Zonguldak Valiliği, Zonguldak Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zonguldak Dernekler Federasyonu(ZONDEF)tarafından 27-30 Ekim tarihleri arasında İstanbul Maltepe sahilinde Zonguldak Tanıtım günleri düzenlendi.

Tanıtım günlerinin açılışına, Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Ak Parti Milletvekili Hamdi Uçar, CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, MHP İl Başkanı Varol Demirköse, MHP MYK Üyesi Murat Kontra, İyi Parti İl Başkanı Yavuz Erkmen, Zonguldak Belediye Meclis Üyeleri, Gökhan Çüteli, Samet Ayvaz, Yusuf Deniz, TSO Başkanı Metin Demir, Zonguldak Kızılay Başkanı Murat Kanlı, ZONDEF Başkanı Ziya Öncan ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından program başladı. 

Ardından Abdullah Dedeli tarafından Amasra’da Grizu faciasında yaşamını yitiren 41 madencinin ruhuna Kuran-ı Kerim telaveti gerçekleştirildi.

ZONDEF Başkanı Ziya Öncan, “10 yıl önce Ali Rıza Kiremitçi tarafından kuruldu. Geçen yıl yeni kapıda gerçekleştirdiğimiz programın ikincisini bu yıl İstanbul Maltepe’de gerçekleştiriyoruz. Stant açan İlçe belediyelerimize teşekkür editörüz. Bizim hayalimizde maden ocağı. Bunu gerçekleştirdik. Bu hayali gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Maden şehitlerimizin acısını herkesin hissetmesi için böyle bir çalışma yaptık. Vefat madencilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Çam Sakuru Hastanesinde yaralı olarak tedavi gören madencilerimize de geçmiş olsun diliyorum. Bu yorucu günde bizle beraber bu yolu yürüyen yönetim kurulu üyelerimize teşekkür ediyorum. Katılan herkese teşekkür ediyorum”dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı; “Bende burada olmaktan dolayı mutluyum. Amasra’da meydana gelen Grizu faciasında hayatını kaybeden madencilere allahtan rahmet diliyorum. Filyos’da doğalgaz çalışmaları devam ediyor. Doğalgazın Çaycuma’da ulaşması bizleri mutlu ediyor. Bunlar yaparken, Filyos Vadisine de sahip çıkmamız gerek. Çaycuma’da önemli mozaikler bulundu. Bunların da truzim açılması gerek.Büyük organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum”diye konuştu. 

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Değerli hemşirelerim Zonguldaklılar buluşuyor etkinliğine hepiniz hoşgeldiniz. Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinliğe coşkuyla gelmek isterdik ama yüreğimize acı düştü. Maalesef 41 canımız Amasra’da hayatını kaybetti. Geride bıraktıkları aileler babasız kaldılar. Biz Türkiye Büyük Millet Meclisinde Araştırma komisyonu kurduk. Biz milletvekilleri siyasi partisi ayırtmamısızın elimizden geleni yapacağız. Onlara sahip çıkıp hem eğitim hem de gelecek kaygısı yaşamasan yüzlerim güldürmek bizim elimizde. Zonguldak’ta ilk kez maden kazası yaşanmadı. Bir sabah kalktığımda 263 madencinin hayatını kaybettiğini şahit oldum. O çocuklar babasız kaldılar. Bir ömür boyunca babasız yaşamaya mecbur kaldılar. Bu etkinliği düzenleyen Ziya Başkan ve bu imkanı sağlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz.”

AK Parti Milletvekili Hamdi Uçar, “Bende hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bugün ikincisini organize ediyoruz. İnşallah Zonguldak büyüyor sloganını da atarız. Ahmet bey ve Polat bey’in sizlere selamları var. Ziya Başkanımızın ekinini buraya davet ettiler. İçlerindeyiz beraberiz. Bu işler buraya getirmek kolay değil. Zaman zaman büyükşehirlere gidiyoruz. Zaman zaman farklı iller buluşuyor görüyoruz. Bende etkilendiydim. Oysa ki Türkiye’nin farklı noktalarına gidip çalışan insanlarımız var. Geleneklerimiz göreneklerimiz görmek burada doldurdular. 2 yıldır bu etkinliği yapıyorlar. Bölgemiz enerji bölgesi. Zaman zaman acılar yaşadık dramlar yaşadık. Bugün Amasra’da 41 emekçimizi kaybettik. Kalanlara sabırlar versin. Acımız büyük”diye konuştu.

Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, “Amasra müessesinde 42 madencimizi şehit verdik. Onlara allahtan rahmet diliyorum. İçinde bulunduğumuz hafta cumhuriyetimizin kuruluşunun 99’uncu yılı. Zonguldaklıların selamını İstanbul’a getirdik. Bu imkanı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Bu tanıtım günlerinde işletmenin tanıtımını yapmak gerek. Biz Zonguldak’ta truzim anlamında çalışmalar yapmaya başladı. Bütün illerde truzim geliştirme kurulu şeklinde kuruldu. Türkiye çapında Zonguldak’ın tanıtımı açısından çalışmalar yapmaya başladık. Bir çok fuara Zonguldak’ı tanıtmak için gittik. Zonguldak Cumhuriyetin ilk vilayeti. Özellikle endüstriyel mirası korumak için çalışmalar yapıyoruz. 2018 yolunda jeo parkı yeniden ele aldık. Bu jeo parkın ikincisi Zonguldak’ta olacak. Dünya çapında Zonguldak’ın sahip olduğu değerler tanıtılacak”diye konuştu.

Ardından protokol üyeleri tanıtım stantlarını gezdi.

Tanıtım günüleri kapsamında etkinlik alanının girişine madenci kültürünü tanıtmak amacıyla maden ocağı kuruldu. Etkinlik alanına gelen vatandaşlar gördükleri manzara karşısında büyük şaşkınlık yaşarken, maden ocağı ise büyük ilgi gördü. 

4 gün sürecek olan etkinliklerinin ilk gününde baklava yarışmasıyla başladı. Ardından, Liseler arası müzik yarışmasında birinci olan ZONSES grubu, bir birinden güzel parçaları davetlilere seslendirdi.

Etkinlikler çerçevesinde davetliler 4 gün boyunca Zonguldak’ın çeşitli yöresel ürünlerini gezerek, hem alma hemde tanıma fırsatı bulacak.

(HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi