Batı Karadeniz Bölgesi’ni teslim alan şiddetli yağışlar, Zonguldak’ında dâhil olduğu birçok ilde gündelik hayatı adeta felç ederken, gözler bu seferde yağışların ardından oluşabilecek heyelan tehlikelerine çevrildi.

Son olarak Yenice-Zonguldak karayolunda meydana gelen heyelan korku dolu anların yaşanmasına sebep olurken, Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, bölgede toprağın suya doyması sebebiyle meydana gelebilecek heyelan olaylarına bir kez daha dikkat çekti.

Yavuzyılmaz, Zonguldak il sınırları içinde heyelan riski bulunan bölgelerde alınan tedbirlere ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yönelttiği soru önergesine verilen yanıtları paylaşırken, Bakanlığın; yüksek heyelan riski bulunan bölgelerdeki binaların tespit edilerek uygun alanlara taşınması, ayrıca bu bölgelerde inşa faaliyetlerine izin verilmemesi yönünde kararlar aldığı ortaya çıktı.

Heyelanların ve benzeri afetlerin önlenmesi için Belediye, İl Özel İdare ve muhtelif firmalar ile çalışmalar yapıldığı ve oluşturulan ‘Zonguldak İli, Merkez İlçe, İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Mikro bilgilendirme Etüt Raporunun’ Bakanlığa sunulmasının beklendiği belirtilirken, 2022 yılı içinde imar planlarında değişikliğe gidileceği, bu doğrultusunda yapılaşma kararları oluşturulacağı, ifade edildi.

CHP’li Milletvekilinin 100. Yıl Terminal Binasının arka bölgesinde meydana gelen heyelanların önlenmesi için alınan tedbirlerin yeterliliğine ve bölgeye istinat duvarı yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusuna ise Bakanlıkça, otogar ve çevresine zarar vermesini engellemek adına nominal olarak 6 metre yüksekliğinde 5.000 kilojoule kapasiteli yüksek enerji sönümleyici bariyer yapılarak tamamlandığı, ancak istinat duvarının yapılmasının planlanmadığı, bildirilirken söz konusu yanıtlarda şu detaylar yer aldı:

“ Zonguldak il sınırları genelinde olası heyelanların ve benzeri afetlerin önlenmesi adına Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın "V. Genel Hükümler" başlığı altında "V.23. Alt ölçekli planların hazırlanması aşamasında, afet riskinin (deprem, sel, heyelan vb.) değerlendirilmesi ve her ölçekteki plan için mevzuat kapsamında plan ölçeğine uygun jeolojik/Jeoteknik etütlerin yaptırılması zorunludur. 

Heyelanların ve benzeri afetlerin önlenmesi gerek Zonguldak Belediyesi gerek II Özel İdaresi gerekse müellif firmalar tarafından gelen ihtiyaç ve talepler doğrultusunda. Bakanlığımızca İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik/Mikro bölgeleme Etüt çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Etüt çalışmaları kapsamında, yerinde yapılan arazi ve büro çalışmaları ile planlanacak alana ilişkin yerel zemin sorunları ve afet tehlikeleri belirlenerek, bölgenin yerleşime uygunluk durumu ortaya konulmaktadır.

Bu kapsamda " Zonguldak İli, Merkez İlçe, İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Mikro bölgeleme Etüt Çalışması" Bakanlığımızca yönlendirilmiş olup raporun tamamlanarak tarafımıza sunulması beklenmektedir. 

Bağlı kuruluşumuz İller Bankası bünyesinde yaptırılan ve Bakanlığımız tarafından onaylanan; İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Çalışmaları ile tüm yurt genelinde yapılacak olan imar planları öncesinde deprem, heyelan, kaya düşmesi, sel baskın gibi doğal afetlerde etkilenecek olan sahalar belirlenerek, bu alanlarda tespit edilen sorunların önlenmesine yönelik olarak alınması gereken önlemler belirlenmekte olup bununla beraber önlem alınamayacak olan sahalarda ise bu alanlarda imar çalışmasının yapılmaması ve yerleşime açılmaması sağlanmaktadır. 

İller Bankası tarafından hazırlattırılan İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt çalışmaları kapsamında gerekli çalışmalar hassasiyetle yapılarak, heyelan sınırları, kayma derinliği ve oluşabilecek heyelanın etki alanı belirlenmekte, oluşması muhtemel heyelan çeşitli yöntemlerle önlenebilecek vasıflaysa bu önlemlerin neler olduğu belirlenmekte, boyutları ve etki alan itibariyle önlenemeyecek vasıflaysa imar planında Yerleşime Uygun Olmayan Alan olarak sınırlarının çizilmesi ve yerleşime kapatılması sağlanmaktadır.

Zonguldak İlinde 2013 onay tarihli Gülüç, 2015 onay tarihli Filyos ve Kozlu, 2017 onay tarihli Gelik Belediyelerine ait İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporları İller Bankası tarafından hazırlattırılmış ve Bakanlığımız tarafından onaylanmış olup; söz konusu raporlarda heyelan tehdidine maruz alanlar, yerleşime uygun olmayan bölge olarak belirlenmiş ve imara kapatılmıştır.

Zonguldak Belediye Başkanlığı'ndan alınan bilgide;

2021 yılında ihale edilmek suretiyle yapımına başlanan Zonguldak Kenti Bütününe yönelik plana esas mikrobölgeleme jeolojik etüdler yapılarak yerleşime uygun olmayanalanlar ile beraber İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden gelen görevlilerce Afete Maruz Bölgelerin yerlerinin tespit edilerek, 2022 yılı içerisinde bitirilecek 1/5000 ölçekli revizyon nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planına işlenecek ve bu doğal eşikler doğrultusunda planlama ve yapılaşma kararları oluşturulacaktır.

Zonguldak 100. Yıl Terminal Binasının arka bölgesinde şev emniyeti kapsamında planlaması yapılan proje için; 2021/281495 ihale kayıt numaralı 100. Yıl Terminal Binası arkası bariyer sistemi yapılması yapım işi kapsamında, şevli araziden kopan kaya kütlelerinin otogar ve çevresine zarar vermesini engellemek adına nominal olarak 6 metre yüksekliğinde 5.000 kilojoule kapasiteli yüksek enerji sönümleyici bariyer yapılarak tamamlandığı. Terakki mahallesi 371 ada 473 parselde heyelanın oluştuğu şevli arazinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel
Müdürlüğü'ne ait olduğu ve bu parselde istinat duvarı imalatı planlanmadığı" hususları bildirilmiştir.”

Editör: Haber Merkezi