Sarı Yazma, Cideli kadınların başörtüsüdür.

Karadeniz'in kıyıcığında Gideros Koyu ve 11 km.lik kesintisiz sahili ile, Cenab-ı Allah'ın ülkemize armağan ettiği yeryüzü cennetlerinden biridir Cide…

Cideli emekçi, yürekli kadınların başörtüsü, bir nevi ilçenin de sembolü halindedir.

Kendisi de Cideli olan ünlü yazar Rıfat Ilgaz'ın "Sarı Yazma" isimli romanı da adını ilçenin sembolü haline gelmiş bu başörtüsünden almıştır.

Zonguldak'ta yoğun Cide ve Kurucaşile nüfusu olduğundan yaklaşık 20 yıl öncesinin Cide-Kurucaşile Derneği'nden söz etmek istiyorum.

O tarihlerde dernek yönetiminde günümüzde Zonguldak'ta kuyumculuk ve konut sektörünün önde gelen işadamlarından, Zonguldak Kuyumcular Derneği Başkanı Çetin Çelik de bulunuyordu.

Dernek Başkanlığını yanılmıyorsam, yine o tarihlerde büyük bir bankanın Zonguldak şubesinde ikinci müdür olarak görev yapan Necmettin Dere yapıyordu.

Yürekleri Zonguldak sevgisi ile birlikte ata toprakları olan Cide sevgisiyle de dolu olan bu iki insan, düzenledikleri " Sarı Yazma " etkinlikleri ve sosyal faaliyetleri ile gerçek bir dernekçilik anlayışının öncüleri olmuştu.

Sonradan ne oldu, nasıl olduysa, Cide-Kurucaşile Derneği dağıldı gitti, her yıl coşkulu etkinliklerle düzenlenen "Sarı Yazma" telaffuz edilmez oldu.

İlimizde yaşayan Cideliler'in gönlünde hala o kırgınlık var biraz..

Necmettin Dere, Zonguldak'tan ayrılıp, yanılmıyorsam Antalya'ya yerleşti, Çetin Çelik ticari işlerini geliştirip, sektörün çok önemli temsilcileri arasında yer aldı.

Bu arada, ticaret hayatının yoğunluğundan olsa gerek, sosyal yaşama ayrılacak zamanları da kalmadı.

Her şeye rağmen, 20 yıl öncesinin o güzel, o anlamlı "Sarı Yazma " etkinlikleri takdirle ve çok güzel anılarla hatırlanıyor.

Elbette ilimizde dernekçilik faaliyetini, gerçek anlamı ile sürdüren veya tıpkı Cide-Kurucaşile Derneği'nde olduğu gibi ilimizin sosyo-kültürel yaşamına değerli katkılar sağlayan dernekler olduğu gibi, " Uçmayan Kuşlar Derneği " türünden, tabela derneği olmaktan öteye gidemeyen veya sırf içki ruhsatı alabilmek, lokal açıp kumar oynatabilmek için açılan dernekler de var.

Ancak, biz "iyi örnek" ile başladığımız için, yine öyle devam edelim.

Uzun yıllardır Necati Başar'ın başkanlığını yaptığı Zonguldak İli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği bu "iyi" örneklerin başında geliyor.

Hatta " çok iyi " örnek…

Kamuoyunda kısaca " Zonguldaklılar Derneği" olarak tanınan dernek yıllardır yüzlerce öğrenciye öğrenim bursu veriyor.

Bu yıl 700 üniversite öğrencisine burs veren dernek, büyük kuruluşlara kapak olacak şekilde Zonguldak'ın evlatlarına katkı sağlamaya devam ediyor.

Derneğin diğer faaliyetleri arasında yine öğrencilere her yıl kırtasiye yardımı yapılması ve diğer çeşitli sosyal yardımlar da var ama, üniversite öğrencilerine sağladığı burs olanakları son derece önemli…

Bir dernek tek başına 700 Zonguldaklı üniversite öğrencisine burs olanağı sağlıyor, koskoca, "trilyonluk" kuruluşlar "kenarda" duruyor.

O yüzden, elbette "olumsuz" dernek hikayeleri var ama, iyi ki, " Zonguldaklılar Derneği" gibi derneklerimiz de var.