Kazanın meydana geldiği ocakta dijital meteryallere el konuldu, bilirkişiler göreve başladı

3 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında TTK'ya bağlı Amasra Kömür ocağında meydana gelen ve 41 maden işçisinin şehit olmasına neden olan grizu faciasının ardından derhal adli ve idari soruşturma başlatıldı.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen 6 Cumhuriyet Savcısı ile iş müfettişlerive bilirkişiler soruşturmayı en ince ayrıntısına kadar sürdürüyor.

Soruşturma kapsamında kazanın meydana geldiği ocaktaki tüm dijital metaryallere el konuldu.

Cumhuriyet Savcılarında tanık ve müşteki ifadelerine başvuruluyor.

Hazırlanan rapor doğrultusunda kazanın nedenlerinin ve ihmal veya kusur varsa sorumlularının ortaya çıkacağı belirtiliyor.

Soruşturmanın hızlı ve kapsamlı olarak sürdürülmesi devletin kazanın tüm yönleriyle araştırılması konusundaki ciddiyetinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMA YAPTI

Kazadan sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amasra'daki grizu faciasının tüm yönleri ile araştırıldığını söyledi.

Erdoğan konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Son dönemde mevzuatta yaptığımız düzenlemeler sonucunda Amasra maden ocağında da 50 kalemi bulan iyileştirmeler gerçekleştirilmiştir. Madende gaz inceleme sensörleri 24 saat çalışmaktadır. Belli bir seviyenin üzerinde gaz tespitinde ışıklı ve sesli alarm verilmektedir. Yüzde 1.5 metan gazı seviyesinde elektrik kesilmekte, yüzde 2'de ise maden boşaltılmaktadır.

Saat 18:10'dan sonrasının kaydı yok

Patlama yaşanması için ise metan gazı seviyesinin 5 ve üzeri olması lazım. 18.05'te 1.5 seviyesinde metan gazı tespit edilmesi sonrası elektrik kesilmiştir. Saat 18:09'dan sonraki kayıt mevcut değildir. Tüm önlemlere ve sistemlere rağmen nasıl olup da patlama yaşandığını henüz bilmiyoruz. Kesin rapor çıkana kadar söylenen her şey spekülasyondan ibaret kalacaktır.

Raporlar ne diyorsa o, gerisi spekülasyon

Rapor haricinde söylenen her şey spekülasyondur. Bize düşen rapor çıkana kadar yapabileceklerimizi yapmaktır. Kazadan sonraki 18 saat içinde arama kurtarma faaliyetleri tamamlanmıştır. Ocağın vardiyasında çalışan 110 kardeşimizden 41'i maalesef hayatını kaybetmiştir. Kazadan sonraki 18 saat içinde arama kurtarma faaliyetleri tamamlanmıştır. Ocağın vardiyasında çalışan 110 kardeşimizden 41'i maalesef hayatını kaybetmiştir." şeklinde konuştu.

MMO ile GMİS ARASINDA "MÜHENDİS" POLEMİĞİ

Öke yandan kazayla ilgili tartışmalar da devam ediylor. Maden mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk kaza sırasında ocakta mühendis de bulunduğunu ve halen yaralı olarak tedavi gördüğünü söylerken, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ise kaza meydana gelen ocakta mühendis olmadığını iddia etti.

Kamuoyu işin doğrusunu merak ediyor.

(HABER-ERSİN ÇORBACI)

Editör: Haber Merkezi