Uzun Mehmet, 1829 yılında Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Köseağzı köyünün Neyren Deresi yatağında taşkömürünü buluşunun 191. yılında törenle anıldı.

Zonguldak'ta Valilik binası önünde düzenlenen anma törenine, Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Ömer Selim alan, garnizon komutanı Ayhan Kafalı,  AK Parti Zonguldak milletvekili Polat Türkmen, Hamdi Uçar ve Ahmet Çolakoğlu,  Cumhuriyet savcısı Hakan Yağız, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı İl Jandarma Komutanı gören süslü,  Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve TTK yöneticileri, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, GMİS genel merkez yöneticileri,  Amelebirliği Başkan Vekili Murat Köseoğlu, TMMOB MMO Zonguldak Şubesi yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, GMİS'e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, meslek odası ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. 

Törende TTK, GMİS, MMO ve Amelebirliği çelenklerinin Uzunmehmet Anıtı'na konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 
Öğrencinin günün anlam ve önemine dair şiir okumasının ardından TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, MMO Şube Başkanı  kısa birer açıklama yaptı. 


KAZIM EROĞLU: MADEN ŞEHİTLERİNİ RAHMETLE ANIYORUM
TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, "21 Haziran tarihi Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşu ve beraberinde kömürü bize bulan Uzun Mehmet'i anma günü olarak kutlanıyor. 170 yıllık geçmişi olan maden havzamızda tüm maden şehitlerini saygıyla, şükranla, rahmetle anıyorum" dedi.
Kazım Eroğlu Ayrıca madem müzesi'nin TTK'ya devredildiğini sözlerine ekledi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü Kazım Eroğlu konuşmasında taş kömürünün Zonguldak'ın gelişmesinde öncülük ettiğini ifade etti.


HAKAN YEŞİL: UZUN MEHMET'İ SEVGİ VE SAYGI İLE ANIYORUM
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, "Kömürü buluşunun 191. Yılında Uzunmehmet'i sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz. Zonguldak'ımızın kurtuluşunun 99. Yılında başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını saygı ve rahmetle anıyoruz" dedi.
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, kıdem tazminatından asla vazgeçmeyecek dini ve bunun için mücadele hazır olduklarını da sözlerine ekledi.


LEVENT YAĞCIOĞLU: MADEN ŞEHİTLERİMİZİ SAYGIYLA  ANIYORUZ
Maden mühendisleri odası Zonguldak şubesi adına konuşma yapan Levent Yağcıoğlu, "Bildiğiniz gibi bugün Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıldönümü. Hem bu vesileyle hem de Uzunmehmet'in kömürü buluşunun yıldönümü vesilesiyle toplandık. Zonguldak'ta bulunan taşkömürünün hem ülkemiz açısından hem de bölgemiz açısından çok önemli olduğunu, Zonguldak taşkömürüyle ilgili olarak, en azından şunu söyleyebilirim, üretime yönelik istihdamın önündeki engellerin kaldırılmasını, taşkömürünün geçmişte olduğu gibi gelecekte de ülkemize iyi hizmet etmesini temenni ediyorum. Uzunmehmet'i ve şehitlerimizi saygıyla anıyorum." Dedi

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi