Yavuzyılmaz, Amasra Maden Faciasının telsiz konuşmalarını yayınlayarak konuştu: Personel eksik olmasaydı, daha çok can kurtarılabilirdi!

4 Ekim 2022 tarihinde 42 madencinin hayatını kaybettiği Amasra Maden Faciasının nedenlerinin araştırılmasına devam edilirken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, faciada teknik personel yetersizliği bağlantısına dikkat çekti. 

Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Merkezi İzleme Yönergesine göre, merkezi gaz izleme servisinde en az iki personelin görevlendirilmesi gerektiğinin bir kural olarak belirlenmesine rağmen, patlamanın yaşandığı anda izleme servisinde sadece tek bir operatörün bulunduğuna işaret eden Yavuzyılmaz, “Gaz izleme servisinde mevzuata uygun şekilde en az iki operatör olsaydı; metan gazı tehlikesi yükseldiğinde, aynı anda hem ocak içi dahili hattan hem de telsizlerden, farklı kotlarda çalışan daha fazla madenciye ulaşmak, daha fazla canın kurtulmasını sağlamak mümkün olabilirdi” dedi.

Facia anına ait telsiz konuşmalarını da ortaya çıkartan Milletvekili, operatörün yetişebildiği kadar yeri arayabildiğini, uyarıları sayesinde 10 madencinin hayatını kurtardığını ancak tek başına olduğu için diğer madencilere ulaşabilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Amasra müessesesi, merkezi gaz izleme servisinde çalışan bir operatörün 10 Temmuz 2020 tarihinde müesseseye resmi bir dilekçe vererek merkezi gaz izleme servisinde tek bir kişi olarak çalışmak zorunda kaldığını ve bu durumun hayati bir sorun olduğunu belirtmesine rağmen gereken önlemlerin alınmadığını açıklayan Yavuzyılmaz, konuya ilişkin tespitlerini şu ifadelerle paylaştı:

“Amasra’da grizu patlamasının gerçekleştiği vardiyada iki merkezi gaz izleme operatörü bulunması gerekirken sadece bir operatörün bulunduğunu resmî belgeyle tespit ettik. Türkiye Taşkömürü Kurumu Merkezi İzleme Sistemi Yönergesine göre; merkezi gaz izleme servisinde en az iki teknikerin görevlendirilmesi gerektiği bir kural olarak belirlenmiş. Ancak 14 Ekim 2022 tarihinde saat 18.09’daki grizu patlamasında, bu vardiyada sadece tek bir operatör bulunuyor. Bu operatör de metan gazı oranı yükselince maden ocağındaki işçileri uyarmak için aynı anda hem ocak içi dahili hat telefonundan hem de telsizden uyarılar yapmak için sürekli bir telefon trafiği yapıyor. Ancak tek bir kişi olarak aynı anda tüm kotlardaki çalışanlara ulaşması mümkün değil. 18.09’da yani tam da patlamanın gerçekleştiği dakikada çok kritik bir arama yapıyor. İşte bu aramayla -300 2. Rekup kalın damarda çalışan 11 maden işçisinin bulunduğu yere yakın ocak içi dahili hattı arıyor ve telefon açılıyor. Telefondaki sese acil olarak maden ocağını terk etmeleri gerektiğini bildiriyor. Bu talimatı alan, telefonu açan madenci, arkadaşlarını hemen uyararak ayağın boşaltılması gerektiğini söylüyor. Buradaki 11 madencinin 10’u hızlı bir şekilde bulundukları ayaktan çıkıp maskelerini takarak kurtuluyor. Ancak bir madenci maalesef hayatını kaybediyor. Bir operatör yetişebildiği kadar yeri arıyor, ulaşmaya çalışıyor. 10 işçinin hayatını kurtarıyor. Maalesef diğer madencilere ulaşabilmek mümkün olmuyor.”

“Teknik Personel Ve İşçi Eksikliği Göz Göre Göre Gidermedi”

“Bu vardiyada mevzuatta yazdığı gibi merkez gaz izleme servisinde en az iki operatör olsaydı; metan gazı tehlikesi yükseldiğinde aynı anda hem ocak içi dahili hattan hem telsizlerden daha fazla kotta çalışan daha fazla madenciye ulaşmak onları uyarmak ve hayatlarını kurtarmak mümkün olabilirdi. Hatta metan gazı tehlikesi yükseldikçe yapılacak bu uyarılarla belki de bu grizu patlamasının olması engellenebilirdi. Ancak AK Parti hükümeti maden ocaklarındaki teknik personel ve maden işçi sayısındaki eksikliği göz göre göre gidermedi. Kazayla ilgili yayınlanan bilirkişi ön raporunda belirtilen kaza kusur tespitinde yer alan, teknik personel sayısındaki eksiklik bulgusu, AK Parti hükümetinin bu faciadaki sorumluluğunun ispatı niteliğinde. Oysa Sayıştay maden ocaklarındaki eksik işçi sayısı ve eksik teknik personel sayısıyla ilgili defalarca kez uyarmıştı.

“İzleme Operatörü TTK’yı Dilekçe İle Uyarmıştı”

Yine kurum içinde patlamanın yaşandığı Amasra maden ocağında çalışan merkez gaz izleme servisindeki bir operatör 10 Temmuz 2020 tarihinde müesseseye resmi bir dilekçe vererek merkezi gaz izleme servisinde tek bir kişi olarak çalışmak zorunda kaldığını ve bu durumun hayati bir sorun olduğunu ve daha önce Karadon maden ocağında gerçekleşen kazada merkez gaz izleme servisindeki operatörün tek kaldığı için lavabo ihtiyacını gidermek için dışarı çıktığını ve bu esnada yükselen metan gazı tehlikesini farkına varılamadığını, gerekli uyarıları yapılamadığını ve maden işçilerinin hayatını kaybettiğini örnek gösteriyor. Bu nedenle tek kişi kalmasından kaynaklanacak durumlarda oluşan ihmalin can alabileceği konusunda uyarılar yapıyor. Ancak bu dilekçenin gereği yapılmadı ve 14 Ekim 2022 tarihinde patlama gerçekleştiğinde merkez gaz izleme servisinde tek bir operatör vardı.”

(HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi