CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, rödövans işletmelerinin kapanması halinde mevcut işsizlere, binlerce yeni işsiz daha ekleneceğini belirterek, bu durumun toplumda infiale ve sosyal patlamaya neden olacağını söyledi.

TTK'nın ve rödövans işletmelerinin güçlendirilerek üretimlerine devam etmesi gerektiğini vurgulayan Milletvekili Yavuzyılmaz, EPDK kararının yanlışlıklarla dolu olduğunu, ithal kömürü teşvik edip, yerli kömürü yok sayan kararın bir an önce düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, rödövans işletmelerinin sorunları ve Zonguldak kamuoyunda yoğun eleştirilere neden olan EPDK kararı ile ilgili görüşlerini şöyle açıkladı :

" Gerek TTK, gerek TTK'nın üretimden çekildiği atıl sahalarda rödövans işletmeleri tarafından taşkömürü üretimi ve istihdama ilişkin duruşumuz bellidir.

Öteden beri savunduğumuz gibi,TTK'nın güçlendirilmesi, işçi açıklarının giderilmesi ve üretimin en üst düzeye çıkarılması yönüdeki görüşlerimizle doğru orantılı olarak rödövans işletmelerinin de aynı şekilde güçlendirilmesi, desteklenmesi, işçi sayısının ve üretimlerinin arttırılarak ilimizin ekonomik ve sosyal hayatına katkıları ile milli ekonomiye katkılarının devam etmesi gerektiğini savunuyoruz.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun, ithal kömüre yüksek ölçüde teşvik verip, yerli kömüre daha düşük ölçüde teşvik sağlaması, yabancı kömür kapılarını sonuna dek açan, TTK ve rödövans işletmelerinin ise pazar olanaklarını ortadan kaldırıp, zaman içinde kapanmasına neden olacak son derece yanlış ve kabul edilemez bir karar olarak görülmektedir.

Bu karar düzeltilmediği takdirde, mevcut işsizlere binlerce yeni işsiz daha eklenecek, bu durum toplum içinde infiale ve sosyal patlamaya neden olacak sonuçları kaçınılmaz hale getirecektir.

Ayrıca aynı kararda, üretim maliyetleri çok daha yüksek olan Zonguldak taşkömürü ile Soma linyit kömürü üretim maliyetlerinin aynı kategoride değerlendirilmesi, bir başka ve ciddi bir yanlışlığı daha içermektedir.

Bu nedenlerle, EPDK'nın yanlışlıklarla dolu, ithal kömürü özendirip, yerli kömürü yok sayan kararının bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir.

Bizim net görüşümüz, Zonguldak'ın derin toprakları altındaki 1.5 milyar ton tahmin edilen taşkömürü rezervinin TTK ve rödövans işletmeleri eliyle yer üstüne çıkarılması ve ülkemizin ithal kömüre bağımlılıktan kurtarılmasıdır."

HABER : Neriman DENGİZ

Editör: Haber Merkezi