Madem Mühendisleri Odası Başkanı Çağlar Öztürk, Bartın Amasra'da Türkiye Taş Kömürü kurumuna ait maden ocağından meydana gelen patlamada "maden mühendisi neden yok" şeklindeki söylemlere tepki göstererek maden mühendisinin de patlamada yararlandığını ve ilk hastaneye kaldırılanlar arasında olduğunu söyledi.

Amasra'da maden mühendisi eksikliği sebebiyle nöbetçi mühendis uygulamasının yapıldığını ve o gün maden mühendisi Recep Orhan'ın görev başında olduğunu ifade eden Maden Mühendisleri Başkanı Çağlar Öztürk, asıl sorumlunun teknik personel konusunda genel müdürlükten talebi olmayan Amasra Müessesinin olduğunu ifade etti.

Amasra müessesinde Teknik personellerden idari i bir müesese müdür muavinin sorumlu olduğunu ve bunun Teknik bir personel olması gerektiğini ifade eden Madem  başkan Çağlar Öztürk şunları söyledi:

MADEN MÜHENDİSİ ARKADAŞIMIZ İLK OCAKTAN ÇIKAN YARALILAR İLE BİRLİKTE HASTANEYE KALDIRILDI

16-24 vardiyasında nöbetçi madenci mühendisi var, çünkü Amasra'da nöbetçi sistemi uygulanıyor. Dolayısıyla bir tane nöbetçi mühendis var. Nöbetçi maden mühendisimiz Revep Orhan. gündüz yapılan tertipleri de yapmıyor o tertibi de başkaları yapıyor. Gündüzden yapılan tertipleri o nöbetçi maden mühendisi koordine ediyor. Aynı günde koordinasyonunu yaptı, üst amirlerine bilgi verdi ve patlamadan biraz önce beraberinde Barutçu ve madenciler ile birlikte ocağa indi kuyu dibine indi ve patlama ile birlikte o da yaralandı ve ilk ocaktan çıkan yaralılarla birlikte hastaneye kaldırıldı. Yani maden mühendisi de yaralandı Zaten ben de niye göremedim maden mühendisliği diye merak ediyorduk. Orada iki gün kaldık çünkü. Biz öğrendik ki madem Mühendisi arkadaşımız hastanede tedavi altındaymış ve patlamada O da yararlanmış."

MADEN MÜHENDİSİNİN OLMADIĞI YALANDIR

Yani o vardiyada maden mühendisi olmadığı iddiası kesinlikle yalandır. Orada maden mühendisi ver ancak orada nöbetçi sistemi uygulanıyor. Çünkü personel yetersizliğinden kaynaklı vardiyada tek mühendis görevlendiriliyor. O da gündüz yapılan tertibi koordine ediyor ve ocağa gidip verilen işlerin yapılıp yapılmadığını gözetliyor denetliyor.

MÜHENDİS YARALANANLAR ARASINDA

Amasra'da bu iş böyle yürüyor. Patlama sırasında kuyu dibindeydi patlama anında barutçuyla yürüyordu O esnada  O sırada patlama oluyor  ve yaralanıyorlatir ve hastaneye kaldırılanlar arasında bulunuyor.

AMASRA'DA MADEN MÜHENDİSİ EKSİKLİĞİ NEDENİYLE NÖBETÇİ MÜHENDİS SİSTEMİ UYGULANIYOR

Kişi sayısına göre orada mühendis olması gerekiyor ancak Amasra'da  maden mühendisi noksanlığı var, yani vardiyalarda maden mühendisliği eksikliği yaşanıyor ve dolayısıyla bu eksiklikten kaynaklı olarak Amasra'da nöbetçi sistemi uygulanıyor. Amasra'da her akşam bir maden mühendisi nöbetçi olarak kalıyor. 
MALESEF KURUMUN MÜHENDİS ALMA YETKİSİ YOK..

Tabii ki bu da oradaki müessesizin yani kurumu sorumluluğumda olan bir durum. Ancak ilginç olan bir durum var, kurumun mühendis alma yetkisi yok. Kurumun mühendis alma yetkisi olmayınca bakanlıktan kadro istiyor kadro vermeyince kurum ne yapsın.
MADEN MÜHENDİSLERİNİN BAŞINDA İDARİ MEMUR VAR, NE ALAKA..

Bakın Amasra'da teknik elemanların başına bir idari personel amir olarak atanmış durumda. Yani teknik personellerimden  sorumlu müessese müdür muavini idari bir memur. İyi bakın buna; normalde teknik bir insan olması gerekiyordu. İdari memurun teknik elemanlarının başında olduğu bir sistem ne kadar verimli olabilir artık siz düşünün.
Mühendis olması gerekiyordu bu kişinin. İdari bir memurun ocakla ne alakası olabilir ne bilgisi olabilir ki.
İdari müdürle teknik personel yönetiliyor vr şimdi sorulduğu zaman ben sorumlu değilim diyecekler; sorumlu sensin kardeşim, sizsiniz müessese müdürlüğü'nün üst yönetimi ile bu işi yönetenlerdir tamamıyla sorumlu olan. Oradaki 3-5 mühendis sorunlu değildir.

AMASRA MÜESSESE MÜHENDİS TALEP ETSEYDİ TTK GENEL MÜDÜRLÜK GÖNDEMEMEZLİK ETMEZDİ..
Şu da var başka yerlerden mühendis aktarılabilir miydi evet aktarılabilirdi o başka bir şey ama Amasra'da bir mühendis kadro eksikliği gerçeği yaşanıyor. Yani bu müessesenin tamamıyla sorumlulupunda olan bir şey sorumluluk tamamıyla oradaki müesseseye aittir müessese deseydi ki bana teknik eleman gönderin müessese müdür muavini yaptıracak eleman istiyorum talebi olsaydı genel müdürlükte herhalde göndermemezlik etmezdi gönderirdi yani. Önce müessesenin ihmalkarlığı söz konusu burada. Ancak ondan sonra da sorgulanmıyor olay bu.
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi