ÖZEL RÖPORTAJ 

GMİS Başkanı Hakan Yeşil, enkaz bölgelerinde 10 gün süren çalışmanın ardından madencilerin canla başla çalıştığını ve kuruma bir an önce işçi alınması gerektiğini aynı zamanda madencilerin önderliğinde tüm ekiplerin bir araya gelerek bir arama kurtarma ekibinin oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. 


MADENCİLERDEN OLUŞAN ARAMA KURTARMA EKİBİ OLUŞTURULMALI 

Başkan Yeşil, “On ili kapsayan büyük bir yıkımla Türkiye sarsıldı. Ben Zonguldak’a döndüm ama o son madenci ekibimizde bugün kente dönecekler. Depremin ardından kuruma gelen ilk bilgi ile madenci talisiye ekibimiz göreve hazır tutuldular. İlk etapta 84 kişiden oluşan madenci grubumuz hava muhalefeti nedeniyle deprem bölgesine gidemediler ancak ardından 18 saatlik bir yolculuğun sonunda bölgeye ulaştılar. Madenci arkadaşlarımız daha yerleşkelerini yapmadan canla başla hemen arama kurtarma çalışmalarına başladılar. Enkazdan kurtarılan vatandaşların aileleriyle görüştüm. Gerçekten hepsi madencilerimizden çok memnun müteşekkürler. Deprem bölgelerinde madencilerden memnun olmaları bizi mutlu ediyor. Bölgelerde madenci denince herkes kapılarını açıyor. Kendi canlarini düşünmeden riskli bölgeleri giren madencilerimizecağını gönülden teşekkür ediyorum. Bölgelerde madencilerimize ‘Beyaz Melek’ ismini takmışlar buda bizi ayrıca gururlandırdı. Arkadaşlarımız o bölgede kendi babaları, kendi kardeşleri gibi arama kurtarma çalışmalarına da destek vererek bitirdiler. Çok şükür hiçbirine bir şey olmadan sağ salim geri gelecekler. Yıkımı anlatmak çok zor büyük acılar var. Bu yaraları Türkiye bırak hep beraber saracağımızı düşünüyorum. Tabi olumsuzluklar var mı var. Geniş alana yayılmış olan bir yıkım da ilk etapta organizasyon sıkıntısı yaşanmıştır. Ama bunları konuşmak önemli değil bundan sonra ne yapacağımız önemlidir. Madencilerin yanı sıra arama kurtarma çalışmalarına katılan gönüllerimizde vardı. Buradaki tek fark madencilerimizin günlük hayatta çalışırken uyguladığınız yöntemleri deprem bölgesinde de uyguladık. En kazların altında hayat kurtarırken günlük hayatta yapılan işlemleri afet bölgelerinde kullanmakta avantajımızdır. Çünkü biz her gün aynı işi yapıyoruz. Bu anlamda madencilerimizin hepsi gerçekten tecrübelidir. Bunun sadece depremlerde hatırlanmasını biz de istemiyoruz. Sadece madencilerden oluşan arama kurtarma ekiplerinin olması gerekiyor. Bunuda zaten dile getirdik ve takipçisi de olacağız” dedi. 


TTK’YA İŞÇİ ALIMI İLE İLGİLİ GELİŞME YAŞANACAKTIR 


Türkiye Taşkömürü Kurumu’na yeraltı maden işçisi alınması gerektiğinin altını çizen Hakan Yeşil; “Türkiye deprem bölgesi ve yarın deprem olmayacağının bir garantisi yok. Bu anlamda madenci arkadaşlarımız da kazma küreği ile enkaz bölgelerine hareket etti. Bu iki zorluklar yaşandı ancak bunların tekrar yaşanmaması için ekiplerin bir araya gelerek sadece madencilerden oluşan daha tertipli daha düzenli ve profesyonel bir arama kurtarma ekibinin oluşturulması gerekiyor. Diğer yandan tüm ekipleri arama kurtarma çalışmalarında kullanılacak tesisatların bir an önce temin edilmesi gerekiyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun ve madencilikmesinin önemli olduğunu herkes gördü. 174 yıldır biz bu havza da kömür çıkartıyoruz ve artık bir yaşam tarzı oldu. Kuşaktan kuşağa aktarılması gerektiğini her fırsatta da söylüyoruz. Kurumun daha da güçlendirilmesiSadece kömür çıkarma anlamında değil yaşayacağımız büyük afetlerde de arama kurtarma çalışmalarının öncüsü olacağını kesinleşti. En kısa sürede bu kuruma işçi alınarak daha kuvvetli bir duruma getirilmesi gerekiyor. Hem iş sağlığı güvenliği anlamında hem de işçinin artırılması konusunda bunu sürekli dile getiriyoruz. Kesinlikle Türkiye Taşkömürü Kurumu’na yeraltı maden işçisi alınması gerekiyor. Çünkü bu tür afetlerde maden işçisinin ne kadar başarılı olduğunu gördük. Maden işçilerinin önderliğinde bir arama kurtarma ekiplerinin kurulması da önemli bir konudur. İnşallah önümüzdeki günlerde işçi alınması ile ilgili bir gelişme yaşayacaktır biz de bekliyoruz” diye konuştu. 

HABER: AYTAÇ ÖZTÜRK-ÖZEL RÖPORTAJ

Editör: Haber Merkezi