Kozlu'da müteahhitlik yapan Şahin Yalçın'ın, daha önce heyelan meydana gelen alanda önce 24, sonra yanıbaşında 18 katlı gökdelenler inşa etmesi, Kahramanmaraş merkezli onbinlerce insanımızın can kaybı ve yaralanması ile 11 ilimizde ağır yıkımlara neden olan deprem felaketinin ardından ülke gündeminde tartışılmaya başlandı.

Deprem felaketinden önce Zonguldak yerel basınında sık sık gündeme gelip, sert eleştirilere neden olan binalarla ilgili olarak müteahhit Şahin Yalçın, depremin ardından sosyal medyada çığ gibi büyüyen eleştiriler üzerine İHA'ya yaptığı açıklamada, heyelan bölgesine inşa edilen çok yüksek binaları eleştirenleri "klavye delikanlıları" olarak tanımladı.

Tepkiler üzerine savunmaya geçen müteahhit Şahin Yalçın, binaların teknik özelliklerini sayarak, " Bu binaların yıkılma ihtimali yok" şeklinde konuştu.

HEYELAN BÖLGESİNE RUHSAT VERİLİR Mİ?...

Sözkonusu 24 ve 18 katlı binaların, kat yüksekliği ile birlikte heyelan bölgesinde inşa edilmiş olması ağır eleştirilere neden oluyor. Daha önce aynı alanda heyelan meydana geldiğini ve bu alanda bulunan çok daha az katlı binaların kayarak yıkıldığını belirten vatandaşlar, " Böylesine riskli bir alana inşaat ve iskan ruhsatı verilir mi? Daha önce heyelan meydana gelen bir alanda yeniden heyelan meydana gelmesi kuvvetle muhtemeldir. Böylesine riskli bir alana, bu kadar çok katlı binalar inşa edilmesine izin verenler de aynı şekilde sorumludur." şeklinde görüşlerini ifade ediyor.

ZEMİN ETÜDÜNÜ KİM YAPTI ?...

Kozlu'da yoğun eleştirilere neden olan ve ulusal gündeme yansıyan heyelan bölgesine inşa edilen gökdelen tarzı apartmanların, inşaatına başlanmadan önce gerekli zemin etüdlerinin yapılıp, yapılmadığı, yapıldıysa kimler tarafından yapılıp onaylandığı sorgulanıyor.

Toprak kayması yaşaman bir zeminde yapılan etüdün sonuçları merak edilirken, yetkili makamların bu binaların zemininde yeniden inceleme yaptırması isteniyor.

Yapı denetim firmalarının sorumluluğunun da tartışıldığı bu günlerde, Şahin Yalçın'ın firması tarafından heyelan alanında inşa edilen apartmanların zemin etüdlerinin usulüne uygun şekilde yapılıp yapılmadığının incelenmesi isteniyor.

Konuyla ilgili deprem bölgesinden açıklama yapan Ali Bektaş, " Yapı denetim firmalarına güvenmiyorum. Yeniden inceleme yaptıracağım, gerekirse bazı binaları tahliye edeceğiz" diyerek, üstü kapalı olarak Kozlu'daki bazı binaların risk taşıdığını kabul etmişti.

BAKAN KURUM : HEYELAN BÖLGELERİNE ASLA İNŞAAT İZNİ VERİLMEYECEK

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklamada, " Ülkemizin tamamında, sel, heyelan, erozyon, taşkın tehdidi altında bulunan bölgelere yeniden inşa faaliyetine kesinlikle izin verilmeyecektir. Tüm bu risk altındaki yapılar için uygun alanlar belirlenecek ve kamulaştırma ve o alanlarda dönüşüm projeleriyle taşıma süreci başlatılacaktır." diyerek, afet bölgelerine inşaat yapılmasının sakıncalarına dikkat çekmişti.

Editör: Haber Merkezi