AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar,  rödevans orununun torba yasada çözüleceğini söyledi.
Rödevansçılarla sık sık bir araya geldiklerini sorunlarını ve taleplerini dinlediklerini ve bakanlık nezdinde görüşmelerine devam ettiğini ifade eden milletvekili Hamdi Uçar torba yasaya rezervasyon sorunun çözümü ile ilgili kanun teklifi koyacaklarını belirtti.
Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularının cevaplandıran milletvekili Hamdi Uçar şunları ifade etti:

"Rödövanslı saha sahibi arkadaşlarımızla, işletmecilerimizle sık sık bir araya geliyoruz, görüşmeler yapıyoruz. Son bir haftadır bu konu kamuoyunca farklı şekilde gündeme getiriliyor. İlgili, ilgisiz kişiler bu konuyla ilgili açıklamalar yapıyor. Oysa rödövanslı sahaların sorunları, problemleri ile ilgili daha once bizim TSO Başkanı Metin Demir’in başkanlığında zaman zaman yapmış olduğumuz toplantılarda bu ve buna benzer sıkıntıların giderilmesi için yasal düzenleme gerektiği, rödövansın yüksek olduğu ve indirim yapılması gerektiği ve pazarlama konusunda ki sıkıntılar dile getirildiğinde bizler Kardemir’le görüşmeler yaptık. Ardından Kardemir’in kömür alma süreci başladı. Daha sonra rödövanslı sahalarımızın rödövans ücretlerinin yüksek olmasından dolayı düzenleme yapılması gerektiği ifade edildi. Bu bir yasal düzenlemeydi yada sözleşmelerinin iptal edilip yeniden düzenleme yapılması ile ilgili rödövans ücretlerinin indirilmesi konusu gündeme gelebilirdi denildi. Böyle bir çalışma yapıldı ama bunda başarılı olunamadı. İşletme sahiplerimizde buna pek sıcak bakmadılar. Bu süreç burada tıkandı. Ama bunun dışında bahsedilen sıkıntı ve problemlerin giderilmesi için bir yasal düzenleme gerekiyordu. Sayın Milletvekilimiz Polat Türkmen’de bizlerde Enerji Bakanlığımızla yaptığımız görüşmelere binaen bir taslak hazırlandı. Bununda torba yasasının içerisine atılmasıyla ilgili bir çalışma yapılıyor. Geçtiğimiz hafta Milletvekili arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde de önümüzde ki haftalarda hazırlanan taslağın gruba getirilerek torba yasanın içine atılıp düzenlemenin yapılması ile ilgili görüşmemizi yapıyoruz. Açıkça ifade etmeliyim ki bir takım insanlar bunu politize etmişler, siyasi malzeme yapmışlar. Sanki bununla ilgilenilmiyormuş, sahip çıkılmıyormuş gibi bir algı oluşturma çalışıyorlar. Malum seçimler yaklaştıkça, birileri de sanıyoruz bundan faydalanmak istiyor. Bunu anlamışta değilim. Bunun muhatabı rödövanslı saha sahibi arkadaşlarımız. Bizler konuyu çok yakından takip ediyoruz, izliyor. Tabi Pazar konusunda sıkıntılardan bahsediyorlar. Oysa bugün enerjinin en verimli ve ihtiyaç olduğu, fiyatların yüksek olduğu dönemde kömürle ilgili pazarda sıkıntı olmaması gerektiği düşüncesi içerisindeyiz. Yasal süreçli ilgili durumu yakından takip ediyoruz ama medya önüne çıkıp onu, bunu yaptık gibi popilist siyasi bakış açısı ile olayı değerlendirmiyoruz. Sorunun çözülmesi için gayret ediyoruz. Üzülerek ifade ediyorum bir süredir bir şeyler söyleniyor ama yasal düzenlemeler takip ediliyor. 
Rödövanslı sahalar bölgemizin bir dinamiğidir. Hem istihdama katkı sağlıyor hemde üretime destek oluyor. Enerji Komisyonumuz Zonguldak’a geldi, ocağa girdi, incelemeler yapıldı. Günümüzün şartlarında TTK ve rödövanslı sahaların çıkarttığı kömür ile ekonomiye katkı sağlanıyor. Burada birisi rödövanslı sahaların kapatılması yada TTK’nın bu sürecin içerisinde olmasını kimse kabul edemez. Ama rehabilite edilip daha verimli olabilmesi için neler yapılır ona bakmak lazım. Zaman zaman gelişen ekonomik şartlara bakarak bir tamı sıkıntılar yaşanıyor. Önemli olan bunlara sahip çıkıp el atmaktır"
(Haber-Ercan Demir)

.

Editör: Haber Merkezi