Soğuyan havalar, kabaran faturalar ve üst üste gelen zamlar nedeniyle “Bu kışı nasıl geçireceğiz” sorusu vatandaşların aklından bir türlü çıkmazken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’dan hükümete “Termik santrallerin atık ısı olanaklarını değerlendirin” çağrısı geldi.

Zonguldak’ta termik santrallerden çıkan atık ısının geri kazanılarak konut ve sanayide kullanılması imkânlarının araştırılması için konuyu 2020 yılından bu yana Meclise taşıdığını aktaran Yavuzyılmaz,  “Atık ısının bölgesel ısınmada kullanılmasıyla birlikte santral verimliliklerinin de %38’ler seviyesinden %80 seviyelerine çıkartılabileceği yapılan araştırmalar ile ortaya konulmuştur” dedi.

Hane tüketimleri ve ısı yoğunluğu verileri üzerinde yapılan bir çalışmada Zonguldak ilinde bulunan ortalama bir konutun yıllık ısıtma ihtiyacının yaklaşık olarak 13.603 kWh/yıl olarak hesaplandığını belirten Milletvekili, bu hesaplama ile proje hayata geçirilse yaklaşık 14 bin hanenin ısı talebinin karşılanabileceğinin altını çizerek şunları söyledi: 

‘ABD ve Avrupa’da 100 yılı aşkın süredir uygulanmakta’

“Bölgemiz başta olmak üzere ülke genelinde bulunan termik santrallerin atık ısılarından faydalanılması için 2020 yılından bu yana konuyu Meclis gündemine taşımakta, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına tavsiye niteliğinde önergelerimizi göndermekteyiz. 

Bilindiği üzere ilimizde tam 7 adet termik santral ünitesi bulunmakta ve bu santrallerin toplam kurulu gücü 3104,68 MW’e ulaşmakta. Bu santraller, soğutma suyu ihtiyacı nedeniyle her gün yaklaşık 4,5 milyon metreküp deniz suyunu kullanıyor, ardından ısınan sıcak suyu tekrar denize boşaltıyor. 
Oysa bu sular ile bölgemizde bulunan binlerce konutun ısıtılması mümkün olabileceği gibi santralin toplam verimliğinin artması ve böylelikle de daha az yakıta gereksinim duyulması bakımından da çevresel tahribatın azaltılması imkânı bulunmakta. ABD ve Avrupa ülkelerinin birçoğunda 100 yılı aşkın süredir yapılan bu uygulamalar ülkemizde ise halen ne yazık ki tam anlamıyla uygulanmıyor. 

‘Atık ısılar ile Zonguldak’ta 14 bin hane ısıtılabilir’

2010 yılında TUBİTAK MAM ve mezunu olduğum Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından aralarından ilimizdeki termik santrallerinde bulunduğu 14 santralin atık ısısının ekonomik faydaya dönüştürülmesi yöntemleri üzerine yapılan bir proje çalışmasında; santral atık ısılarının bölgesel ısıtmada kullanılmasıyla santral verimliliklerinin %38 seviyelerinden %80 seviyelerine çıkartılabileceği sonucuna varılmış. 

Hane tüketimleri ve ısı yoğunluğu verileri üzerinden yapılan bir başka çalışmada, Zonguldak ilinde bulunan ortalama bir hanenin yıllık ısıtma ihtiyacı yaklaşık olarak 13.603 kWh/yıl olarak hesaplanmıştı. Ayrıca TUBİTAK MAM tarafından gerçekleştirilen Zonguldak Bölge Isıtma Sistemi Yapılabilirlik Analizi sonuçları ile hesaplandığında, ilimizdeki atık ısı potansiyeli ile yaklaşık 14 bin hanenin ısı talebinin karşılanabileceği analiz edilmektedir. 

‘Vatandaş darda, termik santrallerin atık ısı olanaklarını değerlendirin’

Ülkemizde mevcut olan Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik’te son olarak yapılan değişiklikler ile kurulu gücü 20 MW ve üzeri olan termik santrallere atık ısılarının faydalanılması için enerji etütleri yatırılması yükümlülüğü getirilse de hükümetin bu yönde somut bir adımı halen atılmadığını görmekteyiz. 

Bakanlığa yönlendirmiş olduğumuz son soru önergemize verilen yanıtta, termik santrallerin atık ısılarından bölgesel ısınma projelerinin denemelerine başlanacağı yanıtını almıştık.

Buradan Enerji Bakanlığına bir kez daha termik santrallerin atık ısı olanaklarını değerlendirilmesi; tasarrufu, ekonomiyi destekleyip, çevresel tahribatı azaltacak bu uygulamanın bir an önce teşvik edilmesi ve böylelikle ekonomik kriz altında ezilen vatandaşımıza en azından bir nefes aldırılması çağrımızı yineliyoruz. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.” (HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi