TTK Plan Bürosundan emekli,  Zonguldak Turizm platformu üyesi, turizm ve otelcilik  önlisans ve işletme lisans belgesi sahibi olan Mustafa Bilge, Madem Mühendisi Odası'nda basın toplantısı düzenledi.

Zonguldak'ın kültür şehri olduğunu belirten Mustafa Bilge Zonguldak'ın Antalya'dan daha çok turizm değerine sahip olduğuna dikkat çekti.
Lavuar alanına Kültür Merkezi yapılması önerisinde  de bulunacaklarını ifade eden Mustafa  Bilge şunları söyledi:


" Kent konseyi yönetiminde 1,5 sene aktif görev yaptım. Aktif görev aldığım süre içersinde Kent Konseyi Başkanlığını ben de yaparım diyerek kendime güvendim ve yola çıktım. Kent konseyi çalışmaları esnasında şu soruyu ile çok karşı karşıya geldim, bu kent konseyi ne iş yapar. Kent konseyi nedir, kent konseyi ne iş yapar bunlarla ilgili bilgilendirme yapmak istiyorum. Göreve geldiğimizde işin A, B ve C’sinden başlayacağız.
Kent konseyi gönüllü bir kuruluştur ve tavsiye nitelikli bir kuruluştur.

Kent konseyi belediye meclisine proje sunabilir. Belediye Meclisi bunu gündeme alıp hayata geçirebilir. Böyle bir görevi var. Şehrimizde sayın valimizin çok destek ve önem verdiği bir Jeopark projesi var. Jeopark projesi çok yeni bir proje olduğu için insanlar bu proje hakkında çok bilgi sahibi değil. Çok güzel işler, ulusal ve yerel tanıtımlar yapılıyor.
Kent konseyinin Jeopark projesine çok büyük bir destek vermesi gerektiğini düşünüyorum.

Eğer biz bu Jeoparkı 50 sene önce hayata geçire bilseydik bugün Zonguldak Karadeniz’in Antalyası olabilirdi. Kültürel miraslar açısından çok zengin bir kentiz. 

Fakat şehir hep kömür ağırlıklı çalışmış. Burası ya gözden kaçtı ya da ihmal edildi. Çünkü bugün Antalya’ya tapınağa gittiğinizde üç tane direk yanyana ziyaretçi akınına uğruyor.

Bizim Ereğli ilçemizde 2500 yıllık su kemerlerimiz var. Bunlarda Jeoparks dahil, Filyos’ta 7500 yıllık antik kentimiz var.  Bunları biz ön plana çıkartamadığımız için turistik açıdan kaliteyi ve gelişimi yakalayamıyoruz. 

Zonguldak’a dünyaca ünlü bir turizimci gelmişti Murtaza bey, Filyos Efes kadar değerli bir yer dedi.  Ben turizmi çok önemsiyorum, seviyorum ve heves ediyorum. 

Şu anda şehrimizde bir kültür merkezi dahi yok. Mevcut Kültür Merkezi binamızı tamamen kullanamıyoruz. Depreme dayanıksız olduğu çıktı, otoparkı yok asansör yok ve engelli rampası yok.  

Şu an şehirde bir konferans salonu ve merkezi kültür merkezi eksikliği var. Kütüphane eksikliği var. Ben sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz, AK Partili üç milletvekilimiz ve Belediye Başkanımız Ömer Selim Alan’a bir projemden bahsettim.

Benim o projemle ilgili kentsel dönüşüm yapılacağı konuşuldu ancak bir yıldır hayata geçirilen bir şey yok. Benim önerim Lovuar alanına güzel bir kültür merkezi yapmak. Kütüphanesi olan, konferans salonu olan, anfi tiyatrosu olan gençlerin bahçelerinde kitap okuyup vakit geçirebileceği alanları olan bir kültür merkezi yapılması yönünde bir önerim var. Ben bu önerimi çok önemsiyorum. Çünkü Zonguldak gerçek bir kültür şehri.  Kadın ve çocuk hakları çok önemli bunlarla ilgili projelerim var. Zonguldak barosu işbirliğinde vatandaşlara ücretsiz hukuk danışmanlığı hizmeti verilmesini sağlamaya çalışacağım.

Kent konseyinin hizmet binasının olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Mustafa Bilge, ” Yer konusunu gündeme getireceğim. Kent konseyinin çalışacak bir ofisi yok. Kent konseyleri belediyelerle çalışmak zorundadır. Belediyenin desteği olmadan kent konseyleri bir şey yapamaz. Yapsa bile güdük kalır. Belediye başkanımız öyle tahmin ediyorum ki bize yer gösterecektir” dedi.
 

(Haber: Göksel Çolak)

Editör: Haber Merkezi