1999 Düzce depreminin yıldönümünde tüm Türkiye’de Deprem Anı “Çök-Kapan-Tutun” tatbikatı yapıldı.

Eş zamanlı yapılan tatbikat öncesi Vali Mustafa TUtulmaz ve tüm daire müdürleri Zonguldak’ta saat 18.30 Valilik AFAD koordinesinde toplandı.

Vali Mustafa Tutulmaz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun depreme ilişkin canlı yayın konuşmalarını izledi ve alarm ile birlikte çöp kapan ve tutun hareketi yaparak 30 saniye masanın altında bekledi ve ardından binayı tahliye etti.

Vali Tutulmaz daha sonra Valilik önünde AFAD sergisini ziyaret etti Afat yetkileri vali Tutulmaz'a deprem anında Can kurtarma çalışmada kullanılan cihazları tanıttı.

İl Müftüsü Aşır Durgun tarafından yapılan dua ile deprem tatbikatı sona erdi.

Vali Mustafa Tutulmaz yaptığı açıklamada deprem öncesinde binaların güçlendirilmesi depreme dayanıklı hale getirilmesi ve yapıların deprem şartlarına uygun şekilde yapılması gerektiğini ve deprem anında ise hayat kurtaran çök kapan ve tutun hareketini herkes tarafından bilinmesi gerektiğini ifade etti.

Ülkemizin deprem kuşağında olduğunu ve depreme karşı tüm herkesin bilinçli olması gerektiğini belirten Vali Mustafa Tutulmaz, “ Şu anda ülkemizin tamamında afet ve deprem tatbikatı yaptık. Yaptığımız tatbikatın nedeni 23 yıl önce Düzce depreminin yaşandığı saattir. Ve o depremde 845 vatandaşımızı kaybettik. Ülkemiz maalesef deprem kuşak’ı olan bir bölge. Zaman zaman bu afetleri yaşıyoruz. Bize düşen deprem öncesinde yapmamız gereken ve deprem anında yapmamız gerekenler konusunda bilinçli olmamız gerekiyor.

Deprem öncesi binalarımızın kalitesini artırmamız gerekiyor ve deprem şartlarına uygun binalar inşa etmemiz gerekiyor. Hem de yapmamız gerekenleri az önce kısa bir şekilde tatbikatını yaptık. Çök kapan ve tutun hareketlerini yaptığımız zaman uzmanlar bu hareketlerin sağlığımızı koruduğunu ortaya koymuştur. Az önce ülke genelinde bu tatbikat yapılarak deprem birincinin daha fazla oluşturulması sağlandı. Bu yıl deprem tatbikat yılı olarak uygulanıyor. Daha önce ilimizde bir çok tatbikatlara gerçekleştirdik. Türk tatbikatlar devam edecek ve halkımızı afetler konusunda bilgilendirmeye devam edeceğiz." Şeklinde konuştu.

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi