ZİMDER Başkanı Mecit Aydın, "Bölgemizde yaptığımız inşaatlarda elbette ki 6306 sayılı yasa ile kentsel dönüşüm yapıyoruz. yapı denetim kanunu gereğince de bu binalarımız denetleniyor ve bizim bu konuda vicdanlarımız rahat." dedi.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen deprem felaketi sonrasında Türkiye yasa boğuldu. Yaklaşık 50 bine yakın insanımızın hayatını kaybetmesine neden olan deprem bölgesinde büyük bir yıkım meydana gelmişti. Yaşanan deprem felaketi sonrasında ise yapıların güvenliği ön plana çıkmış durumda.


Zonguldak İnşaat Müteahhitleri Derneği (ZİMDER) Başkanı Mecit Aydın, yapı denetimi ve yapı güvenliği ile ilgili önemli ve çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Mecit Aydın, deprem bölgesinde yapıların, ki zeminin zayıf olmasına rağmen %98 %99 oranında yapı denetimi görmüş olan binalarda herhangi bir sorun ve sıkıntı yaşanmadığını, 15.500 binadan sadece 153 tanesinde sıkıntı olduğunu ve bunların da imar affları ile ilgili sıkıntılar yaşanmasından kaynaklandığına dikkat çekti.

ZİMDER Başkanı Mecit Aydın, Zonguldak'ta ise yönetmeliğe uygun şekilde inşaatlar yapıldığını Yapı denetimine tabi tutulduğunu belirterek bu konuda vicdanlarının rahat olduğunu söyledi.

Zonguldak'ta 99 öncesine ait çok fazla eski bina olduğunu ve yapıs stoğunun tahlil edilmesi gerektiğine dikkat çeken ZİMDER bİNaşkanı Mecit Aydın şunları söyledi:


"YAPILARIMIZ DENETLENİYOR VE BU KONUDA VİCDANIMIZ RAHAT"


Zonguldak İnşaat Müteahhitleri Derneği (ZİMDER) olarak 9 olağan genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Tabii ki gündeme dair sektörümüz adına da önemli bir kongreydi. 6 Şubat tarihinde ülkemizde Kahramanmaraş merkezi 11 ilimize etkileyen bu deprem vesilesi ile elbette kayıplarımız oldu hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yaralılarımıza şifalar diliyoruz. Tabii ki Körfez depreminden sonra biz sektör olarak zaten sağlıklı binalar yapı denetimli binalar zaten yapıyor idik. Bunu şuradan da anlıyoruz ki son zamanlarda bir takım bir kısım medya konuyu farklı çarpıtarak sanki sadece müteahhitler suçluymuş gibi bir imaj oluşturdular Ancak bunun Aslı böyle değildir. Bir sistem ve Bu sistemin içerisinde şu ana kadar elimize ulaşan bulgular neticesinde deprem bölgesinde de yapıların ki zeminin zayıf olmasına rağmen %98 %99 oranında yapı denetimi görmüş olan binalarda herhangi bir sorun ve sıkıntı yoktur. Ve sadece 15.500 binadan 153 tanesinde sıkıntı olduğu görülüyor ki bunda da imar affı ile ilgili olan bir takım sıkıntılar da var. Bunun içerisinde onlarda zaman içerisinde elimizde net olarak gelecektir. 
Bizler bu yeni yönetimimiz ile beraber şehrimizde ve bölgemizde yaptığımız inşaatlarda elbette ki 6306 sayılı yasa ile kentsel dönüşüm yapıyoruz. yapı denetim kanunu gereğince de bu binalarımızı denetleniyor ve bir bu konuda vicdanlarımız rahat.

"ZONGULDAK'TA 99 ÖNCESİNE AİT ESKİ BİNALAR ÇOK FAZLA.. YAPI STOĞUNUN TAHLİL EDİLMESİ GEREKİYOR"

Zonguldak'ta 99 öncesine ait çok eski binaların çok fazla olduğunu ve yapı stokunu mutlaka tahlil edilmesi gerektiğini ifade eden ZiMDER Başkanı Mecit Aydın, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Yalnız bölgemizde Zonguldak ili olarak eski binalarımız çok çok fazla. Bu da bir dönüşümün güçlendirmeni muhakkak yeni çıkacak olan yasalar ile beraber hızlanacağını düşünüyoruz. Çünkü vatandaşlarımız tedirginlik. Muhakkak ki binaların evden geçirilip Yapı stoğunun muhakkak tahlil edilmesi gerekir çünkü bize de 1999 öncesine çokça Yapı var bunları mutlaka elden geçirilmesi gerekli"

"MTA'NIN YAYINLAMIŞ OLDUĞU AKTİF FAYLAR ÜZERİNDEKİ OLAN ÇALIŞMASINI BÖLGEMİZE BİREBİR TANIMLANMASI GEREKİR"

ZİMDER Başkanı Mecit Aydın, "Bizim Zonguldak bölgesi olarak zeminlerimizi incelememiz ve MTA'nın da yayınlamış olduğu aktif faylar üzerinde olan çalışmasını bölgemize birebir olarak tanımlanması gerekir. Tabii ki böyle afetler olmasını istiyoruz ben yine hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum hastalarımıza şifalar diliyorum Bir daha böyle bir sürecin yaşanmaması için elimizden geleni ve bizim üzerimize düşeni daha fazlasını yapacağımızı buradan beyan etmek istiyorum herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi