETTİ 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çaycuma Çevre Gönülleri sözcüsü Züleyha Nur, “Yoğun yağmur altında yapılan keşfe aralarında köylülerin de bulunduğu 100’e yakın çevre gönüllüsü katıldı. Davacılar dışında diğer katılımcıların keşif alanına alınmamış olması bizleri üzdü. Jandarma’nın, burada, yetkisini aşan bir uygulama yaptığını düşünüyorum. Buna karşın bizim açımızdan tatminkar bir keşif oldu. Avukatımız Yakup Okumuşoğlu talep ve endişelerimizi çok güzel bir şekilde dile getirdi. Davacı olan bizler de görüşlerimizi açıklama fırsatı bulduk. Bakanlık ve şirket yetkilileriyse ÇED halkın katılımı toplantısının yaptırılmaması başta dile getirilen iddialara cevap vermemeyi tercih etti. Bilirkişinin vicdanıyla hareket edip hakkaniyetli bir rapor yazacağına inanıyorum. Keşif sonrası mahkemeyi kazanıp bu akıldışı projeyi durduracağımıza inancım daha da arttı. Destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

(HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi