ZESOB Başkanı Coşkun, Vali Tutulmaz'ın TTK ile ilgili sözlerinde kasıt aranmasının yanlış olduğunu söyledi.

***Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği ( ZESOB ) Başkanı Muharrem Coşkun, Vali Tutulmaz'ın İl Özel İdaresi Toplantısı'nda TTK'nın zararı ile ilgili söylediği sözlerin verimliliğin arttırılıp, zararın asgariye indirilmesi amacına yönelik olduğunu vurgulayarak, " Zonguldak'ta Sayın Valimizin iyi niyetli sözleri üzerinden yeni bir tartışma ortamı oluşturmak kimseye fayda sağlamaz. Vali Bey'in sözleri kurumun verimlilik esasları kapsamında üretimin arttırılıp, zararın azaltılması ve işçi açıklarının böyle bir tablo ile giderilmesini temenni etmektir, bu sözlerde kasıt yoktur, iyi niyet vardır" şeklinde konuştu.

Açıklamasında, TTK'nın ve taşkömürü üretiminin Zonguldak'ın "olmazsa olmazı" olduğunu belirten Muharrem Coşkun, kurumun zararının azaltılması yönünde ciddi ve kalıcı önlemler alınabileceğini belirterek önerilerde bulundu.

İTHAL KÖMÜRE FON UYGULANSIN, GELİRİ KURUMA BIRAKILSIN

* Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun son kararı ile yerli ve milli kömürün tükenme noktasına geldiğini hatırlatan ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun, bu yanlış kararın mutlaka düzeltilmesi gerektiğini, asıl teşviğin yerli ve milli kömüre verilmesi gerektiğini hatırlatarak, " Sayın Cumhurbaşkanımızın yerli ve milli kaynakların kullanılmasına yönelik söylemleri biliniyor. İlimizin yerli ve milli kaynağı taşkömürüdür. Son EPDK kararı ile ithal kömüre yüksek teşvik verilmesi, yerli ve milli kömürün rekabet şartını ortadan kaldırmıştır. Öncelikle bu kararın düzeltilmesi gerekiyor. TTK'nın zararının çok ciddi bir şekilde azalmasına neden olacak asıl önlem ise, ithal kömüre yüzde 10 fon uygulanmasıdır. İthal kömürden numune alınıp, onaylandıktan sonra yurda girişinin sağlanması TTK eliyle yapılmalı ve ithal kömür nununeleri TTK tarafından alınarak, gerekli analizleri yapılmalıdır. Bu şekilde fon ücretlerinin TTK tarafından tahsil edilmesi sağlandığı takdirde kurumda önemli gelir artışı sağlayacağı gibi, zararın büyük ölçüde azalmasını da sağlayacaktır.

Konuyla ilgili olarak TTK Genel Müdürlüğü, GMİS yönetimi ve Zonguldak milletvekillerinin birlikte hareket ederek konuyu Hükümet nezdinde gündeme getirmeleri sağlanmalıdır. Bu sağlandığı takdirde TTK kısa sürede devlete yük olmaktan kurtulup,daha çok üretim ve daha çok istihdam olanaklarına kavuşmuş olacaktır.

Bu önerinin her platformda gündeme getirilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

BU TARTIŞMA ZONGULDAK'A FAYDA SAĞLAMAZ

* Zonguldak'ta pek çok konuda birçok tartışma yaşandığına dikkat çeken ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun konuyla ilgili açıklamasında " Sayın Valimizin iyi niyet içeren sözlerinin üzerinden yeni bir tartışma konusu başlatılması fayda sağlamaz. GMİS Genel Başkanı Sayın Hakan Yeşil'in de TTK'nın zararının azaltılması, kurumda verimliliğin arttırılması ve işçi açıklarının giderilmesi yönünde hassasiyeti olduğu açıktır. Aslında herkes aynı şeyi söylüyor. TTK ve taşkömürü üretimi ilimizin olmazsa olmazıdır. Kömür dünya piyasalarında tavan yapmıştır. Bu durumda verimlilik ve üretimin arttırılması ile birlikte ithal kömüre fon uygulanıp, gelirinin TTK'ya bırakılmasının kurumun zararını büyük ölçüde azaltacağına inanıyoruz. Yerli ve milli kömür teşvik edilmelidir. Görüşlerimizi, düşüncelerimizi bu yönde geliştirip, hep birlikte çaba göstermeliyiz" dedi.

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi