Zonguldak'tan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye

*** Zonguldak kamuoyunun ve özel kömür işletmeleri ile bu işletmelerde çalışan binlerce maden işçisinin "yerli ve milli kömür üretimi" konusundaki hassasiyeti devletin zirvesine iletildi.

Özel kömür işletmelerin yıllardır kangrene dönüşen sorunları ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun ithal kömüre yüksek teşvik sağlayıp, yerli kömür üretimini durdurma noktasına getiren kararının düzeltilmesi için bugüne değin defalarca hem siyasi, hem de bürokratik makamlara iletildiği halde çözüm getirilmeyişi, konunun özet bir rapor halinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye sunulması ve çözümün devletin zirvesinden beklenmesine neden oldu.

*** Zonguldak'ta faaliyet gösteren özel kömür işletmecilerinin temsilcileri ve bu kuruluşlarda çalışan maden işçileri, sözkonusu sorunların 3 maddelik bir özet halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye sunulması için gazetemize açıklama yaptı.

Soma'da meydana gelen elim maden kazasının ardından, alınan yeni önlemler kapsamında kömür üretim maliyetlerinin çok yükseldiği ve işletmelerin üretim yapmakta büyük özveriyle çalıştığı ifade edilen açıklamada, "yerli ve milli kaynakların kullanılması" yönünde büyük hassasiyet gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yardımı istendi.

İlimizde taşkömürü üretimi yapan özel kömür işletmecilerinin temsilcileri ile bu işletmelerde çalışan maden işçilerinin temsilcileri tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye hitaben yapılan açıklama şu şekilde :

" Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Devlet Bahçeli'nin bilgisine,

  Zonguldak'taki kömür ocakları ile ilgili sorunlarımızı defalarca ilimizdeki siyasi ve bürokratik makamlara bildirdik.

  Ancak bugüne değin hiçbir ilerleme kaydedilmedi, derdimizi ya biz anlatamadık, ya da onlar anlamak istemedi. Ya da, bu sorunları üst düzey yetkililere anlatıp, sorunun çözümünü sağlayamadılar. Sorunlarımız tam 8 yıldır çözümsüz kaldı.

Bu sorunların çözümü için :

1- Ülkemizi yasa boğan elim Soma kazasından sonra 6 günlük çalışma 5 güne düşürülmüş, bu durum ocaklarda kontrolün kaybedilmesine, üretim ayaklarındaki tahkimatın zayıflamasına neden olmuş, sonuç olarak iş kazalarının artmasına sebebiyet vermiştir.

2- Yerli kömür ve ithal kömür arasındaki teşvik farkı nedeniyle binbir zorluk içinde üretilen kömürü satamamak, satılsa da gününde ödeme alamamak durumu ile karşılaşılmış, bu arada kömür tüketicileri ithal kömürden yüksek teşvik nedeniyle daha fazla para kazandıkları için, bunu fırsat bilerek, yerli kömürü piyasa fiyatlarının çok altında fiyatlardan satın almak yönünde girişimde bulunmuştur.

İlimizdeki yerli kömür işletmecileri, ürettikleri kömürü satabilse bile, karşılığını gününde alamadıkları için bu işletmelerde çalışan işçilerin ücretleri zamanında ödenememekte ve gerekli yatırımlar yapılamamaktadır.

3- Tam 8 yıldır ilimizdeki özel kömür işletmelerinin ruhsat ve rödövans sorunu çözülememiş, şirket sahipleri ilerisini göremedikleri, yarın ne olacağını bilemedikleri için, işletmelerinde gerekli yatırımları yapamamıştır. Bu durum, Zonguldak'taki yetkili siyasetçiler ve bürokratlar tarafından yakinen bilinmektedir.

Her ne hikmetse, sebebini anlayamadığımız bir şekilde sorunu çözmekten uzak kalmışlardır.

İlimizdeki özel kömür işletmelerinin tam 8 yıldır devam eden ve bir türlü çözülemeyen ağır maliyet sorunlarının çözümü için ruhsat verilmeli, rödövans ücretleri minimum seviyeye düşürülmeli, ocaklara yatırım yapılmalı ve istihdam arttırılmalıdır.

EPDK'nın, yerli ve milli kömürü, ithal kömür karşısında savunmasız bırakan teşvik kararı düzeltilmelidir.

Bu durum sağlandığı takdirde, ilimizdeki yerli ve milli kömür üretiminde büyük bir artış meydana geleceği ve bunun sonucu olarak ithal kömüre ihtiyacın azalacağı ve yurt dışına giden milyonlarca döviz kaybının önemli ölçüde azalacağı öngörülmektetir.

Zonguldak'ta kangren haline gelmiş olan bu sorunların acilen çözümü için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'nin bilgilerine sunuyor, gösterecekleri yardım ve desteklerden ötürü şimdiden teşekkür ediyoruz"

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi