3 Mart 1992 tarihinde TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında 19.45 - 20.00 saatleri arasında zincirleme grizu patlamaları nedeniyle 263 maden işçisi şehit oldu.

Zonguldak kömür havzasının en acı, en büyük maden kazası olarak tarihe geçen grizu patlamaları sırasında Kozlu halkı deprem oldu zannetmiş,İncirharmanı mevkiinden üniversitenin İncivez kampüsünün bulunduğu alana kadar 8 kilometrekarelik alanı kapsayan havalandırma çıkış bacası havaya uçmuş, çıkan yangın günlerce devam etmiş ve bu faciadan 500'den fazla maden işçisi sağ olarak kurtulmayı başarabilmiştir, kazada hayatını kaybeden işçilerin ancak yarısına ulaşılmıştır.

Ulaşılamayan diğer işçiler için kurtarma çalışmaları devam eden yangın ve zehirli gazlar nedeniyle durdurulmak zorunda kalmış, aylar sonra 147 maden işçisinin cansız bedeni yer üstüne çıkarılmıştır. Son iki madencinin cansız bedeni ise ancak 1997 yılında çıkarılabilmiştir.

Bu olay özellikle Zonguldak ve Türk madencilik sektörü çalışanları açısından belleklerde canlılığını sürdürmekte, 7 Mart 1983'de Armutcuk Müessese Müdürlüğü'nde 103 isçinin yaşamını yitirdiği grizu faciası gibi, her yıldönümünde törenlerle anılmaktadır.

*** 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen ve 263 işçimizin hayatını kaybetmesine neden olan grizu faciası sonuçları bakımından bazı gelişmeleri de birlikte getirdi.

Kazanın ardından, maden kurtarma ekibi tahlisiye biriminin işçi kadrosundan teknik eleman kadrosuna geçisi sağlandı. İş güvenliği ve kurtarma ekipmanlarının eğitim ve bu konudaki iyileştirmelerin başlangıcı oldu.

Kurumda küçülme süreci başladı. İç kaynaklar yerine dışa bağımlı kömür poliltikalarının miladı haline geldi.

KOZLU'DA ANMA TÖRENİ

Kozlu grizu faciasının 31’inci yıldönümünde, faciada hayatlarını kaybeden 263 maden şehidi için anma töreni düzenlenecek.

Törende, Maden Şehitleri ve depremde hayatlarını kaybedenler için Kuran-ı Kerim okunacak, dualar edilecek. 

Tören, 3 Mart 2023 Cuma günü sabah saat: 07.45’te TTK Kozlu Müessesesi Uzunmehmet Kuyu başında düzenlenecek.

Editör: Haber Merkezi