Zonguldak merkezde ilçede Asma Deresi üzerinde bulunan tren köprüsüne üç ay önce kamyon çarparak zarar vermiş, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir yolları 2. bölge müdürlüğü tarafından köprünün altı takozlarla beslenerek araç trafiğine kapatılmıştı. Bazı basın yayın kuruluşlarında çıkan haberlerin ardından Devlet Demir yolları 2. Bölge Müdürlüğü’nden konuta ilişkin açıklama geldi. 

Devlet Demir yolları 2. Bölge Müdürlüğü’nden gelen açıklamada, “Çelik köprünün değiştirilmesi ve ayak güçlendirme için proje çalışmaları tamamlanmış olup, yapım ihale tarihi 27.01.2023 olup, sözleşme imzalandıktan sonra çalışmaların 1 aylık sürede tamamlanması planlanmaktadır” denildi. 

Açıklama şöyle; 

“TCDD 2. Bölge Müdürlüğünün sorumluluğunda bulunan, Irmak-Zonguldak hattında (Km.414+938) yer alan çelik köprünün 12.08.2022 tarihinde yapılan periyodik muayenesinde enleme bağlantı plakasının hasarlı olduğu, hasarlı kirişlerin ana kirişle birleşmesi gerektiği belirtilmiştir. Yapılan incelemede enleme kirişleri ile boylama kirişleri oluşturan bağlantı elemanlarında deformasyonların olduğu, zamana bağlı deformasyonların artarak devam ettiği tespit edilmiştir. Mevcut köprüde güçlendirme çalışmalarına başlanılmış; 10.10.2022 tarihinde enleme kirişlerin ana kirişlerle kaynak ile birleştirilerek, ahşap tahkimat ile köprü emniyete alınmıştır. Aynı zamanda demiryolu köprüsünün altından geçen karayolu; Zonguldak Belediye Başkanlığı ve Valilik makamına yapılan resmi yazışmalar ile verilen müsaade kapsamında, “alternatif yolların mevcut olması nedeniyle” köprü can ve mal emniyeti bakımından araç trafiğine kapatılmıştır. Sürecin hızlandırılması amacıyla yeni bir çelik tabliye imalatının uzun süreceği, bu nedenle mevcut köprünün Teşekkülümüz envanterinde kayıtlı yedek köprü ile değiştirilmesi yönünde kara alınarak, yedek çelik köprü tabliyesi Zonguldak gar sahasına getirilmiştir. Çelik köprünün değiştirilmesi ve ayak güçlendirme için proje çalışmaları tamamlanmış olup, yapım ihale tarihi 27.01.2023 olup, sözleşme imzalandıktan sonra çalışmaların 1 aylık sürede tamamlanması planlanmaktadır.”

(Haber: Aytaç Öztürk)

Editör: Haber Merkezi