Zafer Partisi Zonguldak Ekonomi ve Kalkınma Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Onur Ertürk, artan fiyat artışları halkımızın hem faturalar, hem de günlük tüketim ihtiyaçları kıskacında ezilmesine sebep oluyor" dedi.

Zafer Partisi Zonguldak Ekonomi ve Kalkınma Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Onur Ertürk, vatandaşların artan faturalar karşısında büyük bir zorluk yaşadığını belirterek şunları söyledi:

" Çok eski değil, henüz 2020 Mayıs ayından bu yana Amerikan Doları yaklaşık 2,5 katına (7 TL’den 18,5 TL’ye) yükseldi. Ulusal paranın değer kaybında tek rakibimiz Arjantin Pesosu. Dövizle benim işim ne; bana ne diye düşünebilsek keşke kendi halinde, işinde gücünde vatandaşlar olarak. Ancak, maalesef öyle olamıyor. Özellikle, dışa bağımlı olduğumuz enerji maliyetlerindeki artış yüzünden aracımıza koyduğumuz benzinden kahvehanede içtiğimiz çaya, evimize götürdüğümüz ekmeğe kadar her şey zamlanıyor. Kazançlarımız ise bu zamlara yetişemiyor. Yani, geçim sıkıntısı çekiyoruz. 
Zonguldak’ımızda kış kapıya geldi. Yavaş yavaş sobalarımızı, kombilerimizi yakmaya başladık. Gelecek faturalardan tedirgin olarak, üşüyüp hasta olmamak için ve hatta madencilik yüzünden koah hastası olan ve sağlıklı bir insana göre çok fazla üşüyen fedakar babamızın hayatı tehlikeye girmesin diye, mecburen. 
Koşullar çok ama çok zorlayıcı. BOTAŞ’ın konut kullanımı için dağıtım şirketlerine standart metreküp toptan satış fiyatı Mart 2021’de 1,29 TL iken Eylül 2022’de %316 yükselişle 4,08 TL oldu. Bunun üzerine, dağıtım bedelini ve şirket kârını da eklemek gerekiyor. Gelirimiz arttı mı bu kadar? Ailemizin bütçe dengesini nasıl sağlayacağız?
Sadece konut tüketimi için değil elbette, elektrik üreticileri ve sanayiciler için de doğalgaz önemli bir maliyet kaynağı. Elektrik üreticileri için Eylül 2021’de 2,37 TL olan standart metreküp fiyatı Eylül 2022 itibarıyla  tam %870 artarak 20,63 TL’ye çıkmış durumda. Sanayiciler içinse Eylül 2021’de 2,05 TL olan fiyat ise Eylül 2022’de %772 artarak 15,83 TL’ye yükseldi. Kabaran enerji faturaları maliyet kaynaklı fiyat artışlarına sebep olup, halkımızın hem faturalar, hem de günlük tüketim ihtiyaçları kıskacında ezilmesine sebep oluyor"

Enerjide dışa bağımlılık ekonomimiz için en büyük tehlikelerden birisi. Türkiye’nin enerji karnesinin elektrik üretimi kalemine bir göz atalım:

Elektrik üretiminde rüzgar, güneş, jeotermal, biyogaz ve Zonguldak’ımızın lider üretici konumuyla onlarca yıldır üretimde ipi göğüslediği taş kömürü, linyit ve asfalt üretimi yerli enerji kaynaklarını oluşturuyor. Ancak ve ne yazık ki son 3 sene içerisindeki performansı değerlendirdiğimizde ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı trajik şekilde artmış. 2019’da elektrik ihtiyacımızın %61,3’ü yerli kaynaklardan sağlanırken 2021’de bu oran hızla düşerek %50,6’ya gerilemiştir. Elektrik üretiminde dışa bağımlılık karne puanını vatandaşlarımıza bırakıyoruz.  
Şehrimiz Zonguldak, yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle ülkemizin parlayan yıldızlarından birisi olabilecek potansiyele sahip. 20 senedir Türkiye’mizi tek başına yöneten iktidar partisi şehrimizin gelişmesi için ne yaptı? 2003 yılında sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasında 21. olan ilimiz 2017 itibarıyla 28.liğe gerilemiş durumda. Soruyoruz, bu cezalandırma neden? Zonguldak bunu hak edecek ne yaptı? 
Şehrimiz uzun yıllardır net göç veren illerden bir tanesi. Bu şu demek oluyor, çocuklarımız, torunlarımız yanı başımızda, kendi memleketlerinde bir hayat kurma imkanı bulamayıp şehir dışına göç etmek zorunda kalıyor; Zonguldaklı evlat, ana baba hasreti çekiyor! 
Gerçekten de, iş imkanları o kadar kısıtlı ki ilimizde, ya madende çalışacaksın, ya da memur olacaksın. Evlatlarımızın kaçak madenlerde, üç harfli marketlerde asgari ücretle çalışmak için bile torpil aramak zorunda kaldığı hepimizin malumu. Esnaf olmak istesen bile işin çok zor çünkü gelir düzeyi düşük kalmış bir halk var. Nasıl para kazanacaksın? Yani, bıçağın kemiğe dayanması kaçınılmaz ve mecbursun memleketinden ayrılmaya.   
Zafer Partisi Zonguldak İl Başkanlığı olarak, Zonguldak Halkı’nı bu cendereden çıkartmaya söz veriyoruz! Partimizin 4 Deniz 4 Bölge Projesi ile ilimiz ön plana alınmış durumda. Projeyle Zonguldak bir lojistik üssü haline dönüşecek ve sektör çeşitlendirmesiyle hem zenginleşeceğiz, hem de iş imkanları hızla artacak. İlimizdeki Sivil Toplum Kuruluşları ile yakın dayanışmayla, “Zonguldak için daha iyisini nasıl yapabiliriz” in derdinde, 4 Deniz 4 Bölge projemizi sürekli geliştirmeye devam ediyoruz. 
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi