Zonguldak Sanayici ve İş insanları Derneği (ZONSİAD) Başkanı ve AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Nejdet Tıskaoğlu, EPDK kararı ve artan maliyetler nedeniyle kapatma noktasına gelen özel maden ocaklarının yaşatılması gerektiğini söyledi.

Tıskaoğlu, Eren, ÇATES, Erdemir ve KARDEMİR gibi sanayi devlerinin ithal kömür teşvikinden yararlanmasına karşın yerli ve milli üretici olan Rödevanslı sahalardan kömür alarak yaşatılmasını istedi.

ZONSİAD Başkanı Tıskaoğlu, “TTK’nın dışında Zonguldak’a çok ciddi istihdam sağlayan işletmeler. Özellikle Karadon, Gelik, Kilimli gibi Zonguldak’ın en zor coğrafyasıdır burası! Hem coğrafya olarak, hem de insan yaşamı olarak zor bir bölge. Bu bölgeye katkı sağlayarak bu bölgenin ve insanın gelişmesine, iş olanağına katkı sağlıyorlar.

Maliyetler çok arttı. Bu maliyetler karşılığında teşvik almak istiyorlar. Zonguldak hakikaten madene endeksli bir şehir. Hele o bölgede insanımızın işsiz kalması çok ciddi bir sosyal sorunu da beraberinde getirecektir. Özellikle orada 3-4 kurum var, kömür üretimi yaparken, bu rödevansçı arkadaşları yaşatmazsak, onlardan kömür almazsak Güney Afrika’dan Endonazya’dan, Çin’den kömür almak zorunda kalacağız, hem sosyal sorumluluk, hem de ekonomik anlamda bu sorunun çözülmesi lazım. Zonguldak maden ve madenci olarak kalmaya devam edecek. Rödevansta da teşvik konusunda destek olmamız lazım, Çatalağzı Bölgesinde 4 büyük kurum var, özellikle ithal kömür getirdiklerinde teşvik alıyorlar ama bizim bölge insanımıza istihdam alanı oluşturan Rödevansçılar bize lazım, onlar bizim buranın insanı, bizim insanımız bu sahalarda çalışıyorlar. Pahalı da olsa kömürün belli bir kısmı Zonguldak İşletmelerinden almalılar. Ayrıca bu sosyal bir sorumluluktur. Bu şehrin gelişimine katkı sağlamaktır. Bende bir sanayici olarak yerli ve milli kaynaklar yurtdışına nazaran pahalı da olsa alıyorum.  Rödevanslı sahalar yaşatılmalı! Bu kömürcüler bize lazım. Bu insanlar bizim insanımız. Dört büyük şirketimiz bu konuyu sosyal sorumluluk olarak görmesi lazım. Teşvik dışı kalmasına rağmen yerli üreticiden kömür tedariği sağlanmalıdır. Bu işi sosyal sorumluluk olarak görmek lazım”

(HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi