Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, canlı olarak yayınlanan programda Neriman Dengiz'in sorularını cevaplandırdı önemli açıklamalarda bulundu.

Terzioğlu, Dernek binalarının yıkıldığını ve kendilerine yer tahsisi yapılmadığı durumda ise Derneği kapatmak zorunda kalacaklarını ifade etti.

HALK OTOBÜSLERİ DİYABET VE OBEZİTE MERKEZİNE KADAR VATANDAŞI GETİRMELİDİR

Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu,, "Halk otobüsleri öğretmenevinin hemen az ilerisinde bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi diyabet ve obezite merkezine kadar giderek vatandaşı hastaneye bırakmalıdır. 300 metre insanlar yürüyor soğukta karda kışta. Bence bu olmaz. Halk otobüsleri diyabet ve obezite merkezine kadar vatandaşı getirmelidir. Türkiye'de ilk defa diyabet ve obezite merkezi Zonguldak'ta yapıldı. Biz bunu yaşatmalıyız Zonguldak olarak."

6 sene öncesine kadar Zonguldak'ta dolmuşlar Atatürk Devlet Hastanesi ek polikliniğin oraya Askerlik şubesine, yukarı çıkmıyordu. Biz uzun uğraşlarımız sonucu zamanın Belediye Başkanına imza toplayacağız dedikten sonra dolmuşları hafta da bir kaç sefer askerlik şubesinin olduğu yerden Atatürk Devlet Hastanesi ek polikliniğinin oraya çıkarmaya başlattılar .Vatandaş artık karda kışta soğukta o mesafe yürümek zorunda kalmıyor" ifadesini kullandı.

AMELEBİRLİĞİ HASTANESİNE DOLMUŞ NEDEN ÇIKMIYOR

Amele Birliği Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi'ne dolmuş çıkmamasını da eleştiren Diyabetler Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, "Şimdi Amelebirliği Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne neden dolmuş çıkmıyor, bunun için de uğraşacağız.  İnsanlarımız buraya çıkmakta zorluk çekiyor oraya dolmuş çıkmalı" dedi.

TİP 2 DİYABET HASTALARI YÜZDE 40 SAĞLIK RAPORUNU ARTIK ALABİLİYORLAR...

Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, "Diyabet çok sinsi bir hastalıktır. Zonguldak'ta Tip 1 Diyabet hastası olup da sağlık raporu oranı %20 alınabiliyordu. Biz iki sene boyunca sağlık Bakanlığı ile  irtibata geçerek Tip 1 diyabet hastalığının %40 sağlık raporu almalarını sağladık. İnanın emekli maaşımı Sağlık Bakanlığı'na gidip gelmek için harcamış bir insanım" diye konuştu.

ŞU ANA KADAR 14 BİN KİŞİYE DİYABET TARAMASI YAPTIK.. TTK İŞÇİLERİNE DÜZENLİ OLARAK DİYABET TARAMASI YAPILMALI

Türkiye Taş Kömürü kurumunda çalışan madencilere her yıl periyodik  olarak muayene yapıldığını ve bu muayeneler esnasında diyabet testininde yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Çetin Terzioğlu şunları ifade etti:

"Şu ana kadar 14.000 kişinin diyabet taramasını gerçekleştirdik. Türkiye Taş Kömürü kurumunda madencilere düzenli olarak yapılan muayenelere şeker taramasını da eklenmesini talep etmiştik bu yıllar önce kabul edilmişti . Amasra'da bu başlamıştı ancak kurumdaki görev değişikliği nedeniyle bu uygulama kalktı. Aslında Madencilerin rutin periyodik muayenesine şeker taramasına eklenmesini talep ediyoruz.

Zonguldak'ta Şeker hastası olup da Şeker hastası olduğunu bilmeyen o kadar çok insan var ki. Zonguldak'ta merkezde 100 ve üzeri Dernek var ama sadece 4-5 tanesi faal ve bizde bu 4-5 faal dernekten bir tanesiyiz." 

BAYGIN GÖRDÜĞÜNÜZ TÜM İNSANLARA ŞEKER VERİN..

Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, "Yerde  baygın gördüğünüz tüm insanlara şeker verin.

Tüm halkımıza buradan sesleniyorum ister şeker haftası olsun ister olmasın,yerde baygın gördüğünüz her insana mutlaka şeker verin çünkü  onun hayatını kurtarırsınız", dedi.

DOYUMLUK DEĞİL TADIMLIK YİYEBİLİRLER.

Diyabetlilerin beslenmesi konusunda da tüyolar veren diyabetliler Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, "Şeker hastaları her şeyden yiyebilir ama doyumluk değil tadımlık olarak. Şeker hastalarının  belli enerjileri alması gerekiyor ancak ölçülü şekilde." dedi.

Eğitiminde önemini vurgu yapan diyabetliler Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, "Eğitim gerçekten önemli Şeker hastası her konuda bilinçli olmalı. Tadımlık yemeli her gıdadan ölçülü şekilde yararlanmalı. Şeker hastaları günde 6 öğün 3 Ana öğün 3 Ara öğün olarak yemek yemelidir." ifadesini kullandı.

ZONGULDAK'TA ÇOCUK ENDOKRİN DOKTORU YOK..

Zonguldak'ta çocuk endokrin doktorunun olmadığını ifade eden Çetin Terzioğlu bu konuda yetkilere çağrıda bulundu.

ÖZEL KALEM MÜDÜRÜNÜ AŞIP, BELEDİYE BAŞKANINA ULAŞAMIYORUZ

Fevkani Köprüsü'nde bulunan Dernek binasının yıkıldığını belirten Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, " derneğimiz yıkıldı ve şu anda hiçbir yerimiz yok . Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan bize yer tahsis edeceğini söylemişti ama şu an biz kendisine ulaşamıyoruz , ne zaman ki kendisi ile konuşmaya gitsek Özel Kalem Müdürü karşımızda , kendisini aşamıyoruz ki Başkan'a ulaşabilelim. Sayın Valimiz ile görüşme gerçekleştirdik bize yer tahsis edildiği takdirde valilik olarak üzerlerine düşen her sorumluluğu yerine getireceklerini söylediler . Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz bizi dinledi ve çok güzel ağırladı ama Belediye Başkanı verdiği sözde durmadı.  Bir de yer verileceği söylendi ama verilmedi .Biz Zonguldak Belediyesinden Diyabetliler Derneğimize yer talep ediyoruz. Eğer bize yer verilmezse derneğimizi kapatmak zorunda kalacağız" ifadesini kullandı

(HABER- NERİMAN DENGİZ )

Editör: Haber Merkezi