Bütün dünyada tüm insan haklarının korunmasını amaçlayan ve 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler genel kurulunda kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, bireylere hak ve özgürlükleri tanımış, ülkemiz, insan hakları ve temel hak ve özgürlükler konusunda diğer ülkelerle aynı ilke, değer ve amaçlarda buluşmuştur.

İnsan haklarının korunması yönünde büyük ve önemli bir çalışma olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi doğrultusunda, tüm dünyada, yapılan etkinlik ve uygulamalarda kişi hak ve özgürlükleri anlatılmakta, tanıtılmakta, toplumda ve kamuda insan hakları bilincinin geliştirilmesine ilişkin farkındalık yaratılmasına çalışılmaktadır.

Her birey; insan haklarını koruma, saygı gösterme yükümlülüğüne dikkat etmeli, her insanın özgür, kaliteli, mutlu ve insan onuruna yakışır bir şekilde yaşama hakkının olduğunun bilinç ve sorumluluğu ile hareket etmelidir.

Yaşama hakkı hiç şüphe yoktur ki, insanın en temel ve önemli hakkı olup, bunu, din, dil, ırk, cinsiyet vb. ayrımları yapmadan birlik, beraberlik, sevgi, saygı, kardeşlik, dostluk gibi insani duygu ve davranışları önceleyen hakların tamamı takip etmektedir.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine göre herkes bütün temel hak ve özgürlüklerinden eşit şekilde yararlanabilir.

Eğitim, öğretim, çalışma, düşünme, özgürlük, kişi güvenliği gibi haklar ile desteklenen yaşam hakkının tamamıyla korunması için önleyici tedbir ve uygulamaların arttırılması önem arz etmekte, İnsan haklarına, temel hak ve özgürlüklere gerekli özeni ve önemi göstermeyen ülkelerin toplumsal uzlaşma ve toplumsal barışı sağlamaları mümkün görülmemektedir.

Toplumda huzur, güven ve barış ortamının süreklilik arz etmesinin ancak insan hak ve özgürlüklerine saygı göstermekle sağlanabileceği asla unutulmamalıdır.

Birleşmiş Milletlerin kurucu üyesi olarak İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini ilk onaylayan ülkeler arasında olan ülkemiz, insan temel hak ve özgürlüklerinin her anlamda korunması, insan hakları standartlarının en üst seviyeye getirilmesi için önemli adımlar atmış, memnuniyet verici düzenlemeleri hayata geçirmiştir.

İlimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız ile çalışanlarımız eşitlik ilkesinin getirdiği sorumlulukla, insan hakları ile temel hak ve özgürlüklerin korunmasına gereken hassasiyeti ve özeni göstermektedirler.

Bu duygu ve düşüncelerle, insan hak ve özgürlüklerinin korunup gözetildiği, saygıyla yaklaşıldığı, ayrımcılık ve ihlallerin yapılmadığı bir dünyada yaşamak dileğiyle, saygıdeğer halkımızın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününü kutluyorum.

(HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi