TMMOB Zonguldak İKK Sekreteri Birhan Şahin, "Amasra'da ki facia ne kader, ne fıtrat  ne de kazadır... Zira iş güvenliği tedbirleri sistematik olarak uygulansa ve harfiyen yerine getirilse önlenebilir bir durumdur." dedi

Bartın Amasra'daki grizu patlamasının değerlendiren TMMOB Zonguldak İKK Sekreteri Birhan Şahin, şunları söyledi: 
"Hayatini yitirenlerin canı ne kadar degerli ise mühendislerin canı da o kadar değerlidir..
Amasrada son yaşanan elim olay sonucu 41 canın yaşamını yitirmesi ne kader, ne fıtrat  ne de kazadır... Zira iş güvenliği tedbirleri sistematik olarak uygulansa ve harfiyen yerine getirilse önlenebilir bir durumdur. Bu nedenle bu türden önlenebilir tüm iş kazaları gibi bunda da yapilabilecek tek tanım " iş cinayeti" olmalıdır. Meydana gelen patlama ve yangının temel nedeni bilimin ve tekniğin yeterli ve yeterince öncelikli kullanılmamasıdır.
Yaşanan facianın ardından "ocakta neden mühendis yoktu, neden ölenlerin arasında mühendis yok" tartısmalarının yapıldığını üzülerek izliyoruz... Henüz olay soruşturma aşamasında ve nedeni kesin olarak belli değil iken ahkam kesmeyi doğru bulmuyoruz. Yerin yüzlerce metre altında, maden isçisi arkadaşlarıyla omuz omuza çalışan, kader birliği yapan  mühendislerin hayatı da her can kadar değerlidir..
Kazanın ardından Tmmob Maden Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklama son derece açık ve kazanın oluş nedenlerindeki olasılıklara ışık tutacak niteliktedir.
Henüz ortada somut bir tespit yok iken olayda mühendisleri suçlayıcı ifadelerde bulunmak, maden emekçileri ile kader birliği yapan ve emek mücadelesinde omuz omuza olan, ülkenin okumuş, eğitimli insanlarını rencide etmektedir. Bu tartısmaları yanlış, yersiz ve incitici buluyoruz."
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi