Uzman Diyetisyen Tuğçe Çetin, sağlıklı beslenme konusunda vatandaşları uyararak yeterli ve dengeli yiyecekler tüketmelerini istedi.
Öte yandan Çetin, sağlıklı beslenmelerin tüyoları hakkında bilgiler vererek günde 2-2,5 litre su tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Sağlıklı bir yaşam için vatandaşların uygulaması gerekenleri açıklayan Çetin açıklamasında şunları söyledi; “Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin   düzenli ve dengeli çalışması için tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Bunlar yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden oluşmaktadır.  Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamamak, her gün tabağımızın içerisinde tüm besin gruplarına (süt, et, sebze-meyve, tahıl) yer vermeye çalışmak. Kurubaklagil ve lifli besinlerin tüketimini arttırmak. Farklı renklerde sebze, meyve tüketmek. Beslenmemizdeki hayvansal yağ tüketimini azaltın. Özellikle katı yağlardan (margarin, tereyağı vb.) uzak durun, daha çok zeytinyağı tercih edin. Abur cubur olarak nitelendirebileceğimiz paketli gıdaları olabildiğince sınırlayın ve etiket okuma alışkanlığı edinin. Bol bol su için günde 2-2,5 litre su tüketmeye özen gösterin. Egzersizi hayatınıza dahil edin. Yaşam koşullarınıza uygun, sürekli yapabileceğiniz bir aktivite türünü seçerek ve düzenli olarak egzersiz yapın.
SAĞLIKLI BESLENME TÜYOLARI
1. Güne Kahvaltı Ederek Başlayın
Güne iyi bir kahvaltıyla başlamak vücudunuza gün boyu ihtiyacı olan enerjiyi verir. Kahvaltımızda haşlanmış yumurtamız, peynirimiz, zeytinimiz veya cevizimiz, bol bol yeşilliğimiz olmazsa olmazlarımızdan olmalı yanında tüketeceğimiz ekmek çeşidimiz ise tam buğday ve çavdar olacak şekilde tercih etmeliyiz. 
2. ARA ÖĞÜNLERİNİZİ ATLAMAYIN 
Ara öğün kan şekeri dengesini korumak ve metabolizma hızını artırmak için mutlaka atlanmaması gereken öğünlerden biridir. Değişik besin gruplarından değişik besinleri seçebilirsiniz. Bir bardak yarım yağlı süt ve bir avuç leblebi, bir elma, veya sade Türk kahvesi yanında tüketeceğiniz 2 kare bitter çikolata ( en az %60 kakao oranında olması gerekmektedir) gün içinde örnek ara öğünleriniz olabilir.
3.PORSİYONLARINIZA DİKKAT EDİN 
Diyet konusundaki en büyük yanılgı diyet denilince akla aç kalacağım düşüncesinin gelmesidir. Oysa diyet demek her şeyden yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmenin sağlanması demektir. Burada da bize porsiyonlu tüketiminin önemi çok fazladır. Yağlı, şekerli, yüksek karbonhidrat içerikli vb. besin türevlerinin tüketimindeki porsiyonunuz doyumluk değil tadımlık olmalıdır veya ağır beslendiğiniz bir günden sonra sebze ağırlıklı ve hareketli bir gün geçirerek dengelemeye çalışabilirsiniz.
4.Sağlıklı Beslenmeyi ve Fiziksel Aktiviteyi Hayatınızın Bir Parçası Haline Getirin 
Düzenli spor yapmak ve beslenmek, sağlıklı bir yaşama sahip olmanın en önemli koşullarından biri. Bunu alışkanlık haline getirmek ise sizin elinizde hayatınıza katacağınız ufak değişiklikler zamanla rutininiz haline gelecek ve kazandığınız sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı kendiniz daha iyi, dinç ve sağlıklı hissettirecek.
5. UYKU SAATLERİNE DİKKAT EDİN
Vücudunuzda hormonların düzenli çalışması için uyku saatlerine özen gösterilmesi gerekmektedir. Uyku insan hayatının en önemli  fonksiyonlarından biridir. İyi bir uyku gün içerisinde kişinin yaşam kalitesini artırır.  En erken 07:00 gibi kalkıp, en geç 23:30’da yatmalıyız. 
6. BOL SU İÇİN 
Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarımızdan biri de sudur. Su vücudumuzun temel bir bileşenidir ve vücudun hemen hemen tüm ana organ sistemlerinin korunmasında hayati bir rol oynar. Fiziksel performansı artırır, baş ağrısını önler, böbrek taşlarını uzak tutmaya yardımcı olur, kabızlığı giderir, cildi gençleştirir, kilo vermeye katkıda bulunur.” (Haber-Neriman Dengiz)

Editör: Haber Merkezi