Şehit madenci ailelerine kamuda istihdam hakkı tanıyan mevcut yasanın genişletilmesine yönelik kanun teklifinin bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi( TBMM) Genel Kurulunda görüşülerek, oylanması beklenirken, haktan faydalanamayan şehit madenci ailelerine aynı imkanların verilmesi için uzun zamandır mücadele eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, teklife ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mecliste görüşülen torba yasanın şehit madencilerle ilgili olan maddesinde bugün ayrıca bir konuşma yapacak olan Milletvekili, “Yıllardır devam eden ‘ayrım utancına’ vermiş olduğumuz mücadelelerin sonunda nihayet son verilecek” diyerek şunları konuştu:

“Kömür madenlerindeki kazalarda hayatını kaybedenlerin ailelerine hak tanıyan mevcut kanundaki ‘tarih sınırlandırılmasının’ kaldırılması için hazırladığımız kanun teklifimizi geçtiğimiz ay bir kez daha TBMM’ye sunmuştuk. 

Bilindiği üzere Soma Faciası’ndan sonra getirilen mevcut yasa sadece 2003 – 2014 yılları arasında şehit olan madencilerin ailelerine kapsıyor, bu tarihler dışında şehit olan madencilerimizi ve ailelerini yok sayıyordu. 

Bu ayrım utancına son vererek, yasadan bütün şehit madenci ailelerinin faydalanması için daha öncesinde vermiş olduğum 12.07.2019 tarihli kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti Milletvekillerinin oylarıyla ne yazık ki reddedilmişti. 

3 yıl önce verdiğimiz kanun teklifimiz kabul edilseydi, boynumuzun borcu olan bu ayıp yıllar önce çözülmüş ve şehitlerimizin ruhları daha fazla incinmemiş olacaktı.

Bartın Maden Faciası’nın ardından hükümetin aklı başına geldi ve nihayet yıllardır mücadelesini verdiğimiz bu sorunu çözmek adına bizim verdiğimi kanun teklifiyle aynı mahiyette bir düzenleme hazırladı.

Bugün, bir torba yasa halinde hazırlanan bu düzenlemeyi Meclis Genel Kurulunda oylayacağız. Torba yasanın ilgili 18. Maddesinde bende genel kurula hitaben bir konuşma yapacağım.

Yasadaki süre sınırının tamamen kaldırılması ile 1983 yılında Armutçuk ve 1992 yılında Zonguldak Kozlu şehitlerimizin aileleri de, geçte olsa bu haklardan faydalanabilecekler. 

Bugün içimizde buruk bir sevinç var. Çünkü şehit ailelerimizin çok önemli yılları çalındı. Keşke bunca yıl beklenmeseydi. Keşke yasal düzenlemeler için yeni faciaların yaşanması gerekmeseydi. Keşke haklar bir seçim yatırımı gibi dağıtılmasaydı”

(HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi