KOSGEB Zonguldak il Müdürü Güven Aktaş, "Son iki yıl içinde uygulanan 4 ayrı fazda Zonguldak ilinde faaliyet gösteren toplamda 672 firma projeden yararlanmış olup bugüne kadar 1108 yeni personel istihdamı sağlanmış ve 88.114.000 TL’lik kredi hacmi oluşturulmuştur." dedi.

KOSGEB'in mikro ve küçük işletmeleri hızlı destek kapsamında100 milyon lira destek vereceğini belirten Güven Aktaş şunları söyledi:

"2019 yılında başlayan ve tüm Dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını toplumun her kesimini etkilediği gibi ülkeler de bu salgınla mücadelede çeşitli yöntemler uygulayarak önlemler almaya çalışmıştır. Bu önlemler arasında her kurum kendi çalışma alanıyla ilgili yapabileceği faaliyetleri planlamış ve uygulamıştır. Salgın sürecinde Mikro ve küçük işletmeler (MKİ’ler), finansmana erişimlerinin kısıtlı olması ve gelir azalışlarından çabuk etkilenmeleri nedeniyle Covid-19 salgınının mali etkilerini en çok hisseden kesimlerden biri olmuştur. Ekonomik aktivitelerin ülke geneline yayılmasında,  teknolojik gelişmelerin tabandan itibaren içselleştirilmesinde,  ana sanayi kuruluşlarının malzeme ve ara ürün ihtiyaçlarının yerli üretimle karşılanmasında, işgücünün etkin kullanımı sağlanarak büyük şehirlere sağlıksız göçün önlenmesinde ve teknoloji tabanlı yenilikçi iş fikirlerinin hayata geçirilmesinde son derece önemli olan mikro ve küçük işletmelerin salgının yıkıcı etkilerinden korunmaları büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla KOSGEB İdaresi Başkanlığı olarak Covid 19 salgınının hedef kitlemiz içerisinde yer alan KOBİ’lere olan etkilerinin azaltılmasına yönelik olarak yapılan çalışmalar neticesinde Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı - JICA iş birliğinde 2021 yılında “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi” başlatılmıştır.
Bu  proje kapsamında  imalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile Covid-19 salgını etkilerinin nispeten yoğun olduğu diğer sektörlerdeki MKİ’lerin faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanması hedeflenmiştir. 2021 ve 2022 yıllarında toplamda 4 faz olarak uygulanan projeye başvuru yapan işletmelere faizsiz ve teminatsız olarak geri ödemeli işletme sermayesi desteği sağlanmaktadır.
Proje kapsamındaki geri ödemeli desteğin 2021 yılındaki uygulamasında; salgından etkilenerek gelir kaybına uğramış ya da nakit akışı bozulmuş olan ancak salgın şartlarında işten çıkarmaların yasaklanması ile ilgili tedbire uyarak mevcut istihdamlarını koruyan imalatçı işletmeler destekten yararlandırılmıştır.  2022 yılındaki uygulamalarda ise ekonomik restorasyonu hızlandırma etkisi bakımından önceliklendirilen imalat sektörünün yanında hizmet sektörü de programa dahil edilerek projenin kapsamı KOBİ’lerimizin çok büyük bir kısmını kapsayacak hale getirilmiştir. 
İki yıl içinde uygulanan 4 ayrı fazda Zonguldak ilinde faaliyet gösteren toplamda 672 firma projeden yararlanmış olup bugüne kadar 1108 yeni personel istihdamı sağlanmış ve 88.114.000 TL’lik kredi hacmi oluşturulmuştur. Son başvuru süreci 2022 Ekim ayında tamamlanan programın 3. Dönemi ve 4. Dönemine ilişkin ödeme işlemleri devam etmekte olup oluşacak kredi hacminin toplamda 100 milyon TL’yi aşması beklenmektedir."

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi