Zonguldak İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne yaptırdığı deprem analiz raporuna göre 10 okulun yıkılarak yenisini yapılacağına onu okulda ise deprem güçlendirme çalışmasını yapılacağını ifade etti.

İl Özel Genel Sekreter Ahmet Karayılmaz, kamu binalarının yapım çalışmaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


KTÜ:NÜN DEPREM ANALİZ RAPORLARI GELDİ

İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz, "2022 yılında Milli Eğitim bakanlığımızın Karadeniz Teknik üniversitesi'ne yaptırmış olduğu depremle ilgili analizlerde okullarda yaklaşık 20'nin üzerinde ki okul binasının deprem analizleri geldi. BUnlardan 10 tanesinde yıkım kararı çıktı Bir binanın yıkım kararının çıkması için arkadaşlar bugünkü maliyetinin eğer yeniden revize edilerek deprem güçlendirme yapılırken %40'ını İnşaat maliyetine geçiyorsa Bu binaya kamu yıkabilirsiniz serayeti veriyor yıkın ve yerinden yapın bu binayı güçlendirirseniz de daha uzun soluklu bir yaşam alanı sağlamaz diyor ve dolayısıyla yaklaşık 10 tane binanın güçlendirmesi çıktı 10 tane binanın da yıkım kararı çıktı.Biz acilen o okullarda boşalttık çünkü her an her şey olabilir ufak bir sarsıntı çocuklarımız zarar görsün istemeyiz hiç kimseye bir şey olsun istemeyiz. Dolayısıyla hızlı bir şekilde bunların 4 tanesi Milli Eğitim Bakanlığına ihaleye esas dosyaları hazırlandı ve gönderildi diğer 6 tanesinin projeleri yani deprem güçlendirme me statikle ilgili projeleri yapılıyor, diğer 10 okulunda yeniden yapım projeleri yapılmaktadır. İnşallah önümüzdeki 1-1,5 sene içerisinde Zonguldak'a kadar tabii ki yaşlı binalar var bunlara bir şey diyemem sonuçta o analizler yapılacak ve depreme dayanıksız olan binalar mutlaka gereği neyse onlar yapılacaktır bu anlamdaki çalışmalarımız devam ettirmektedir ciddi bir şekilde de sonuca varmak üzereyiz"  dedi.

ÜZÜLMEZ VE RAT ORTA OKULUNUN İHALESİ 15 GÜN İÇERİSİNDE YAPILACAK

İl Özel İdare Genel Sekreter Ahmet Karayılmaz,"Yakında özellikle Üzülmez ve Rat Cumhuriyet Ortaokulunun yaklaşık dosyalarda hazırlandı ve onlar da ihaleye çıkacak 10-15 gün içerisinde ihale ederiz.Diğer deprem güçlendirme çalışmalarında yıl sonuna kadar tamamlayacağız"ifadesini kullandı.

KAMU BİNALARINI DEPREME DAYANIKLI OLARAK İNŞA EDİYORUZ...

Kamu binalarını depreme dayanıklı olarak inşa edildiğini ifade eden il özel idare genel sekreter Ahmet karayılmaz sözlerine şu şekilde devam etti;

'"İl Özel İdare olarak kurumumuzda 80'in üzerinde müteahhit barındırmaktayız. Bu arkadaşlarımız gerçekten çok özverili çalışmalara imza atmaktadırlar.  unu şu şekilde ifade edeyim; bizler bu işin okul binaları özellikle kamu binalarında yapılmakta olan statik projelerin ya da depreme dayanıklı olması için gerekli tüm önlemleri aldığımızı gönül rahatlığıyla izleyen bir insan olarak söyleyebilirim. Sebebini söyleyeyim hemen bir küçücük bir kamu binasında Biz de hemen öncelikle zemin iyileştirme çalışması yapıyoruz ve şu anda yapımı bitmekte olan Özel idaremizin İl Genel Meclisi binamızın altında 100 civarında fore kazık var. Aslında çok katlı bir bina değil biz ona radyo temel Ata bilirdik ve bunun sadece bize maliyeti iki buçuk 3 milyon TL. Sebebi 21. yüzyıldayız ve deprem bölgesindeyiz ciddi anlamda çalışalım diye hemen bir örnek daha vereyim; Halk Eğitim ve Milli Eğitim binası yapıyoruz orada inanılmaz 20 metreye aşkın fore kazıklar var bunun maliyeti inanın çok yüksek ama hiçbir şekilde ya da ucuz bir bina yapıp da dayanıksız olsun diye kesinlikle ve kesinlikle arkadaşlarımızın özellikle teknik açıdan çok ciddi çalışmaları var. Kamu binalarımızın Bu anlamda çok sağlıklı olduğunu ben size Gönül rahatlığıyla ifade edebilirim."


KÖYLERDEKİ YIKILMAK ÜZERE OLAN ATIL VAZİYETTE BULUNAN OKUL BİNALARI YIKILACAK

Köylerde atıl vaziyette bulunan okul binaları için de değerlendirme yapan İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz, "Bir çoğunu köy tüzel kişilikleri bizden talep ediyor ve bizde inceleme yaptırıyoruz. ama binaların çoğu ayakta duracak durumda değil müsait olan bir zamanda en azından onların yıkımını gerçekleştirip metruk bir bina olarak başka amaçlarla kullanılmalarına engel olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.


(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi