TEMA 30 YAŞINDA

TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, "Biyolojik çeşitlilik bizim iklimimiz, şifamız, gıdamız ve mirasımızdır" dedi.

TEMA Zonguldak İl Temsilciliği tarafından, Belediye Kültür Merkezi önünde, biyolojik çeşitliliğe dikkat çekmek ve TEMA Vakfı  30.yıl Özel Yayınını duyurmak için bir stand açıldı vr TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan  basın açıklaması yaptı.

Aydan açıklamasında şunları söyledi:

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK BİZİM İKLİMİMİZ ŞİFAMIZ GIDAMIZ VE MİRASIMIZDIR

TEMA Vakfı bu yıl Kasım ayı boyunca biyolojik çeşitliliğe ve biyolojik çeşitlilik kaybının nedenlerine dikkat çekmek amacıyla,
 “Biyolojik çeşitlilik bizim iklimimiz, şifamız, gıdamız ve mirasımızdır” diyerek tüm Türkiye’de çeşitli etkinlikle düzenledi.
“Erozyonla mücadele biyolojik çeşitliliğin de korunması demektir”
 “Toprak, karadaki tüm canlıların yaşamını sağlayan ve iklimi düzenleyen bir doğal varlıktır. Böcekler, mantarlar, kuşlar, sürüngenler, memeliler gibi karadaki tüm tüketici canlı gruplarının yaşamı bitkilere bağlıdır. Bitkilerin yaşamı ise; kökleriyle tutunabileceği toprağa, topraktaki suya, besin elementlerine ve toprak canlılarına bağlıdır. Başta azot olmak üzere topraktaki çok sayıda besin elementini bitkiler için kullanılır hale getiren topraktaki canlılardır. . Sağlıklı bir kaşık toprakta dünyadaki insan sayısından fazla canlı bulunur. Toprak canlılarının en yoğun olduğu kısım ise; organik maddenin en yüksek olduğu üst topraktır.  Ne yazık ki erozyon, onların yaşam ortamı olan üst toprağı alıp götürüyor. Erozyonla birlikte topraktaki biyolojik çeşitlilik ve biyolojik aktivite de giderek azalıyor. Bu nedenle, erozyonla mücadele sadece toprak üretkenliğinin ve sağlığının korunması değil, üzerinde yaşattığı bitkilerin ve diğer canlıların yani biyolojik çeşitliliğin de korunması anlamına geliyor”.

Ülkemizde görülen erozyon, dünya ortalamasının 4 katı
 “ Gıdamızı ürettiğimiz tarım topraklarımızın %39’unda, meraların ise %54’ünde erozyon görülüyor. Gıda üretiminin giderek çok daha önem kazandığı dünyamızda topraklarımızın sağlığının, üretkenliğinin korunması için tarım arazilerinde, çiftçilerimizin erozyona karşı alabilecekleri önlemler hakkında bilgilendirilmeleri ve erozyon kontrol çalışmaları yapmaya teşvik edilmeleri gerekiyor.
 Biyolojik çeşitliliğin korunabilmesi için korunan alanların da artırılması gerekmektedir.
 “Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi kapsamında belirlenen, 2020 yılına kadar karasal ekosistemlerin %17’sinin ve denizel ekosistemlerin %10'unun koruma altına alınmasını öngören Aichie hedeflerine büyük ölçüde ulaşılmakla beraber, bunun tek başına yeterli olmadığı biliniyor. Ülkemiz sahip olduğu zengin biyolojik çeşitliliğe rağmen doğal ekosistemlerin muhafazası ve sınırları dâhilindeki tüm biyolojik çeşitliliği korumaya yönelik eylemler bakımından 180 ülke arasında 178. sırada yer alıyor” 
 “Biyolojik çeşitliliğin öneminin farkına varalım”
 “Biyolojik çeşitlilik, dünyadaki yaşam çeşitliliğidir. İklimimiz, şifamız, gıdamız ve mirasımızdır. Çeşitlilik ne kadar fazlaysa ekosistemler de o kadar güçlü ve değişen çevre koşullarına karşı çok daha dirençli olur. Bu sebeple, doğanın üretkenliği ile doğanın sağladığı yaşamsal önemi olan hizmetler ve buna bağlı olarak da insan refahı artar. 
Toprağımızın ve biyolojik çeşitliliğin öneminin farkına varalım, doğayla uyumlu yaşayalım.
 Filyos havzası gibi biyolojik çeşitlilik açısından kıymetli ve ekolojik değeri olan topraklarımızı sanayiye açmayalım.
İklimimizden, gıdamızdan, sağlığımızdan ve mirasımızdan olmayalım”.

UMUT YEŞERTEN ŞARKILAR
TEMA Vakfı bu yıl kuruluşunun 30. yılını kutluyor. Bu kapsamda, 'Umut Yeşerten Şarkılar- TEMA Vakfı Özel Yayını' 3 Aralık Cumartesi saat 21.00'de NTV'de canlı yayınlanacak.
Birbirinden değerli sanatçıların sahne alacağı ve fidan bağışına çağrı yapacağımız geceden elde edilecek bağışlarla, ülkemizin 7 bölgesinde TEMA Vakfı 30. Yıl Hatıra Ormanları oluşturacağız.
(Haber-ASIM ATAKAN ALKAN)

Editör: Haber Merkezi