TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi İbrahim Efe, Zonguldak’ın 2.derece deprem bölgeleri sınırlarında yer almakta olduğun söyledi.
Efe, 2000 yılındaki yönetmeliklerden önce imal edilmiş bir çok yapının hem ekonomik ömrünü doldurmuş hem de deprem güvenliği olmayan yapılardan oluşmakta olup biran evvel kentsel dönüşüme hız verilerek bu yapıların yenilenmesi ya da güçlendirilmesinin olası yeni depremlerin afete dönüşmesini engelleyeceği uyarısında bulundu.
Depreme karşı alınabilecek en büyük önlem güvenli yapılar inşa etmek olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi İbrahim Efe, şunları söyledi:

ZONGULDAK 2.DERECE DEPREM BÖLGESİ SINIRLARINDA ANCAK..

“İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın verilerine göre bu gün yerel saatle 4.08’de, Düzce-Gölova’da 6.81 km derinlikte 5.9 büyüklüğünde sığ ve orta büyüklükte bir deprem meydana gelmiştir. Öncelikle yaşamını yitiren vatandaşımıza Allahtan rahmet, yaralanan vatandaşlarımız ile depremden etkilenen bütün bölge halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz.                      
Deprem birçok ilde hissedildiği gibi ilimizde de oldukça şiddetli bir şekilde hissedilmiş korku ve paniğe yol açmıştır. 
Ülkemiz bir deprem ülkesi olup çoğu büyükşehir niteliğinde olan 24 kentimizin, 110 ilçemizin, 500’ü aşkın mahalle veya köy yerleşim birimlerimizin 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üreten fay zonları üzerinde yer aldığı bilinmektedir.
Zonguldak ili 2. Derece deprem bölgeleri sınırlarında yer almakta olup ilimiz i en fazla etkilemesi olası depremler Sakarya Düzce Bolu ve Bartın da oluşabilecek depremlerdir. Deprem bir doğa olayı olup Yapıların tekniğe mühendisliğe ve yönetmeliklere uygun yapılmadığında maalesef deprem Doğal Afete dönüşmektedir. Deprem yönetmeliklerinde yapının bulunduğu deprem bölgesi ve yapının oturduğu zemin özellikleri dikkate alınarak depreme dayanıklı yapı tasarımı yapımı için koşullar verilmektir.  Depremin oluşturduğu kuvvetlerin uygun ve sürekli bir taşıyıcı sistem aracılığı ile güvenli bir şekilde zemine aktarılmasını sağlayan yapı depreme dayanıklı yapı olarak tanımlanmıştır.  Depreme karşı alınabilecek en büyük önlem güvenli yapılar inşa etmek ve güvenli yapılarda oturduğumuz u bilmektir.    Halkımıza düşen görev oturdukları yapıların Depreme dayanıklı olup olmadığını sorgulamak olacaktır. Maalesef ülkemizde özellikle 1, ve 2. derece deprem bölgelerinde 2000 yılındaki yönetmeliklerden önce imal edilmiş bir çok yapı hem ekonomik ömrünü doldurmuş hem de deprem güvenliği olmayan yapılardan oluşmakta olup biran evvel kentsel dönüşüme hız verilerek bu yapıların yenilenmesi yada güçlendirilmesi olası yeni depremlerin Afete dönüşmesini engelleyecektir..”
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi